Ceza indirimi kimleri kapsıyor? 2020 af ceza infaz yasası son dakika! Hangi suçlara ceza indirimi çıkacak?

Ceza indirimi kimleri kapsıyor? 2020 af yasası son dakika gelişmeleri takip ediliyor. Ceza infaz yasası son durumu araştıran mahkum yakınları hangi suçlara ceza indirimi çıkacak sorusuna yanıt arıyor. İnfaz yasasının detayları gün geçtikçe belli oluyor. Yasada ceza indiriminin kimleri kapsayıp kapsamayacağı da net olarak belirtiliyor. Düzenlemede en önemli değişiklik cezasızlık algısının ortadan kaldırılması olacak. 1 ay hapis cezası alan bir kişi bile hapse girecek. Düzenlemenin 1 Mart 2020 'den önce işlenen suçlarda geçerli olacağı belirtiliyor. Peki, af yasasında son dakika neler var? Ceza indirimi kimleri kapsıyor? Evde infaz, geceleyin infaz gibi alternatif infaz sistemleri geliştirilirken, iyi hal için de yeni düzenlemeler yapılacak. İşte, genel af ceza indirimi son durum!

Giriş Tarihi 24 Mart 2020, 11:32 Güncelleme 24 Mart 2020, 11:32
Ceza indirimi kimleri kapsıyor? 2020 af ceza infaz yasası son dakika! Hangi suçlara ceza indirimi çıkacak?

İÇİNDEKİLER

Ceza infaz yasası son durum nedir? Af yasası son dakika ceza indirimi kimleri kapsayacak? Binlerce mahkum yakınının beklediği ceza indirimi genel af yasasında gözler Meclis'te. Düzenlemede sona gelinirken, siyasi partiler arasında yapılacak görüşmenin ardından teklifin Meclis Başkanlığına bu hafta sunulması bekleniyor. Peki ceza infaz yasasında neler olacak? İnfaz düzenlemesi maddeleri nelerdir? Ceza indirimi kimleri kapsayacak? Düzenleme reform niteliğinde yenilikler getirecek. Evde hapis, gece ve hafta sonu hapis gibi uygulamalar olacak. Düzenlemenin bu hale gelmesindeki amaç, mahkeme kapısından salıverilme olayına son vermeyi amaçlıyor.

CEZA İNFAZ YASASI MECLİS'E GELDİ Mİ?

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, geçtiğimiz hafta yapığı açıklamalarda; "İnfaz düzenlemesiyle alakalı son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Mecliste önümüzdeki hafta diğer siyasi parti gruplarıyla görüşmeler yapacağız. Onlarla görüştükten sonra teklifimizi nihai hale getirip Meclis Başkanlığına sunacağız." sözlerini kullandı.

Koronavirüs salgınından sonra infaz yasası raftan masaya indi. 100 bin mahkûmun tahliyesi öngörülüyor. Erdoğan, ekonomik tedbirleri açıkladıktan sonra gerçekleşen son toplantıda konuşuldu. Kritik toplantıya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile AK Partili kurmaylar Başkan Erdoğan liderliğindeki toplantıya katıldı. Başkan Erdoğan, infaz düzenlemesini iyi değerlendirin talimatı verdi.

İki indirim öne çıkıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle 100 bin mahkûmun tahliyesi planlanıyor.

İkinci formülde ise terör suçları hariç, diğer suçlarda indirim yapılması öngörülüyor.

1 MART'A KADAR İŞLENEN SUÇLARDA GEÇERLİ

Yapılan son açıklamada, infaz düzenlemesinin 1 Mart 2020 'den önce işlenen suçlarda geçerli olacağı bildirildi.

UYUŞTURUCU SUÇLARI DA KAPSAMA GİRECEK

Habertürk'ün haberine göre; MHP'nin önerisi ile istisna suçlar arasında daha önce yer bulan, Uyuşturucu Kullanma ve Bulundurma ile Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti suçu da kapsam içine alındı. Bu suçu işleyenler de indirimden yararlanacak.

Yapılan bir diğer yeni düzenleme ile örgüt lideri olmamak kaydıyla 60 yaşından büyük hasta her mahkum denetimli serbestlikten yararlanacak ve bu kişilere 4 yıl olarak uygulanacak.

1 AY CEZAYA BİLE HAPİS

Düzenleme ile kamuoyunda rahatsızlık yaratan ve cezasızlık algısı doğuran konularda önemli bir adım atılacağı ifade ediliyor. Buna göre, erteleme, paraya çevirme ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi karar verilmeksizin 1 ay dahi hapis cezası alanların belirli bir süre cezaevine konulması öngörülüyor. Mevcut sistemde 18 ayın altında ceza alan biri cezaevine hiç girmiyordu. Çünkü 18 ay cezanın infazı yani 2/3'ü 1 yıl olarak hesaplanıyordu. Bu sürede denetimli serbestlik kapsamına girdiği için bu kişiler cezaevine hiç girmiyordu.

DENETİMLİ SERBESTLİK DÜZENLENECEK

Yeni düzenleme ile bu sistem son buluyor. 1 yıllık otomatik denetimli serbestlik mekanizması terk ediliyor. 1 ay hapis cezası alan birisinin cezasının infazı 15 gün olacak. Bu sürenin 1/5'i denetimli serbestlikte değerlendirilecek. Yani 1 ay hapis cezası alan bir kişi 12 gün cezaevinde kalacak. Tabi bu süre 3 yılı altında kaldığı için açık cezaevinde geçirilecek.

CEZA İNDİRİMİ KAPIDA

Yeni sisteme göre, mahkemelerce verilen cezaların 2/3'ü yani % 67'si yerine ½'si yani yüzde 50'si cezaevinde geçirilecek. Bu sürenin de 1/5'i denetimli serbestlikte geçirilebilecek. Denetim süresi her koşulda 3 yılın üzerinde olamayacak. Örneğin; mahkemece 10 yıl hapse mahkum edilen bir kişinin cezasının infazı 5 yıl olacak. Bu 5 yılın 4 yılı cezaevinde geçirildikten sonra hükümlü iyi halliyse denetimli serbestlik kapsamında tahliye edilecek. Yani 10 yıl ceza alan bir kişi iyi halli olması durumunda cezaevinde toplamda 4 yıl geçirecek. Mevcut sistemde 10 yıl ceza alan biri 5 yıl 8 ay cezaevinde kalıyordu.

Koşullu salıverilme süresinde yeniden suç işleyen birisinin, kalan koşullu salıverilmesi de yanıyordu. Yani bu kişiler; yeni suçlarından aldıkları cezanın yanı sıra, yeni suçu işledikleri tarihten bihakkın tahliye tarihine kadar olan süreyi aynen cezaevlerinde geçiriliyorlardı. Kamuoyunda "infaz yakma" olarak bilinen bu usul hakkında da önemli bir adım atılıyor. Yeni düzenlemeye göre, koşullu salıverilme süresinde işlenen yeni suç için kanunda öngörülen cezanın bir katı oranında süre için infazın yanmasına karar verilecek. Örneğin; herhangi bir yeni suçtan 1 yıl ceza alan bir hükümlünün, koşullu salıverildiği süreden sadece 2 yılın yanmasına karar verilecek.

GECE VE HAFTA SONU İNFAZ ÇIKACAK

Düzenleme ile alternatif infaz usulleri de güçlendiriliyor. Geceleyin infaz, hafta sonu infaz gibi usullere işlerlik kazandırılacak. Mevcut sistemde 6 aya kadar hapse mahkum edilenlerin cezalarını hafta sonu ya da geceleri çekmelerine imkan tanınıyordu. Ancak 1 yıllık denetim süresi nedeniyle 6 ay ceza alanlar hiç cezaevine girmediği için bu sistem de işlemiyordu. Yeni sistem ile 6 aylık süre 1 yıla çıkarılıyor. Taksirle işlenen bir kapsamında verilen cezalarda ise bu süre 2 yıl olarak belirleniyor. Bu sürenin altında ceza alanlar talepleri halinde cezalarının infazını hafta sonu ya da geceleri cezaevinde girerek, çekebilecek.

EVDE İNFAZ SİSTEMİ GELİYOR

Düzenleme ile konutta infazın kapsamı da genişliyor. Mevcut sistem kadınların 6 ayın altında kalan cezalarının evde infazına imkan tanıyordu. Bu süre 1 yıla çıkarılıyor. 1 yılın altında ceza alan bir kadın hükümlünün cezasının infazı evinde elektronik takip sistemi ile yapılabilecek. Yine eski sistemde 70 yaş üzerindekilerin 1 yılın altında kalan cezalarının evde infazına imkan tanınıyordu. Bu süre şimdi 2 yıla çıkarılıyor. 75 yaş ve üzerindekiler için ise 3 yıl olan süre ise 4 yıla çıkarılıyor. Cezaevinde hayatını yalnız idame ettiremeyeceğine dair Adli Tıp Kurumu tarafından rapor verilen kişiler 3 yıla kadar olan cezalarını konutta infaz edebilecek.

DOĞUM YAPAN KADINLARA ÖZEL DÜZENLEME

Düzenleme ile kamuoyunda çok tartışılan bir konuda daha adım atılıyor. Mevcut sistemde doğum yapan kadınlar, doğumun üzerinden 6 ay geçmeden cezalarını çekmek üzere cezaevine alınmıyordu. Yeni düzenleme ile bu süre 1,5 yıla çıkarılıyor. Yani bir kadın doğum yaptıktan ancak 1,5 yıl sonra cezasını çekmek üzere cezaevine alınabilecek. Doğum yapan kadınların aldıkları ceza 3 yıl ve altında ise bu ceza konutta infaz edilebilecek.

KAPSAM DIŞI SUÇLAR

Paket ile getirilen infaz indiriminden yararlanamayacak suçlar ise şöyle:

"Terör suçları, örgütlü terör suçları, kasten adam öldürme, cinsel istismar, kadına ve çocuğa şiddet, soykırım suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, insan üzerinde deney suçu, organ ve doku ticareti, reşit olmayana cinsel istismar, çocukların cinsel istismarı suçu, devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik fiiller, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs, TCK'nın 76'ncı maddesinde düzenlenen (Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence, eziyet veya köleleştirme, kişi hürriyetinden yoksun kılma, bilimsel deneylere tabi kılma, zorla hamile bırakma, zorla fuhşa sevk etme) suçların tamamı her türlü eziyet, işkence, Atatürk aleyhine işlenen suçlar ve Orman Kanunu'na aykırı suçlar..."