Bu kararlar Fener'i CAS'ar

137 sayfa ve 587 maddeden oluşan gerekçeli kararda Fenerbahçe'li yöneticilerin 4 maçta şike yaptıklarının belirlendiğini vurgulayan ifadeler kullanıldı. CAS, Fenerbahçe'yi daha az maçta suçlu buldu. Ama buna karşın verilen cezanın daha fazla olması gerektiğini de savundu ve "UEFA'nın cezaları ölçülüdür" dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Temmuz 2014 Güncelleme 02 Temmuz 2014, 00:00
Bu kararlar Fener’i CAS’ar

İÇİNDEKİLER

CAS'ın gerekçeli kararı ortaya çıktı. CAS hakimleri Fenerbahçe'ye UEFA'nın, müsabakalara katılım için doldurduğu "temizim" formundan dolayı ceza vermesini tek başına yeterli görmedi, cezanın azlığına vurgu yaptı. "TFF'nin F.Bahçe'yi suçsuz bulması, F.Bahçe'nin UEFA kurallarını ihlal ettiği anlamına gelmez" denilen kararda, "TFF yetkililerinin maçlarla ilgili raporları sınırlı etkiye sahiptir. Sahaya bakılarak şike anlaşılamaz" ifadelerine yer verildi. Yargıtay kararının kendisini bağlamadığını belirten CAS, 6022 sayılı kanuna da bağlı olmadığını ve kararlarını etkilemediğini vurguladı.

GEREKÇELİ KARARIN TAMAMI 587 MADDE

CAS'ın gerekçeli kararı 137 sayfa ve 587 maddeden oluşuyor. Yargılamanın adil olmadığına dair tarafların herhangi bir itirazı olmazken Fenerbahçe CAS'a yaptığı itirazda UEFA'nın Olimpiakos Valou ve Fenerbahçe davalarında izlenen yola ve benzerliğe vurgu yapılıyor ve aynı suçtan 2 kez ceza verilemeyeceği belirtiliyor. İşte CAS'ın gerekçeli kararları:

ŞİKE İŞLENEN SUÇ İÇİN UYGUN KELİMEDİR!

Yargılama esnasında 'Şike' kelimesi işlenen suç için uygun bir kelimedir. CAS, dava sırasında F.Bahçe'yi UEFA Disiplin Kurulu tarafından suçlu bulunduğu 5 maçla sınırlı tutacaktır. UEFA, Fenerbahçe'ye duruşmadan kısa bir süre önce delilleri sundu. Savunma makamı bu delilleri görmemiş olsa da, zaten kendileri tarafından bilinen tercümelerden oluşuyor.

ANLAŞMANIN SAĞLANMASI YETERLİ

İBB-F.Bahçe maçında şike yapılmıştır. İbrahim Akın ve Fahri Tatan arasındaki tape, İ. Akın'a F.Bahçe tarafından gol atmaması karşılığı para verildiğini desteklemektedir. Parayı kimin verdiği verdiği net olmasa da, (hiç para verilmemiş olsa bile) anlaşmanın sağlanması yeterlidir.

SİVASSPOR MAÇI İÇİN İLGİNÇ TESPİT!

Aziz Yıldırım ve İlhan Ekşioğlu'nun aracılar vasıtasıyla, Sivas maçında şike yapma amaçlı Sivaslı bazı futbolculara ulaştıkları tespit edilmiştir. 400 Bin TL bilet parası kabul edilmiştir. ŞİKE amaçlı kurulan bir organizasyonun varlığı ve lideri ortadadır. CAS, Fenerbahçe'nin "ilk çektiğim ceza şimdi aldığım cezadan düşülsün" tezini geçerli bulmamıştır.

SAHAYA BAKARAK ŞİKE ANLAŞILMAZ


CAS, UEFA Disiplin Kurulu ve UEFA Tahkim Kurulu'na nazaran daha az suç üzerinde hüküm vermiş olsa da, daha ağır ceza verilmeliydi. Verilen ceza ölçülüdür... TFF yetkililerinin maçlarla ilgili raporları sınırlı etkiye sahiptir. Sahaya bakılarak şike anlaşılamaz. TFF'nin suçsuz bulması UEFA kurallarının ihlal edilmediği anlamına gelmez.

İLHAN EKŞİOĞLU NEDEN SEVİNDİ

F.Bahçe'nin finansal raporları sınırlı etkide delildir. Para transferi olmadan şike teşebbüsünde bulunulabilir. Şike teklifini kabul eden bir oyuncunun kötü oynaması gerekmez. İLHAN Ekşioğlu'nun kaleci Gençlerbirliği kalecisi Serdar Kulbilge'nin FB'ye karşı oynayacak olmasına sevinmesi şüphelidir. Tersi duruma sevinmesi gerekirdi

ULAŞ ÖZDEMİR