Derin sır!

Eski MİT'çi Mehmet Eymür "Yeşil, Sırrı Sakık ile görüşürdü" dedi, Sakık tepki gösterdi. Ancak Eymür, iddiasından emindi: Belgesiz konuşmam. Yeşil'in Sakık'la ilgili ifadesi MİT kayıtlarında var

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ekim 2012 Güncelleme 27 Ekim 2012, 01:19
Derin sır!

İÇİNDEKİLER

Yakın tarihin kara kutusu olarak bilinen eski MİT'çi Mehmet Eymür'ün (69) açıklamaları gündeme bomba gibi düştü. MİT Kontr-Espiyonaj Dairesi Eski Başkanı Mehmet Eymür katıldığı bir televiyon programında Sırrı Sakık ile "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım hakkında önemli iddialarda bulundu. Eymür, Sakık ile bir dönem Jandarma İstihbarat elemanı olarak çalışan ve çok sayıda faili meçhulden sorumlu olan Yeşil'in görüştüğünü söyledi. Hatta "Yeşil, Sırrı Sakık'ın Ankara'da Cinnah Caddesi'ndeki bürosuna sık sık giderdi. Ağabeyi Şemdin'in teslim olmak istediğini de o söyledi" dedi. Sakık bu iddiaya tepki gösterirken Eymür, söylediklerinin arkasındaydı.

'BANA ANLATTI'
"Belgesiz konuşmam" diyen Eymür, şunları söyledi: "Yeşil o dönem bana gelerek PKK'nın önemli bir yöneticisi olan Şemdin Sakık'ın teslim olmak istediğini söyledi. Bunu da kendisine kardeşi Sırrı Sakık'ın ilettiğini belirtti. Ben de bunu dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcısı Nusret Demiral'a anlattım. Sayın Başsavcı da, 'Önemli bir gelişme. Elimizden geleni yapalım' dedi. Ayrıca söylediklerim Yeşil'in 1995 yılında MİT'e verdiği ifadelerde geçiyor. Bu ifade de MİT arşivinde bulunuyor."

İFADEDEKİ 'KAFA ADAM'
"Yeşil"in 1995'de MİT'e verdiği ifade, geçtiğimiz aylarda Musa Anter suikasti soruşturmasını yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildi. Yeşil, söz konusu ifadede "Musa Anter suikastinde PKK'nın kafa adamlarından birini kullandım" dedi. Anter suikastini gerçekleştiren ekipte yer alan Jİ- TEM ve PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan ise Yeşil'in "kafa adam" dediği kişinin Şemdin Sakık olduğunu kaydetti. Aygan JİTEM ile PKK arasındaki iletişimi ise Sırrı Sakık'ın kurduğunu öne sürdü.

'ANLATSAM ROMAN OLUR'
Yeşil ile Sırrı Sakık arasında gizemli bir ilişki söz konusu. Yeşil'in 1995 yılında MİT'e verdiği ifadede Sırrı Sakık'ın da adı geçiyor. Yeşil, sorgusunda bir olayla ilgili açıklamada bulunurken şu ifadeleri kullanıyor: "Sırrı Sakık ile görüşmemiz iptal olunca, o gece Sırrı'nın kardeşi Mahmut beni gördü, onlar bizi bir yere götürdüler. Gittiğimiz yerin sahibi bunları çok da iyi tanıyordu." Sırrı Sakık da daha önce bir röportajında Yeşil'in Muş'a geldiğinde kendisine ait otelde konakladığını belirterek "Yeşil'i anlatsam roman olur" ifadelerini kullanmıştı.



MEVLÜT YÜKSEL