ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 29 Haziran 2014

Bağ-Kur'lular rapor parası alabiliyor mu?

Mart 1992 yılından itibaren esnaflık yapıyorum. Düzenli olarak primlerimi yatırmaktayım. Herhangi bir borcum yok. Size emeklilikle ilgili sormuştum ve askerliği ödeyerek 52 yaşa tabi olacağımı söylemiştiniz. Ben de son 3,5 yıl kala SSK'lı olarak çalışarak emekli olmaya çalışacağım. Bağ-Kur'lu olanlar SSK'lı işçiler gibi hastaneden rapor alınca rapor parası alabiliyor mu? En son çıkan yasalarla sigortalıların aynı çatı altına toplandığı artık SSK'lı, Bağkur'lu kavramlarının ortadan kalktığını duyuyoruz. Ben hasta olduğumda doktora giderek rapor alırsam raporlu olduğum günlerin parasını alabilir miyim? Yanımda sigortalı çalışanlarım var.
Onlar rapor alınca ücretini alıyorlar. Benim gibi Bağ-Kur'lu olanlarda bu hak var mı? H.İ.K.

5510 sayılı Kanunla yapılan reform ile sosyal güvenlikte ve genel sağlıkta birliktelik hedeflenmiş, Bağkur'luların kanundan önce mevzuatlar gereği sahip olamadıkları bazı haklar onlara da verilmiştir. Bunlardan bir tanesi de kanunda geçici iş göremezlik ödeneği olarak geçen halk arasında rapor parası olarak bilinen uygulamadır. Bu uygulama kanundan önce sadece SSK'lı olarak çalışanlara verilmekteyken reform ile Bağkur kapsamındaki sigortalılara da verilmiştir. Ancak Bağkur'lular her hastalanmada doktora giderek istirahat aldıklarında rapor parasını alamamaktadırlar. Çünkü 5510 sayılı kanunda "4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanlara (Bağ-Kur'lular) iş kazası veya meslek hastalığı ya da analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği, genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şartıyla yatarak tedavi süresince veya yatarak tedavi sonrası bu tedavinin gereği olarak istirahat raporu aldıkları sürede ödenir." denilmektedir. Bu da şu anlama geliyor; iş azası geçirenler, yapmış olduğu meslekten dolayı ortaya çıkan meslek hastalığından dolayı hastanede yatarak tedavi gören ve yatarak tedavi gördükten sonra tedavinin devamı olarak verilen istirahatlerde ancak rapor ücreti alabilmektedirler.
Yatarak tedavi şartı sadece analık halinde yani doğumda aranmamaktadır. Bu nedenle Bağ-Kur statüsünde olanlar hastalandıklarında ayakta tedavi süresince istirahat alsalar da geçici iş göremezlik ödeneği almazlar.

Emekli olarak bir işyerinde çalışırken işveren tarafından iş sözleşmem bildirimsiz olarak fesh edildi.
İşveren kıdem tazminatımı ödedi. Ancak ihbar tazminatımı ödemedi. İhbar tazminatı hakkım var mı?
5...076153 Nolu SMS:

İhbar tazminatı İş Kanununun 17 nci maddesine uyarak yapılan geçerli nedenle fesihlerde fesih ihbar süresi tanımaksızın sözleşmenin işverence feshedilmesi durumunda ödenmesi gerekir. Bu bakımdan emekli yahut emekli olmayan işçi ayrımı yapılamaz. Keza iş sözleşmesinin haklı neden olmaksızın işçi tarafından işverene ihbar süresi tanımaksızın derhal feshedilmesi durumunda da bu defa işçi tarafından işverene ödenmesi gerekir ki bu bakımdan da işçinin emekli olup olmadığını önemi bulunmamaktadır.

Ne zaman emekli olurum?

Doğum tarihim 25.01.1978, 15.03.1994 sigorta giriş tarihim 2 tane çocuğum oldu, 3600 günle emekli olabilir miyim? H.
AYAN

3600 prim günden emekli olabilmeniz için 3600 prim günü tamamlayıp 58 yaşınızın dolacağı 25.01.2036 tarihini beklemeniz gerekmektedir. SSK girişinize göre 20 yıl, 50 yaş ve 5675 prim günle tam emekli olabilirsiniz. İki çocuğunuza toplamda 4 yıl yani 1440 gün borçlanma yapabilirsiniz. Borçlanma dahil 3600 güne giderseniz 949 gün, 5675 güne giderseniz 3024 gün daha prim gerekmektedir.

20.10.1981 doğum tarihim. 2002 Şubat SSK olarak işe başladım. 2005 yılında engelli raporu % 46 engelli raporu vergi muafiyeti yazısı var. Ne zaman emekli olurum? 5...747662

İşe girişiniz ve 3. Derece vergi indirimi raporunuza göre 20 yıl, 4400 prim gün şartlarına tabisiniz. 515 gün daha prim ödemeniz halinde prim gün sayınız tamamlanacak ancak 20 yıl şartınız 2022 yılında dolacak.