Vergi dairelerine olan vergi, ceza, faiz gibi tüm başlıklarda 2 bin lirayı aşmayan toplam borç silinecek.
ÖNCEKİ RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ
2 bin liranın altındaki silinecek borçların 31 Aralık 2022 tarihinden öncesine ait olması gerekiyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı yasa teklifine ve yapılandırmanın içeriğine ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. Edinilen bilgiye göre kapsama trafik cezası da, Kabahatler Yasası da, kira beyanı da girecek. Üç farklı ceza varsa ve toplamı 2 bin lirayı aşmıyorsa silinecek.
"Bağ-Kur'lulara yönelik bir düzenleme olacak mı? Bu düzenleme ile Bağ-Kur'lular da EYT düzenlemesinden faydalanacak mı?"
Önceki yapılandırmalarda; hizmet süreleri durdurulan Bağ-Kur'lulara 4 ay içinde başvuruda bulunup, durdurulan sigortalılık süreleri için ödeyecekleri prim tutarlarını hesaplattırıp, borçlarını ilk taksit ödeme süresi içinde ödediklerinde sigortalılıkları durdurulmamış sayıldı ve bu süreler sigortalılık süresinden sayıldı, emeklilikte hesaba katıldı.
Bu imkândan sigortalıların hak sahipleri de yararlandı. Benzer uygulama bu yapılandırmada da yapılacak. Bu şekilde primlerini ödeyip, sigortalılıklarını canlandıranlar EYT düzenlemesinden de yararlanacak.
VERGİ BORÇLARI DA KAPSAMDA MI?
Vergi dairesine olan tüm borçlar silineceği için gelir vergisi de, KDV de dahil olacak. Diyelim ki bir ev sahibi geçen yıl elde ettiği kira gelirini eksik beyan etti ve bin 900 liralık cezası var.
Bu da silinecek. Ancak bu kişi örneğin ayrıca bir de 427 liralık kırmızı ışıkta geçmeden ceza almış durumda. Gelir Vergisi ve kırmızı ışık cezasının toplamı 2 bin liranın üstünde olduğu için borç silinmeyecek, isterse yapılandırmadan yararlanabilecek.
Kanun teklifinin 2 ana başlık altında düzenlemeler içerdiğini belirten Elitaş, "İlki son derece geniş kapsamlı yapılandırma hükümleri, ikincisi ise vergi mevzuatında ve çeşitli kanunlarda düzenlemeler içermektedir. Öncelikle vatandaşlarımızın vergi dairelerine hangi türden olursa olsun tüm borçlarını yeniden yapılandırma kapsamına aldık.
Tüm vergiler, vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus para cezaları, köprü, otoyol, kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, üst kurullarca verilen idari para cezaları, 4207 sayılı kanun kapsamında tütün ürünlerinin zararlarını önleyici, önlenmesi ve kontrolü hakkında kanun kaynaklı idari para cezaları gibi tüm idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, madenlerden devlet hakkı, kaynak kullanımı destekleme primi borçları gibi hülasa ne tür borç olursa olsun yapılandırılarak ödenebilecek" dedi.
'BAŞVURU TARİHİ 30 NİSAN'A KADAR'
Hazırladıkları teklifte 31 Aralık 2022 tarihini esas aldıklarını ve alacakların türüne göre bu tarih esas alınarak düzenlemeler yaptıklarını vurgulayan Elitaş, "31 Aralık 2022 ve öncesindeki bütün kamu ile ilgili yapılan alacaklar ve borçlar yapılandırma kapsamı içerisinde değerlendirilmiş oluyor. Bu noktada şunu belirtmek istiyorum ki, kanun metninde yurt içi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranlarıyla ilgili özel bir düzenleme yapıyoruz.
Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyenler 30 Nisan 2023 tarihine kadar ilgili idareye başvuracak ve yapılandırılan tutarları peşin veya taksitler halinde ödeyebilecek. İlk taksit ödemeleri de mayıs ayında yapılacak.