En büyük lider

Erdoğan hükümeti boyunca Türkiye hakkında sürekli kara propaganda yapan Economist, seçim sonrasında gerçeği kabul etti: Erdoğan, Atatürk'ten bu yana Türkiye'nin en büyük lideri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Nisan 2014 Güncelleme 05 Nisan 2014, 01:54
En büyük lider

İÇİNDEKİLER

Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan seçildiğinden beri onun hakkında sultandan, diktatöre kadar birçok olumsuz haber yapan, her fırsatta dünyanın yükselen yıldızı olan Türk ekonomisini kötülemekten kaçınmayan İngiliz dergisi Economist bu kez Erdoğan için "Atatürk'ten bu yana Türkiye'nin en büyük lideri" ifadelerini kullandı.

ŞAŞKINA ÇEVİRDİ
Dergi, Erdoğan'ın kamuoyu araştırmalarının gösterdiğinden de iyi bir sonuç alarak "muhaliflerini şaşkına çevirdiğini" savundu. Başbakanın giderek daha da "otoriter" bir davranış sergilemesi ve sonuçta Türkiye'de kutuplaşmanın artmasından endişelenen dergi, başyazısında "İstikrarsız bir ülkede böylesi bölücü bir söylem tehlikelidir" savını dile getirdi. Economist yine de eleştirel bir dil kullanmaktan geri kalmayıp "Türkiye, mali piyasalarca desteklenen doğru makroekonomik politika ve Ekim 2005'te üyelik müzakerelerine başlanması ile hedeflenen Avrupa Birliği üyeliğini kaybetme riskiyle yüz yüze" ifadelerini de kullandı. ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi ise Avrupa'ya seslenerek AK Parti'nin, "Erdoğan'ın Türk sivil toplum üzerindeki kontrolü gevşetmesine dek" AB görüşmelerinin durdurulması gerektiğini savundu.