Taklit A.Ş.

Dolandırıcılar 100 bin işadamının kimlik bilgilerini kopyaladı. Sonra da paravan şirketler kurup kredi aldı. Vurgunda adı kullanılan bir patron da Ömer Sabancı'ydı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Kasım 2012 Güncelleme 22 Kasım 2012, 01:18
Taklit A.Ş.

İÇİNDEKİLER

İş dünyasının ünlü isimleri, film gibi bir dolandırıcılığın kurbanı oldu. Vurguncular, aralarında TÜSİAD eski Başkanı Ömer Sabancı'dan, Koç, Eczacıbaşı, Boydak, Ülker ve Çarmıklı'ya kadar birçok ailenin fertleri adına paravan şirketler kurdu. İşadamlarının itibar ve nüfuzu kullanılarak, bankalardan kredi çekildi. Ayrıca sahtekarlar devletin KOBİ'lere verdiği hibe krediden de yararlandı. Ancak çetenin oyunu ortaya çıktı.

RESTORAN AÇTILAR
Dolandırıcılar, İstanbul Bağcılar'da Ömer Sabancı'nın kimlik bilgilerini kullanarak bir lokanta açtı. Ama devletten hibe KOBİ kredisi almak isteyince baltayı taşa vurdu. Yapılan araştırmada, kurulan şirketin Ticaret Sicil Gazetesi'nden adres bilgilerine kadar her şeyinin sahte olduğu anlaşıldı. Araştırma derinleştikçe bu şekilde tam 100 bine yakın işadamının isminin kullanıldığı belirlendi. Yapılan incelemede internet üzerinden SMS, Mobil SMS gibi uygulamalar satan bir şirketin elde ettiği kimlik bilgilerini çete üyelerine para karşılığında verdiği belirlendi. 100 bin işadamının kimlik bilgisinin 35 bin ila 3 bin TL karşılığında satıldığı ortaya çıktı.

BTK DEVREDE...
Şimdi soruşturmada, bu şirketlerle Türkiye'nin dev GSM ve Telekom operatörleri arasında nasıl bir ilişki olduğu ve bilgilerin nasıl sızdırıldığı araştırılıyor. Öte yandan gizli bilgileri pazarlayan şirketin Türkiye'nin en büyük iletişim firmalarıyla çözüm ortağı olması nedeniyle, konu aynı zamanda Bilgi Teknolojileri Kurumu'na da şikayet edildi.+ BTK da bu şirletler üzerine inceleme başlattı.

ZİNCİR BÜYÜYOR
Yeme-içme sektörüne hızlı bir giriş yapan Doğuş Holding, ünlü bir markayı daha bünyesine kattı. Doğuş Grubu'nun patronu Ferit Şahenk İngiltere'de resmi imzayı attı ve dünyadaki tüm Zuma restorantlarına ortak oldu. Modern Japon mutfağının hakim olduğu Zuma, dünyada 6 farklı kentte bulunuyor ve kendi segmentinin en lüks restoranı olarak biliniyor. İstanbul'da da bir restoranı bulunan Zuma'nın, Türkiye'deki işletmeciliğini Doors Grup yapıyor. 2008'de Ortaköy'de açılan Zuma, farklı Uzakdoğu konseptiyle dikkat çekiyor.

SGK DA MAĞDUR
Kimlik bilgilerinin korunmamasındaki zaafiyet, devlet kurumlarını da mağdur etti. Yakın zamanda 200'e yakın paravan şirket üzerinden sigortalı gösterilen on binlerce kişinin SGK'dan emekli olduğu tespit edildi. Bu arada kimlik bilgilerinin çalınması herkesin korkulu rüyası haline geldi. Çünkü kimlik bilgileri kullanılarak, bankadan para çekiminden sahte şirket kurmaya kadar birçok işlem gerçekleşebiliyor.



METiN CAN