Kadro müjdesi

23 bin 4C'liye Bakan Çelik'ten müjde geldi. 4C'lilerin emekli oluncaya kadar iş güvencesi olacak. Niteliklerine göre görevlere kaydırılacaklar. Sürekli istihdam torbaya girdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Temmuz 2014 Güncelleme 25 Temmuz 2014, 00:30
Kadro müjdesi

İÇİNDEKİLER

Çalışma Bakanı Faruk Çelik'ten 4C'lilere müjde geldi. 23 bin 4C'liye yaklaşık yüzde 40'a varan ücret artışı sağladıklarını hatırlatan Çelik, "4C'lilerin ücretleri artık, her 2 yılda bir toplu sözleşme süreçlerinde belirlenecek. Masaya oturup yeni haklara kavuşacaklar" dedi. Bakan Çelik, 4C'lilerle ilgili 2 çalışmayı da anlattı.

HER YIL SÖZLEŞMEYE SON
4C'liler niteliklerine uygun işlerde istihdam edilecek, emekli oluncaya kadar iş güvencesi sorunu yaşamayacak. Böylece yılda 11 ay 28 gün çalışan 4C'liler, emekli olana kadar her yıl 12 ay boyu çalışacak. Bakan Çelik, 4C'liler ile ilgili şu açıklamaları yaptı: "4C'liler her yıl sözleşme yapıyor. 'Her yıl yapılan sözleşmelerde güvencemiz yok' diye ifade ettikleri durumu kalıcı şekle getirebilirmiyiz diye bir çalışmamız var. Emekli oluncaya kadar iş sorunu yaşamayan bir noktaya onları taşımak istiyoruz. Bir diğer sorun ise farklı vasıflarda nitelikli elemanlar var. Onların niteliklerine göre istihdamlarını sağlayabilir miyiz diye çalışmamız var." Bu arada torba yasa tasarısına 4C'lilerle ilgili istihdam düzenlemesi eklendi. 4-C maddesine eklenen fıkraya göre, özelleştirme nedeniyle iş akitleri feshedilen ve diğer kamu kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan personel de emekliliğine kadar istihdam edilecek.

MADENCiYE 2 GÜN TATİL

Torba yasa tasarısında madencilerle ilgili önemli düzenlemeler yaptıklarını anlatan Bakan Çelik, şunları kaydetti: "Soma'da hayatını kaybeden 301 şehidimizin ailelerine hem ölüm aylığı hem de ölüm geri bağlanmış olacak. Ayrıca şehitlerimizin bir yakınına istihdam imkanını getiriyoruz. Asgari ücretin en az 2 katı kadar bir ücretle ancak maden işçisi çalıştırılabilecek. Haftada 2 gün izin için önerge vereceğiz. Emeklilik yaşı da azalıyor."

İZNİ BAKANLAR KURULU VERECEK
Torba tasarının taşeron işçiler konusunda da yenilikler getirdiğini söyleyen Bakan Çelik, şöyle konuştu: "Hizmet alımının netleşmesi için önemli düzenlemeler yapılması gerekiyor. Biz ne yapıyoruz? Hizmet alımıyla ilgili yapılan gelişmeleri Bakanlar Kurulu belirleyecek. Temizlik için aldığınız bir işçiyi başka bir işte çalıştıramayacaksınız. İhale süresini 3 yıla çıkardık. Aynı işi hem taşeron hem asıl işçi artık yapamayacak."