Türkiye parlayan yıldız

Dünya ekonomisine yön veren Milletlerarası Ticaret Odası toplandı. Türk ekonomisi masaya yatırıldı. Ekonomistler ve büyük şirket temsilcileri potansiyimize hayran kaldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Mart 2014 Güncelleme 08 Mart 2014, 00:00
Türkiye parlayan yıldız

İÇİNDEKİLER

Dünya ekonomisine yön veren Milletlerarası Ticaret Odası'nın (ICC) yönetimi, Türkiye'deki ekonomik potansiyele hayran kaldı. ICC Başkanı Harold McGraw, "Türkiye gerçekten parlayan yıldız. Bölgede gerilimler var ama siz ülkenizi nasıl büyüteceğinizi çok iyi biliyorsunuz" dedi. Dünya ticaretine yön veren isimler, İstanbul'da Türk ekonomisine duydukları güveni anlattı. 'Değişen Küresel Ekonomi ve Türkiye' paneli için Türkiye'ye gelen Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) ve S&P'nin de içinde olduğu McGraw Hill Financial Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı McGraw, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın da olduğu toplantıda Türkiye'nin parlayan yıldız olduğunu söyledi. 40 ülkede 280 ofisiyle uluslararası yatırımcılara danışmanlık yapan grubun Başkanı McGraw, "Türkiye gerçekten de parlayan bir yıldız. Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'nın tam ortasında bir yerdesiniz. Bu bölgede hep bir takım gerilimler var ama yine de siz toplumunuza nasıl bakacağınızı, onlarla nasıl ilgileneceğinizi, ülkenizi nasıl büyüteceğinizi ve halkınızı nasıl koruyacağınızı çok güzel bir şekilde gösteriyorsunuz. Öyle bir örnek ki bu, gerçekten dünyanın geri kalanı çok büyük bir dikkatle sizi takip ediyor" diye konuştu. McGraw, TOBB ve ICC Türkiye ev sahipliğinde gerçekleştirilen panelde, Türkiye'nin büyüme hikayesinin, bir çok alanda sağladığı liderlik ve rol sayesinde, dünyanın geri kalanı tarafından yakından takip edildiğini kaydetti.

MUHTEŞEM BİR ÖRNEKSİNİZ
Panelin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Harold McGraw, gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye'nin konumuna ilişkin şunları söyledi: "Mali kriz gelişmiş ülkeler arasında sarsıcı olurken, gelişmekte olan ülkelerin ön plana çıkmasına katkıda bulundu. Onlar açısından büyüme fırsatlarını daha da artırdı. Bu tabii ki düz bir denklem değil, bazıları bundan faydalandı, bazıları faydalanamadı. Türkiye bu konuda muhteşem bir örnek. Diğer gelişmekte olan piyasalara kıyasla Türkiye çok ileri bir düzeyde. Türkiye, büyümeyi sürdürüyor ve olup bitenden heyecanlanmamak elde değil. Yalnızca bulunduğunuz coğrafya içinde değil, sizler büyüyorsunuz. AB'nin son 2 ayda Türkiye'ye gösterdiği ilgi bile bunun işaretidir. O yüzden Türkiye çok pozitif gelişmelere gebe."

TEMELLERİMİZ SAĞLAM
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu söyledi. Hem Türkiye'deki hem de uluslararası piyasalardaki oyuncuların bunun farkında olduğunu belirten Zeybekci, bu nedenle önümüzdeki dönemde küresel düzeyde Türkiye'ye olan güvenin devam edeceğini vurguladı. Zeybekci, küresel ekonomide yeni bir döneme girildiğini kaydetti.