En yetkili isim uyardı: Dövizle borçlanma

Türkiye'de paranın patronu Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, dövizdeki oynaklığın süreceği sinyaliyle herkesi uyardı: Dövizle borçlanmaktan vazgeçin

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Aralık 2010 Güncelleme 22 Aralık 2010, 12:16
En yetkili isim uyardı: Dövizle borçlanma

İÇİNDEKİLER

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2011 yılı para ve kur politikası programını açıkladı. Yılmaz, 2011'de esnek döviz alım ihalelerinin devam edeceğini kaydetti. Başkan, bununla da kalmayıp günlük ihale alım tutarının 40 milyon dolardan, 50 milyon dolara yükseleceğini söyledi.

Faizleri indirmeleriyle ilgili dış basında yer alan eleştirileri yanıtlayan Yılmaz, "Biz ne yaptığımızı biliyoruz" sözleriyle dövizin yükselmesine sebep olan indirimlerin süreceği sinyalini de vermiş oldu. Yılmaz, sağlıksız fiyat oluşumunda ise döviz satacaklarını sözlerine ekledi.

BİZİ DİNLESİNLER...
Yılmaz'ın açıklamaları ile dövizde hareketliliğin süreceği de ortaya çıktı. Bunu bir uyarıyla anlatan Durmuş Yılmaz, daha önceki sözlerini hatırlatarak, "Dövizle borçlanmamalarını istemiştik" dedi. Bir gazetecinin 'pek çok kişinin dolar 1 liraya düşecek söylentileriyle döviz borçlandıklarını' hatırlatması üzerine de Yılmaz, şöyle konuştu: "Aldığımız kararlardan dolayı bazı kişiler zarar etmiş olabilir. Tüm tavsiyelerimize rağmen beklenti oluşturup döviz borçlanan vatandaşlara ne söyleyebiliriz? Hayat, yaptığınız işlemlerin sonucunda uğradığınız kâr ve zararın tecrübesi. Dolayısıyla onların da bunu tecrübe ederek öğrenmiş olmaları lazım."

ENFLASYON YÜZDE 5 OLACAK
Durmuş Yılmaz, kamu alacaklarının yapılandırılmasından gelen paranın borç ödemesinde kullanılması gerektiğini söyledi. 2011 ve 2012 yılı için enflasyon hedefini daha önce yüzde 5.5 ve yüzde 5 olarak açıkladıklarını hatırlatan Yılmaz, "2013'te de enflasyon hedefi yüzde 5 olarak belirlendi" diye konuştu. Yılmaz, sıcak paranın kontrol altına alınmasına yönelik gündeme gelen Tobin Vergisi için "Gündemimizde yok" dedi.