2 milyon emekliye Ocak'ta zam var

2 milyona yakın emekli intibak zammına kilitlendi. Emekliler, zamlarını TAKVİM'den şimdiden öğreniyor. Emeklilerin tüm sorularını da TAKVİM'in uzmanları yanıtlıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Aralık 2012 Güncelleme 27 Aralık 2012, 02:26
2 milyon emekliye Ocak’ta zam var

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 2 milyon emekli intibak zammı heyecanı yaşıyor. Ocak 2013'te, 350 liraya varan intibak zammı maaşlara yansıtılacak. Emekliler, TAKVİM'in yayınladığı tablolar sayesinde alacakları zammı şimdiden öğrenebiliyor. Ayrıca emeklilerden TAKVİM'e intibak zammıyla ilgili çok sayıda soru geliyor. İşte bu sorulardan bazıları ve uzmanlarımız tarafından verilen yanıtları:

* Memur emeklilerine intibak var mı? Ayhan İ.
Hayır. Memur emeklileri intibak zammı kapsamında değil. Memur emeklileri, 2013'ün Ocak ayında toplu sözleşme çerçevesinde yüzde 3 zam alacak. Ayrıca bu zamma ek olarak enflasyon farkı verilmesi de gündemde. Toplu sözleşmede, 6 aylık zammın enflasyonun altında kaldığı durumlarda 'aradaki fark kadar ilave zam yapılacağı' hüküm altına alınmıştı.

* SSK'dan 2000 yılında emekli oldum. İntibak zammı alır mıyım? Mustafa D.
2000 yılından önce emekli olmuş tüm SSK'lılar intibak zammı alacak. Emeklilik kararını 1999 yılında aldırmış ama maaşını 2000'de almaya başlamış SSK'lılar da intibaktan faydalanacak. Eğer siz emeklilik başvurunuzu 1999'da yapmış iseniz, intibak zammı alırsınız. Emeklilik başvurunuz 2000 yılında yapılmışsa, intibak zammından yararlanamazsınız.

* Bağ-Kur'dan 2000 yılından önce emekli oldum. Verilecek intibak zammı beni de kapsıyor mu? Fatih Ç.
Bağ-Kur'lulardan 12 bin emekli intibak zammı alacak. 1 Mart 2002 ile 30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emeklilik dilekçesi veren veya emekli aylığı bağlanan Bağ-Kur'lulara intibak zammı verilecek. Siz bu şartlara uymadığınız için intibak zammı alamıyorsunuz.

* Babam 1982'de SSK'dan emekli oldu. Babamın vefatının ardından annem ve ben maaşını almaya başladık. İntibak zammı alır mıyız? Özlem S.
2000 yılından önce emekli olan veya emeklilik başvurusunda bulunan vefat etmiş SSK'lıların yakınları ile 1 Mart 2002-30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emekli olan veya başvuruda bulunan vefat etmiş Bağ-Kur'luların yakınları intibak zammından yararlanabiliyor. Siz de intibak kapsamında bulunuyorsunuz. İntibak zammı anneniz ve sizin aranızda paylaştırılacak.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

ALACAĞINIZ PARAYI TAKVİM'DEN ÖĞRENİN
TAKVİM
'in uzmanları emeklilerin intibak zammını kuruşu kuruşuna hesapladı. Eline ne kadar para geçeceğini öğrenmek isteyen emeklilerin, yayınladığımız tablolara bakması yeterli. Tablolarımız prim günlerine göre hazırlanıyor. Emekliler, kendi prim günlerine uyan tablolardan derece, kademe ve göstergesini bularak intibak zammını öğreniyor. Tabloları yayınlamaya devam edeceğiz. İntibak zammınızı şimdiden bilmek istiyorsanız, TAKVİM'i takip edin.

GÖSTERGELERE DİKKAT!
İntibak kapsamındaki emeklilerin, tablolarımızdan zammını öğrenebilmesi için prim günü, derece, kademe ve göstergesini bilmesi gerekiyor. Bunları öğrenmek isteyen emekliler, en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlüklerine giderek bilgi alabilir. Ayrıca e-devlet şifresiyle internetten de bu bilgilere ulaşabilirler. Bu arada TAKVİM'i arayan bazı emekliler, gösterge rakamlarını tablolarda bulamadıklarını ifade ediyor. Göstergeniz düşük kalmışsa güncellenmiştir. İntibak zammınızı tablolardan görebilmek için yeni gösterge rakamınızı öğrenmeniz gerekiyor. Buna da SGK müdürlüklerinden ya da e-devlet şifresiyle internetten ulaşabilirsiniz.