K'atkılı derbi

Derbide başrolü oynayanlar Gezi sonrası ortalığı yakıp yıkanlar çıktı. Minibüslerle maça gelen kişiler Çarşı atkılarıyla kendilerini kamufle etti. Tezahüratları bile bilmeyen sözde Çarşı elemanları, maç sonunda da son üç aydır yaptıkları gibi yine ortalığı karıştırmaya kalktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Eylül 2013 Güncelleme 25 Eylül 2013, 03:13
K’atkılı derbi

İÇİNDEKİLER

Beşiktaş-Galatasaray derbisi sonunda çıkan tribün olaylarının ardındaki sis perdesi aralanıyor. Önceki gün kapıdaki turnikeleri kırarak içeri girdikleri tespit edilen eylemcilerin organize şekilde bu planı hayata geçirdikleri ortaya çıktı. Emniyete gelen bilgilere göre; Nurtepe, Gaziosmanpaşa, Kağıthane gibi yerlerde üç aydır neredeyse her gece eylem yapan gruplar, bu kez Olimpiyat Stadı'nı hedef seçti. Maç öncesi minibüslerle semtlerinden alınan ve aralarında DHKP-C üyelerinin de bulunduğu kişiler, statta dikkat çekmemek için Beşiktaş ve Çarşı atkılarıyla kendilerini kamufle etti. Kimileri için biletler ayarlanmıştı, biletsizler için turnikeler kırıldı ve kaçak giriş sağlandı. Statta yaşananları Çarşı Grubu üyelerinden 25 yıldır tribünlerde bulunan Erhan Küçükçavdar, Erdem Fora, Mustafa Tekin ve Erdal Sayar şöyle anlattı:

TEZAHÜRAT BİLMİYORLAR
MUSTAFA TEKİN:
Beşiktaş galipken, 34. dakikada 'Bu daha başlangıç, mücadeleye devam' diye sloganlar atılırken Beşiktaş desteklenmedi. Stat içerisinde insanlar sağlıklı değillerdi. Hiç görmediğimiz insanları tribünde gördük. Beşiktaş besteleri ve tezahüratları söyleyemiyorlardı. Ama Gezi sloganı atılınca müthiş bir ambiyans ortaya çıkarttılar.

POLİSLERİ TAHRİK ETTİLER
ERHAN KÜÇÜKÇAVDAR:
Maç oynanırken de içeride kavgalar oldu. Polisi içeriye, tribüne çekmeye çalıştılar. Duyduklarımız ortada. Bu marjinal gruplar polislere, 'Buraya gelsenize' diye bağırarak, ekipleri kışkırttılar. Üstelik bunu organize olarak yaptılar. Polis o anda müdahale etse, tahriklere kapılsa olaylar çok büyüyecekti. Ekipler bir faciayı önledi...

1453 GRUBUNUN SUÇU YOK
ERDEM FORA
: Bu olayları 1453 grubuna yıkmak tamamının B planıydı. Bu grup yeni bir grup değil. Arkadaşlarımız gelir maçlarda Beşiktaş'ı desteklerler. Polisin tahriklere kapılmaması ve bu marjinal grupların planı tutmayınca olayları 1453'lü arkadaşlara yıkmaya kalktılar. Hedef saptırdılar...

ÇARŞI' YI TEMİZLEYECEĞİZ
ERDAL SAYAR:
Tek özlemimiz Çarşı'nın eski haline dönmesidir. Siyasetten uzak, eski haline dönen, dil, din, ırk, parti ayrımı olmayan, siyasi örgüt propagandalarının olmadığı bir tribün özlüyoruz. 2 Haziran'dan öncesine dönmeliyiz. Biz karar aldık, 40 sene önceki eski tribüncüleri getireceğiz.

BEŞİKTAŞ SOLCU DEĞİLDİR...
Çarşı'nın emektar üyeleri son olarak Çarşı'yı siyasetten temizlemek istediklerini şu sözlerle anlattı: Çarşı bir ruhtur. Bir bedene indirgenemez. Şimdi kalkmış 'Çarşı solcudur' diyorlar. Böyle bir şey yoktur. Beşiktaş solcu değildir.

SİYASET İSTEMİYORUZ
Çarşı liderleri, "Çarşı grubunu birkaç arkadaş kendi dünya görüşü çerçevesinde Gezi'de meydana çıkan marjinal örgütlere peşkeş çekti. Beşiktaş tribünlerini marjinal gruplardan arındırmak için mücadele edeceğiz. Bu tür marjinal gruplar gidecek, eski Çarşı ruhu geri dönecek. Tribünlerden siyaseti arındıracağız. Art niyetli olanlar da meydana çıkacak ise üzerlerindeki formalarını çıkarıp meydanlara insinler" dedi.

MAÇTAN BİHABER
Derbinin bitmesine saniyeler kala sahaya inerek ortalığı savaş alanına çeviren eylemcilerin futbolla ilgisi yoktu. Maç boyunca tezahüratlara değil Gezi sloganlarına eşlik ettiler. En sonunda da hedefledikleri gibi sahaya hücum ederek izdiham oluşturmaya çalıştılar.

* * *
ARKADAN İTTİLER SAHAYA GİRDİK
Beşiktaş-Galatasaray derbisi öncesi ve sonrasında çıkan olaylarda gözaltına alınıp, ifadelerinden sonra serbest bırakılan gençler, bir başka grubun işin içinde olduğunu söyledi. Büyük bölümünün 18 yaş altında olduğu sahaya giren gençler, genel olarak kendilerinin arkadan itilerek stada ve sahaya girmek zorunda bırakıldıklarını belirtti ve olay çıkarmaya çalışan bir gruptan bahsetti. İşte o ifadeler...

BEKLERKEN KAPI KIRILDI
Stada biletli geldim. Doğu Tribünü N Kapısı'ndan içeri girmek için beklerken kapı kırıldı. Kalabalık itince ben de içeri girdim. O esnada polis memurları usulsüz giriş yaptığımı iddia ederek hakkımda işlem yaptılar. Bilet arkadaşımdaydı. Bu yüzden polis, biletsizim diye işlem yaptı.

ÖZEL GÜVENLİĞİ ALDILAR

Tribüne girmek için N Kapısı'nda beklerken, orada bulunan taraftar grubu özel güvenliği aldı ve kapıyı kırdı. Kırık kapıdan kalabalığın iteklemesi sonucu girdim. Bu esnada görevli polis memuru gelerek usulsüz giriş yaptığımı söyledi ve hakkımda işlem yapıldı.

BİLETİMİ STATTA ATTIM
Samsun'dan biletli olarak Olimpiyat Stadı'na geldim. Biletim olduğu halde stat kapısı kırılınca kalabalıkta galeyana geldim. Sıra beklememek için kırılan kapıdan içeri girerken, görevli polis memurları beni yakaladı ve kaçak geçiş yaptığım için hakkımda işlem yaptılar. İçeri girince de bileti
attım

KAVGADAN SAHAYA KAÇTIM
Olimpiyat Stadı'na biletli olarak girdim. Batı Tribünü'nde taraftarlar arasında kavga çıktı. Kavgadan kaçmak için saha içerisine girdim. Çimlere ayak basmadan çevik kuvvet polisleri beni yakaladı ve hakkımda işlem yaptı. Taşkınlık yapmak için saha içerisine girmedim. Ama bir grup ortalığı karıştırıyordu.

KENDİMİ SAHADA BULDUM
Biletimi turnikelerden okutup içeri girdim. Arkamda bulunan taraftarlar itince, ben saha içine girmiş oldum. Polis memurları da taşkınlık yaptığım düşüncesiyle beni aldı ve hakkımda işlem yaptı.

PARAM YOKTU KAÇAK GİRDİM
Maç biletim olmadığı için gişe yanında bulunan tellerden atlayarak içeri girdim. İçeri girdiğimde polis büro memurları gelerek beni yakaladı ve polis merkezine getirdi. Param olmadığı için tel örgülerden atladım, yaptığımdan pişmanım...

* * *
HAPİS CEZALARI ERTELENMEYECEK
Bakanlık, sporda şiddete karşı önlem düğmesine bastı. Suçlulara verilen hapis cezalarının ertelenme ihtimalinin ortadan kaldırılması için çalışmalara başlandı

Türkiye'nin gündemine oturan Beşiktaş-Galatasaray derbisinin şoku sürerken, bu tür olayların yaşanmaması için harekete geçildi. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, holiganlara uygulanan yaptırımların artırılacağını açıkladı. Bakan Kılıç, özel güvenliklere devredilen stat güvenliğinin yetersiz olduğuna dikkat çekti ve ekledi: "Özel güvenliklerin yetersiz kaldığı derbide net şekilde görüldü. Bu nedenle eskiden olduğu gibi emniyete devredilmesi önemli bir çözüm adımı olacaktır. Hapis cezaları alt sınırdan verildiği için cezalara erteleme uygulanıyor. Erteleme ihtimalinin ortadan kaldırılması gerekiyor. Hapis cezasının caydırıcı olması için tedbirlerimizi alıyoruz."

STATLARDA POLİS DÖNEMİ
Gençlik ve Spor Bakanlığı, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik için düğmeye bastı. Yapılacak tek maddelik değişiklikle, spor alanlarının güvenliğini polis statüsündeki koruma görevlileri sağlayacak. Hükümet, Meclis açılır açılmaz bu tek maddelik değişikliği yasalaştıracak. 10 bin koruma memuru alınacak. Bunlar İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalışacak. Koruma memurlarının acil olaylara müdahale yetkisi bulunacak. Polislerden farklı kıyafet giyecek olan koruma memurları, polise yakın haklara sahip olacak.

4 MADDELİK EYLEM PLANI
Bakanlık, 4 maddelik eylem planı hazırladı:
1- Olay çıkaran holiganlara verilen hapis cezaları erteleme kapsamından çıkarılacak.
2- Stadyumların güvenliği özel güvenlikten alınarak polise verilecek.
3- Kameralı güvenlik ve e-bilet, yeni yıla kadar uygulamaya geçirilecek.
4- Maçlarda görev alacak polislerin sosyal haklarına güvence gelecek.

* * *
EMNİYET MÜDÜRLERİ OLACAKLARI GÖRDÜ
İçişleri Bakanlığı, ligler başlamadan önce "Spor Güvenliği Çalıştayı" düzenledi. Emniyet müdürleri, önerilerini dile getirdi. Trabzon Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, "Özel güvenlik kendisini koruyamaz" dedi. İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Suat Ekici ise seyirden men halinde adli para cezasının artırılmasını, para cezasını ödemeyenlere ise hapis cezası verilmesi gerektiğini söyledi. Bu da "Yetkililer, Olimpiyat Stadı'nda yaşananları önceden gördü" dedirtti.

* * *
1903 CEMİYETİ KENDİNİ FESHETTİ
Beşiktaş'a gönül veren taraftarların kurduğu derneklerden 1903 Cemiyeti, projelerine sadece Beşiktaş çatısı altında devam edeceklerini açıkladı. Dernekten yapılan açıklamada, "Beşiktaş camiasında dernekleşme adı altındaki bölünme hatta kamplaşmalar, camiada tepki ile karşılanmaktadır. Beşiktaş ve taraftarları üzerine oynanan oyunları bozabilmek için tek vücut kenetlenmek mecburiyetinde olduğumuz inancındayız. Bu düşüncelerden yola çıkarak 1903 Cemiyeti Yönetim Kurulu; 1903 Cemiyeti Derneği'ni "FESH ETME" kararı almıştır" denildi.

* * *
FENERBAHÇE VE GALATASARAY DA TEHLİKEDE
Gezi'de önce her şey normaldi. İşin içine marjinal gruplar girdi. Forma giyip polise taş atarak Beşiktaş'ı siper olarak kullandılar. Bu çok yanlıştı. Beşiktaş üzerinden siyaset yaptılar. Bizim içimize girdikleri çok açık. Galatasaray maçında yaşanan olaylar da bunu gösteriyor. Marjinal gruplar, terör örgütü sempatizanları stattaydı. Biz şimdi bunları temizlemek için mücadele edeceğiz. Ama esas tehlike Fenerbahçe, Galatasaray ve hatta diğer takımların tribünlerinde. Oralara da girdiler. Üzerlerine forma geçirerek kendilerine meşru zemin hazırlıyorlar. Her takımın her taraftarın bu konuda uyanık olması gerekiyor.

* * *
İLK DERS KAÇMAK
Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, "Güvenlikçiler taraftardan kaçtı, komik bir durum yaşandı" demişti. Güvenlikçilere eğitim verilirken kaçmanın da öğretildiği ortaya çıktı. Üzerlerinde cop bulundurmayan güvenlikçilerin eğitimleri sırasında "önlenemeyecek olayların arasında kalındığı zaman görevlerini terk etmelerinin kendilerine önerildiği" ifade edildi.

* * *
iSYAN ETTi
Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı İlhan Cavcav, derbi skandalıyla ilgili konuştu. Sahaya inen taraftarın kulübe zarar verdiğini söyleyen Cavcav, "622 sayılı Kanun, seyircilerin bu şekilde sahaya girmelerini ve taşkınlık yapmalarını men ediyor. Basından okuduğum kadarıyla gözaltına alınan 69 kişi serbest bırakıldı. Bu olayları yapanlar serbest bırakılacaktı da kanun niye çıktı" dedi.


MEVLÜT YÜKSEL - Alper SANCAR - Eda IŞIK