Ak Parti'den flaş açıklama Af, nafaka, ek gösterge ve EYT...

Süresiz Nafaka', 'Erken Evlilik' ve Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) mağdurlarının sesi olmaya devam ediyor. Mehmet Özmen TBMM'de AK Parti Grup Başkanvekili ve Çankırı Milletvekili M. Emin Akbaşoğlu'na mikrofon uzatarak "Süresiz nafaka ve erken evlilik mağdurlarının sorunları ne zaman son bulacak?" diye sordu.

Giriş Tarihi 07 Ekim 2019, 09:07 Güncelleme 13 Ekim 2019, 11:52
Ak Parti’den flaş açıklama Af, nafaka, ek gösterge ve EYT...

İÇİNDEKİLER

Milyonların beklediği Meclis geçtiğimiz hafta açıldı. Bu bağlamda Af, Nafaka, EYT, Taşeron işçi, 3600 ek gösterge ve kıdem tazminatı için gelişmeler yakından takip edilmeye başlandı. Meclis gündeminde pek çok konu bulunuyor bu anlamda Meclis bayahı yoğun olacak. Yargı reformu sonrası 3600 ek gösterge meselesinin Genel Kurul'a gelmesi bekleniyor.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYI TIKLAYINIZ

Süresiz nafaka ve erken evlilik konusuna 2'inci ve 3'üncü yargı paketinde yer verilecek"

- Milyonlarca vatandaşın gözü ve kulağı bu dönem TBMM'de olacak. Süresiz nafaka mağdurları, erken evlilik mağdurları ve EYT'lilerin durumuyla ilgili neler söylemek istersiniz?

Biliyorsunuz başkanlığa birtakım kanunlar sevk edildi oradan da komisyonlara sevk edilecek ve önümüzdeki haftadan itibaren de bu kanunlar görüşülmüş olacak. 30 Mayıs 2019'da Sayın Cumhurbaşkanımız'ın başkanlığında Beştepe'de Yargı Reformu Stratejisi Belgesi açıklandı. Bu 5 yıllık bir yol haritasını ihtiva ediyor. Bunun paketler halinde yasalaştığını görme imkanımız olacak. 39 maddelik ilk pakette de, yargı reformuna, temel hak ve özgürlüklerin genişlemesine ilişkin ve vatandaşlarımızın adalete erişiminin kolaylaştırılması, adalete olan güvenin sağlamlaştırılması gibi hususlarda bir çok maddeyi içeriyor. Aynı zamanda da tutukluk sürelerini azaltan, ifade hürriyetini genişleten ve istinaf mahkemelerince verilen kararların temyiz yolunu açarak Yargıtay denetimine tabi kılan, avukatlarımıza çeşitli haklar getiren ve hukuk eğitimi ile ilgili kaliteyi arttırmaya yönelik ve bu konuda mesleklere giriş sınavı ile daha da nitelikli bir yargı süreci haline gelebilecek. Bahsettiğiniz konularla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda 2'inci ve 3'üncü paketler gündeme gelecek. Özellikle infaz ile ilgili, erken evlilik mağdurları ile ilgili çalışmalar gündemimizde. Bu konuyla ilgili uzlaşı kültürü içerisinde, dün de örneğini gördüğümüz üzere yargı paketini siyasi grubu bulunan ya da bulunmayan partilere ulaştırmak ve onların kanaatlerini ve değerlendirmelerini almak suretiyle alarak, meclis başkanlığımıza vermiş olduk.

"Birinci çalışma bitti, kanun teklifine büründü"

- Sayın başkan süresiz nafaka ve erken evlilik ile ilgili de çok sayıda mağdur var...

- Bunlarla ilgili de teknik anlamda çalışmalarımız devam ediyor. Bu bir süreç, bu süreçle ilgili en adil, en doğru, en isabetli ve toplumun beklentisine de cevap verecek nitelikte çalışmalarımız devam ediyor. Birinci çalışma bitti, kanun teklifine büründü, yasama meclisine geldi, komisyonda görüşülüp önümüzdeki hafta genel kurula gelecek. Yakın bir dönemde de inşallah diğer hususlarla ilgili olarak aynı süreçleri işletip çalışmalarımızı netleştireceğiz.

"Cumhurbaşkanımız BM'de yüzyılın konuşmasını yaptı"

- Son olarak neler söylemek istersiniz ?

- Biliyorsunuz, Sayın Cumhurbaşkanımız Birleşmiş Milletler'de yüzyılın konuşmasını yaptı. Küresel bir manifesto ortaya koydu. Ticaret Bakanlığı'mızın, Turizm Bakanlığı'mızın en son Hazine ve Maliye Bakanlığı'mızın ortaya koymuş olduğu ekonomik anlamdaki yeni programlar, atılımlar ve yeni heyecanlarla beraber, Türkiye'de hem ekonomik refahı artırma, pastayı büyütme ve dengeli bir biçimde bunu tüm toplum kesimlerine dağıtma, hem de temel hak ve özgürlükleri, ifade hürriyetini genişletme ve bunu güven altına alma, aynı zamanda Türkiye'nin terörle mücadelesi konusunda hem içeride hem de dışarıda güvenli bölge oluşturmayı kapsayan bir yaklaşımı hep beraber bugüne kadar getirdik, köprüden önceki son çıkış olarak da Sayın Cumhurbaşkanımız Birleşmiş Milletler'de bu mesajları ortaya koydu. Bugün de dün alınan Milli Güvenlik Kurulu kararları, Milli Siyaset Belgesi çerçevesinde burada kuvvetli mesajları hep beraber verecek ve yol haritamızı belirleyecektir. İnşallah biz de hem yasama hem yürütme hem yargı olarak kuvvetler ayrılığının senkronizasyonu şeklinde milletimizin, devletimizin ve insanlığın lehine sonuçlar üretecek. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sestemi'ni en verimli şekilde inşallah yürütmeye devam edeceğiz.

MECLİS GÜNDEMİNE GELMESİ BEKLENEN KONULAR

Meclis açıldığında EYT, af, ceza indirimi, kıdem tazminatı ve 3600 ek göstergenin gündeme gelmesi bekleniyor.

MECLİS GÜNDEMİNDE NELER VAR?

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Veri Paylaşımına İlişkin İş Birliği Uygulama Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Özbekistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Göçmen İşçilerin ve Aile Fertlerinin Haklarının Korunmasına Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin Kanun Teklifi

Yeşil Kart Kullananlardan Katkı Payı Alınmaması Hakkında Kanun Teklifi

2985 Sayılı Toplu Konut Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi

Erzurum Havaalanının Adının Erzurum Nafiz Kotan Havaalanı Olarak Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi

Radyo ve Televizyon Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Kültür Enstitüsü Şartının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi

Türkiye Cumhuriyeti Genel Kurmay Başkanlığı ile Moldova Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı Arasında Askeri Eğitim İş Birliği Tamamlayıcı Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İşgücü Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi

AF YASASI KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLECEK

Meclis'in ilk işi "Yargı Reformu ve Strateji Belgesi" olacak. AK Parti'nin hazırladığı 38 madde 15 ayrı kanunda değişiklik öngören Yargı Reformu'nun ilk bölümü MHP ve CHP'ye verilmişti. Çalışma bu hafta tamamlanacak. AK Partili milletvekillerince Meclis'e yasa teklifi olarak sunulacak düzenleme Ekim ayının ilk haftası TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak.

SON DAKİKA AF HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

YENİ İÇ TÜZÜK

TBMM'nin bir diğer önemli maddesi ise iç tüzük olacak. 16 Nisan referandumuyla halkın vize verdiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için bir takım değişiklikler yapılmıştı. Yeni dönemde sisteme uygun yeni bir iç tüzük hazırlanması planlanıyor.

HAYVAN HAKLARI YASASI

Yeni yasama yılında hayvan hakları ile ilgili kurulan araştırma komisyonu raporunun ardından, hayvan hakları ile ilgili yeni bir yasal düzenleme de hazırlanacak. Hayvan hakları düzenlemesinin kısa süre içerisinde Genel Kurul'a gelmesi hedefleniyor.

EYT İLE İLGİLİ YENİ GELİŞME

Geçtiğimiz günlerde partiler EYT ve af konusunda bir araya gelmiş ve görüşme sağlamıştı. Yapılan görüşmelerde Finlandiya ve Almanya modelleri ön plana çıksa da 1 Ekim sonrasında yapılacak düzenlemelerle birlikte hem Af, nafaka 3600 ek gösterge gibi önemli konularda 1 Ekim sonrasında meclisin ana gündem konuları arasında yer almayı sürdürecek.

SON DAKİKA EYT HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

EYT'DE YENİ HABER

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun tarafından hazırlanan EYT Raporu, Cumhurbaşkanı Danışmanı Vedat Bilgin'e sunuldu. Rapora göre; EYT'lilerin sayısı 5 milyon 954 bin 225 kişi olarak belirlendi. İşte binlerce kişinin merak ettiği EYT raporu... Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) merakla söz ettikleri Cumhurbaşkanı Danışmanı Vedat Bilgin'e sunulan EYT raporu ortaya çıktı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun tarafından hazırlanan rapor Ankara Tandoğan'daki EYT mitinginden bir hafta önce EYT Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak tarafından Cumhurbaşkanlığı'na sunuldu.

EYT'NİN DEVLETE YILLIK MALİYETİ 14,4 MİLYAR LİRA OLACAK

Rapora göre; 2018 yılı sonu itibariyle Türkiye'de Emeklilikte Yaşa Takılanların sayısı 5.954.225 kişi olarak belirlendi. Bu rakam her ay 50 bin kişinin emekli olduğu düşünülürse 1 Eylül 2019 itibariyle 5.404.924 kişidir ve bu kişilerin emeklilik maliyeti de ortalama 1600 TL emekli maaşı üzerinden hesaplandığında 8.647.878 TL olacaktır. Yıllık EYT Maliyeti ise 8.647.878.400 X 12= 103.774.540.800TL'dir. Ancak rapora göre bugün yasa çıkarsa 5 milyon 404 Bin kişinin hemen emekli olması mümkün değildir. Emeklilikte Yaşa Takılanların Emekliliği en az 10 yıllık süreye yayılacağı belirtilerek çeşitli nedenlerle emeklilik hakkı elde edemeyenlerin sayısının çıkması durumunda emekli olacakların sayısı 750 bin ile 1 milyon kişi aralığına düşecektir. Bu durumda yasa çıkması durumunda EYT'nin hükümete maliyeti yıllık 14 milyar 400 milyon TL olarak hesaplandı.