Kadir Gecesi ne zaman 2020? Kadir Gecesi’nde hangi ibadetler yapılmalı?

Müslüman alemi bir Ramazan ayına daha erişmenin mutluluğunu yaşarken, Kadir Gecesi’nin 2020 yılında ne zaman idrak edileceğini de merak ediyor. Ramazan ayının 27’nci gününe denk gelen Kadir Gecesi’nin İslam dünyasında önemi çok büyüktür. Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi’nin bu yıl hangi tarihe ve güne denk geldiği belli oldu. Peki Kadir Gecesi’ni hangi ibadetler ile geçirmek gerekir?

Giriş Tarihi 15 Mayıs 2020, 17:26 Güncelleme 15 Mayıs 2020, 17:26
Kadir Gecesi ne zaman 2020? Kadir Gecesi’nde hangi ibadetler yapılmalı?

İÇİNDEKİLER

Her yıl Ramazan ayında Kadir Gecesi'ne dair bilgiler merak edilerek gündemde sıkça araştırılıyor. Bin aydan daha hayırlı olan, "Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul edilen Kadir Gecesi'nin bu yıl hangi tarihte idrak edileceği milyonlarca vatandaş tarafından internet üzerinden sıkça araştırılıyor. Peki Kadir Gecesi hangi dualar okunur, yapılması gereken ibadetleri nelerdir? İşte merak edilenler…

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Kadir Gecesi 2020 yılında 19 Mayıs Salı gününe denk geliyor.

KADİR GECESİ İBADETLERİ

* Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

* Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.
Süfyan-i Sevri: "Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir" demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).

* Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

* Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

* Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

* Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

KADİR GECESİ DUASI

Peygamber Efendimiz bir hadisi şeriflerinde "İnanarak ve mükâfatını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini ihya edenlerin geçmiş günahlarının affedileceğini" müjdelemiştir. (Buhari, "Fazlu Leyleti'l-Kadr, 1) Ramazanın son on gününe girildiğinde Hz. Peygamber dünyevi işlerinden uzaklaşıp itikâfa çekilir, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirdiği gibi ailesini de ibadet için uyanık tutardı. Hz. Aişe validemiz : "Ya Resulallah, Kadir Gecesi'ne rastladığım zaman nasıl dua edeyim?" diye sorunca, Peygamber Efendimiz : "Ey Allah'ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet" şeklinde dua ve niyazda bulunmasını tavsiye buyurmuştur (Tirmizi, Deavât 84). Bu gece melekler yeryüzüne inerken bereket ve rahmet de iner. Bu gece her iş için bir selamet ve saadet gecesidir. Bu gecenin kadrini bilen ve onu iyilikle ve ibadetlerle ihya eden kimse Allah katında yüksek yer ve şeref sahibi olur.