Acil çözüm

MİT yöneticilerinin ifadeye çağrılması krizinde dün yeni bir perde açıldı. Savcılık, 4 MİT'çi hakkında yakalama kararı çıkarttı. Müsteşar Hakan Fidan için de Ankara'ya yazı yolladı. Hükümet ise çözümden yanaydı. 26 No'lu kanunun genişletilmesi için jet tasarı hazırlandı. Hemen onaylanması beklenen teklifle MİT'in korunma alanı artırıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Şubat 2012 Güncelleme 11 Şubat 2012, 01:58
Acil çözüm

İÇİNDEKİLER

Türkiye garip bir kaosa sürüklendi, çözüm arayışı ise devletten geldi!
Ülke gündemini günlerdir sarsan olay, Özel Yetkili İstanbul Savcısı Sadrettin Sarıkaya'nın MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski MİT yöneticileri Emre Taner ve Afet Güneş ile halen MİT'te çalışan Y.Y. ve H.K.'yi, terör örgütü KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağırması oldu. Devletin gizli görüşmelerini yapan MİT'çilerin şüpheli sayılarak sorguya çağrılması derin yankı buldu! Ancak kanunlar işin aslını ortaya koyuyordu!

HAREKETLİ SAATLER
MİT Müsteşarlığı, özel yetkili de olsa Başbakanlık'tan izin alınmadan çalışanlarının sorguya alınamayacağını belirtmişti ama Savcı Sarıkaya, dün yeni bir yasal süreç başlattı. Savcılık, 4 MİT'çi için yakalama kararı çıkarttı, MİT Müsteşarı Fidan'ın da Ankara'da sorgulanması istendi. Emre Taner, Afet Güneş ve MİT'te aktif görevde bulunan Y.Y. ile H.K.'nin görüldüğü yerde yakalanacağı belirtildi. İşte bu şaşırtıcı gelişmeler üzerine hareketli saatler başladı.

YALANLAR SERİSİ
Önce Emre Taner ve Afet Güneş'in Ankara'daki evlerinin arandığı dedikoduları çıktı.
Fakat daha sonra İçişleri Bakanlığı bu haberi yalanladı. Çok geçmeden Taner ile Güneş'in, Beşiktaş Serencebey'de bulunan MİT İstanbul Başkanlığı'nda olduğu iddia edildi. Polis araçları MİT'in sokağını kapattı. Giriş ve çıkışlarda özel tim yer aldı. MİT'in kapısı çalındı ve aranan kişilerin içeride olup olmadığı soruldu!
Fakat yetkililer, "Burada değiller" cevabını verince yazılan tebligat bırakılıp geri dönüldü. Daha sonra Y.Y. ve H.K.'nin gözaltına alındığı ileri sürüldü. Ancak bu doğru çıkmadı. MİT mensuplarının hiçbiri, dün akşama kadar savcılığa gidip ifade vermezken esaslı çözüm arayışı hükümetten geldi.

'MAKUL SÜRE'
AK Parti, MİT mensuplarının görevden doğan suçlamalara karşı korunmasını sağlayan bir formülü Meclis'e taşıdı. Isparta milletvekili Recep Özel, dün öğleden sonra MİT Kanunu'nun 26. maddesinin değiştirilmesini öngören yasa tasarısını Meclis'e sundu. Buna göre, MİT mensuplarının görev sırasındaki faaliyetleri nedeniyle açılacak soruşturmaların sadece Başbakan'ın izniyle yapılacağı, özel yetkili savcıların da bu konuda yetkisiz olacağı belirtildi.
Ayrıca Ankara Savcılığı'nın da Fidan'a ifade için makul süre vereceği, tanınan bir hafta zaman zarfı içinde de yeni kanunun yürürlüğe konulacağı öğrenildi.

KARAR TARİHİ 16 ŞUBAT
Hızlıca yapılıp 16 Şubat'a kadar onaylanması beklenen yasanın metni şöyle: "MİT mensuplarının veya Başbakan tarafından görevlendirilen kişilerin görevlerini yerine getirirken, işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ya da CMK'nın 250'nci maddesine göre kurulan mahkemelerin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılması Başbakan'ın iznine tabidir."

HER 'TARAF'TAN SUÇ DUYURUSU
Taraf Gazetesi'nin yazarları Mehmet Baransu, Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Markar Esayan da yasalara aykırı şekilde dinlendikleri iddiasıyla MİT Başkanlığı'ndaki görevliler hakkında suç duyurusunda bulundu. 4 gazeteci, faillerin tespit edilerek "haberleşme gizliliğini ihlal'' ve ''görevi kötüye kullanmak"tan dava açılmasını talep etti.

BÜTÜN GÖZLER ÜZERİNDE
Tüm gözlerin üzerine çevrildiği MİT Müsteşarı Hakan Fidan, dün hiç ortalarda görünmedi. Yaşanan olaylara rağmen sessiz kalmayı tercih eden Fidan'ın, bundan sonra atacağı her adım ise merak konusu...

FT: GÜÇ MÜCADELESi
Financial Times:
Türkiye'nin istihbarat örgütü başkanı, PKK ile görüşmelere ilişkin ifade vermeye çağrıldı. Görülmemiş bir olay bu! Türk devleti içerisindeki "bir güç mücadelesi, gözler önüne serildi." Bu gelişme, yaygın biçimde gelecekte PKK ile görüşmek için yapılabilecek herhangi bir girişime yönelik uyarı olarak değerlendiriliyor.

EL PAIS: Sarsıcı olay
The Guardian:
Türkiye'de güç savaşı, istihbarat birimini kızdırdı.
El Pais:
Ortadoğu'da güçlenen Türkiye, beklenmeyen bir kavgayla sarsıldı. MİT Başkanı Hakan Fidan'ın da bulunduğu ifade listesi, hükümetten tepkilere neden oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Fidan'ı savunduğu biliniyor.