Bahar çocuğunuzu soldurmasın

Güneş yüzünü yavaş yavaş göstermeye başladı. Ancak bahar mevsimi, özellikle alerjik hastalıkları tetikliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Nisan 2011 Güncelleme 22 Nisan 2011, 00:00
Bahar çocuğunuzu soldurmasın

İÇİNDEKİLER

Yazın müjdecisi bahar mevsimi, çocuklar açısından 'hastalık mevsimi' olarak değerlendiriliyor. Bu aylarda hava değişimlerine, virüslere ve polenlere bağlı olarak minikleri etkileyen hastalıklar daha çok ortaya çıkıyor. Ailelerin, bahar hastalıklarına karşı uyanık olmaları ve gerekli önlemleri almaları gerekiyor. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Balgöz Ergül; çocuklarda bahar mevsiminde sıklığı artan hastalıklarla ve alınabilecek önlemlerle ilgili bilgi verdi:

VİRÜSLERE DİKKAT: Bahar aylarında hava değişimlerine, virüslere ve polenlere bağlı olarak minikleri etkileyen hastalıklar daha çok ortaya çıkıyor.

ALERJİ VE NEZLE ARTIYOR: Bahar mevsiminin gelmesiyle beraber çocuklarda mevsimsel alerjik rinit ve astım daha sık görülüyor. Ayrıca krup, nezle ve farenjit, bronşiolit gibi çoğunlukla virüslerin neden olduğu üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarına sık rastlanıyor.

ÖKSÜRÜK ESİR ALIYOR: Yine bu dönemde astıma bağlı kronik öksürük, gece öksürüğü ve solunum sıkıntıları da artış göstermektedir.

KRUP HABERCİSİ: Küçük çocuklarda görülen ve viral bir hastalık olan krup da; bu dönemde görülen ve ilerlemesi durumunda ağır solunum sıkıntısına neden olabilen bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Virüsler bu hastalığın etkenleridir. 2-3 günlük burun akıntısı, ses kısıklığı ve hafif ateşi takiben havlar tarzda öksürükle ortaya çıkar. Nefes alma sırasında hırıltı şeklinde solunum sıkıntısına ilerleyebilir.

NEZLESİZ BAHAR OLMAZ: Bahar mevsiminde görülen alerjik hastalıkların başında 'saman nezlesi' olarak bilinen alerjik rinit gelmektedir. Virüslere bağlı nezle genellikle bir haftada iyileşirken alerjik rinit bahar ayları boyunca devam eder.

İSHALLER YAZI BEKLEMİYOR: Kabakulak, suçiçeği ve 5. hastalık ile 6. hastalık gibi çocuklarda döküntü ile kendini gösteren bazı hastalıklar da bahar mevsiminde sıklıkla karşımıza çıkar. Ayrıca bazı virüslere bağlı (adenovirüsler) üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanında ishallere de bu mevsimde yol açabilirler.

ATEŞİ VARSA DOKTORA: Alerjik hastalıkların tanısı çeşitli kan testleri, alerjik cilt testleri ve burun akıntısında alerji hücrelerinin tespitiyle konulabilir. Bir haftanın sonunda devam eden balgamlı öksürük, koyu renkli burun akıntısı ve yüksek ateş durumlarında doktora başvurulmalıdır.

ANNE-BABALARA ÖNERİLER!
* Çocuğunuzu terletmeyin.
* Sık sık ellerinizi yıkayın.
* Kendinizde burun akıntısı, kırıklık ve hapşırık gibi belirtiler varsa maske takın.
* Çocuğunuzu ev tozlarından koruyun.
* Bağışıklık sistemini güçlendirmek için yoğurt ve kefir yedirin.
* Çocuğunuzu sık sık güneşe çıkarın. Böylece vücudu D vitamini alacaktır. D Vitamini, bağışıklığı güçlendirerek enfeksiyonlardan korur.
* Alışveriş merkezleri yerine parkta vakit geçirin. Temiz hava alın.
* Çocuklarınızı spora yönlendirin, bisiklete bindirin, yürütün.