Küresel gıda enflasyonuna dikkat

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Eylül 2010 Güncelleme 04 Eylül 2010, 00:00

İÇİNDEKİLER

Pirinç üretiminde risk var mı?
Dünya nüfusunun üç temel besin kaynağı olan buğday, pirinç ve et arzı bu yıl başta iklim değişikliği ve kuraklık olmak üzere çeşitli nedenlerle hızla gerilemekte. Dünya pirinç ihtiyacının karşılandığı merkezler arasında olan Pakistan ve Tayland'daki olumsuz hava koşulları nedeniyle pirinç arzında önemli oranda gerileme yaşanmakta. Özellikle Pakistan'da yaşanan sel felaketi nedeniyle pirinç rekoltesinde ortaya çıkan arz eksikliğinin kapatılması zor gözükmekte. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Pakistan'daki sel felaketi öncesi ülkedeki 2010 yılı çeltik üretimini 10.2 milyon ton olarak tahmin ediyordu. Son açıklamada sel altındaki tarım alanlarının yüzde 80'inin tahrip olmuş durumda. Bu durumun Pakistan'ın pirinç ihracatında yüzde 25'lik bir azalmasına neden olması beklenmekte.

Gıda fiyatlarındaki artış küresel enflasyonu nasıl etkilemektedir?
Başta buğday ve pirinç arzında yaşanan sorunlar dünyadaki fiyatların hızla yükselmesine neden olurken enflasyon üzerinde kalcı etkiler bırakacaktır. Son olarak gelişen ülkelerin artan et talebi karşısında üretimin düşmesi nedeniyle et fiyatları son 20'yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu. Tahılda ve ette ortaya çıkan arz ve talep dengesizliği fiyat istikrarını da tehdit etmekte. Ancak Türkiye pirinçte tarihi bir fırsat yakalamış durumda. Son yıllarda çeltik üretimin artması ve bu yıl hasatın yüksek olması beklenmekte. Türkiye gelecekte pirinç üretiminde önemli merkez olmaya adaydır.

Son enflasyon rakamlarını nasıl?
Genellikle bu aylar mevsimsel etkilerin enflasyonu aşağı çekici etkilerin olduğu aylardır. Ancak son açıklanan rakamlardaki artışın kaynağını gıda fiyatları oluşturdu. Bu yıl havaların mevsim normallerin üzerinde seyretmesi tarımsal rekolteyi olumsuz etkiledi. Harcamaların artış gösterdiği Eylül Ekim aylarında da enflasyon yükselebilir.