Gökler 'hayalet'le inleyecek

Türkiye'de son yılların en çok heyecan uyandıran projelerinden biri şüphesiz ki Milli Savaş Uçağı 'TF-X' oldu.

Giriş Tarihi 05 Ekim 2015, 00:00 Güncelleme 05 Ekim 2015, 19:30
Gökler ’hayalet’le inleyecek

İÇİNDEKİLER

Onlarca yıldır çeşitli modellerde birçok uçağı günün ihtiyaçlarına göre milli imkanlarla modernize eden ve hem F4 hem de F16 savaş jetlerini yerli yazılımla donatan Türk mühendisleri, hükümetin 2023 hedefleri doğrultusunda çıtayı yükselterek havacılıkta yeni bir safhanın kapısını araladı. 2011'de başlayan ve TUSAŞ-TAI'nin üstlendiği TF-X projesine göre Türkiye, 2023 yılında 5. nesil milli savaş uçağına sahip olacak. Yerli jet için ilk tasarımlar 2014 sonunda hazır edildi ve Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK), prototipler arasındaki FX-1 modelinin geliştirilmesi kararını verdi. FX-1 çift motorlu olmasıyla öne çıkıyor. Böylelikle uçağın hem yüksek kapasitede silah taşıyabilmesi hem de süpersonik hıza ve uzun menzile ulaşabilmesi hedefleniyor. Milli jette en çok önem verilen konu ise 'görünmezlik' olacak.

BÜTÜN SİLAHLAR UÇAĞIN İÇİNDE
5. nesil savaş uçaklarının olmazsa olmaz şartı olan 'radara yakalanmama' özelliği hassas teknolojiler gerektiriyor. Radar sinyallerini absorbe edecek özel üretim boyasının dışında milli uçak TF-X, taşıyacağı tüm silahları komplike kompozit malzemeden üretilen gövdesinin içinde barındıracak. Füzelerin ve yakıt tanklarının uçağın içinde olması, 'görünmezlik' şartının en önemli kurallarından biri. TAI'nin gövde tasarım ve diğer birçok bileşene imza attığı projeye ASELSAN ise hem aviyonik sistemler hem de Aktif Elektronik Taramalı Dizi Radarı 'AESA' desteği verecek.

'AESA' ÇOK KRİTİK
Uçağın burnuna yerleştirilen 'yapay zekalı' AESA radarlar, aynı anda yüzlerce hedefi tespit edip araziyi de haritalandırıyor. Sadece AESA teknolojisini geliştirmeyi başarmanın bile savaş jeti yapmaya eşdeğer olduğu belirtiliyor.

YERLİ MOTORA DOĞRU
Üzerinde karar kılınan FX-1 modelinin, 2023'te üretiminin ardından 2060 yılına kadar kullanımda kalması öngörülüyor. Türk Hava Kuvvetleri 250'den fazla TF-X'i envantere almak istiyor. Üretilecek uçaklar, 1988'den beri kullanımda olan yaklaşık 200 adet F16'nın yerini alacak. Türkiye aynı zamanda ABD orijinli F35 jeti projesinin de ortaklarından. TSK'nın F35'lerden de 116 adet siparişi bulunuyor. Milli savaş uçağının motoru için -yerlisi üretilene kadar- Eurojet ile anlaşıldı. Şirketin ürettiği motorlar, Avrupa'nın ortak savaş jeti olarak bilinen 'Eurofighter Typhoon'larda kullanılıyor. TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) ise bu arada jet motorunu yerli imkanlarla üretmek için harıl harıl çalışıyor.