Kalpten sevinç

Kalbi çıkarıldı yerine yapay kalp takıldı. Sağlığına kavuşan kadın büyük sevinç yaşadı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Kasım 2012 Güncelleme 13 Kasım 2012, 00:00
Kalpten sevinç

İÇİNDEKİLER

Hülya Usta 19 yıl önce doğum yaparken kalp hastası olduğunu öğrendi. İlaç tedavisi ve kalp kapakçığı ameliyatına rağmen sağlığına kavuşamadı. Bu süreçte yürüyemedi ve nefes darlığı çekti. Doktorlar detaylı tetkik yaptığında Usta'nın kalp yetmezliği nedeniyle nakil geçirmesi gerektiği sonucuna vardı. Ama kalp bulunamadı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı üyeleri 36 yaşındaki üç çocuk annesi Hülya Usta'ya yapay kalp takmaya karar verdi. Diğer kalp destek cihazlarından farklı olarak hastalıklı kalbin tamamen yerinden çıkarılıp yerine takılan total yapay kalple yaşayan Usta, Türkiye'deki ilk, Avrupa'daki ikinci ve dünyadaki 19'uncu kadın hasta oldu.

ONUN KALBİ ÇOCUĞU
Türkiye'de yapılan ilk total yapay kalp ameliyatı olması sebebiyle ve kalp nakline dikkat çekmek amacıyla dün bir basın toplantısı düzenlenirken Hülya Usta da basına tanıtıldı. Toplantıya sırtında taşıdığı yapay kalbiyle katılan Hülya Usta "Şu anda rahatım, nefesim daralmıyor'' dedi.

300 BİN LİRA
Bundan sonra kendisine özen göstereceğini ifade eden Usta, hastane personeline de teşekkür etti. Hülya Usta, "Su içirmediler ödem olduğu için. En çok kana kana su içmeyi özledim. Bir de çocuklarımı. Üç çocuğum var. Birisi 4 seneden beri SSPE hastası. Benim kalbim o'' diye konuştu. Kendisine takılan total yapay kalbin benzerinin gösterilmesi üzerine Usta'nın ''Bu mu benim kalbim? Ben ilk defa görüyorum. Çok güzel. Ben hiç böyle hayal etmedim kalbimi. Resimlerdeki gibi sandım" sözleri salonda bulunanları güldürdü. Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Rüçhan Akar ise "Hülya Hanım Türkiye'de total yapay kalp takılan ilk kadın oldu. Bu pahalı bir operasyon. SGK bu ameliyat için 300 bin TL ödedi. Umarım Hülya hanıma gerçek bir kalp de buluruz" diye konuştu.

KALBi SIRTINDA
Total yapay kalp 8 saatlik pillerle çalışıyor. Bunlar her yerde şarj edilebiliyor. Cihazın hortumunun vücuda giriş noktasının temizliği çok önemli. Ağırlığı 160 gram olan total yapay kalp, normal bir insana 4-5 litrelik debi yeterken, 9,5 litreye kadar kalp debisi sağlayabiliyor.