Millet affetmez

Başbakan Erdoğan, belediye başkanlarına şehircilik dersi verdi, seçimler öncesi uyardı: Bürokratik oligarşinin oyuncağı olmayın. Milletimiz buna, sessiz kalmaz.'

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Mart 2013 Güncelleme 31 Mart 2013, 00:00
Millet affetmez

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin "Yaşanabilir ve Estetik Şehirler" temasıyla düzenlediği "4. Yerel Yönetimler Sempozyumu"nda konuştu, şu mesajları verdi:

Şehir denildiğinde aklına taş, beton gelen, aklına sadece asfalt gelenler varsa, onlar kendilerini ve medeniyet algılarını lütfen tekrar tekrar sorgulasın. Onlar bu işi bilmiyorlar. Yunus Emre'nin dediği gibi kendilerini viran etsinler.

Bizim metropollerimiz vardı ama o metropoller beceriksiz ve estetik dünyası olmayan, estetik ruhu olmayan ellerde adeta nekropole yani ölü şehirlere dönüştü. Ahmet Hamdi Tanpınar her İstanbullu'nun az çok şair olduğunu yazar. Çünkü bu aziz şehir bizatihi adeta bir şiir gibidir. Şiir gibi bir şehir içinde yaşayanları şair haline getirir. Masal gibi bir şehir içinde yaşayanları masal kahramanı yapabiliyor.

Ankara denildiğinde akla başkent gelebilir, resmiyet, kravat, gri ton gelebilir. Oysa siz farkına varsanız da varmasanız da Ankara Hacı Bayram Veli'dir. Bünyamin Ayaşi'dir. Ali Semerkandi Hazretleri'dir. Onların her daim var olan, varlığını hissettiren manevi iklimidir. Cumhuriyet dönemiyle de o yükselişini sürdürmüş, orada da Gazi Mustafa Kemal olmuştur.

CAMİLER YERLE BİR EDİLDİ
Belki aşırı olacak ama ihanet edildi. Yaşadığım, doğduğum, büyüdüğüm İstanbul'da sadece bir ilçenin içinde 398, bir rivayete göre 800'e yakın caminin yerle bir edildiğini tarihi belgeler ortaya koyuyor. İstanbulumuz'un genelinde kim bilir hangi rakamlara ulaşacağız. Nedir bu? Bu bir ihanettir. Tarihe, sanata ihanettir.

SİYASİ İRADE ÇOK ÖNEMLİ
Çeşitli plan notlarıyla emsallerle oynayanlar var, belediyelerin içinde bunu görüyorum. AK Parti olarak 3 emsal, azami ilkemiz olmalı. Plan notlarıyla oynamak suretiyle siz bunu 7'ye çıkarıyorsanız tarih, millet sizi affetmez.

Siyasi irade, bürokratik oligarşiye mahkum olmamalı. Belediye başkanı, bir siyasi irade olarak asla bürokratik oligarşinin oyuncağı haline gelmemelidir.

İstanbul Taksim'de Taş Kışla'nın aynısını yapmak istedik. Kurul, karşı çıkıyor. Dedim ki: Reddine ret. Ana muhalefet kalktı, o tezi savundu. Çünkü bu CHP zihniyeti, tarihi yok eden, yıkan zihniyettir.

MEDENİYET YOLLARLA OLACAK
Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun temeli Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından dün Yalova'da atıldı. Erdoğan, "Yol, medeniyettir. Medeni olmak, modern olmak lafla olmuyor. İşte bu tür yatırımların hayata geçirilmesiyle oluyor" dedi. Yalova'nın Altınova ilçesindeki Hersek asma köprü şantiyesinde düzenlenen İzmit Körfez geçişi ve bağlantı yolunun toplu temel atma törenine katılan Başbakan Erdoğan'a, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de eşlik etti.

3 YIL SONRA BİTECEK
Erdoğan, "İnşallah 2015'in ilk 6 ayında Bursa'ya kadar olan kısmı ve İzmir tarafından da 50 KM'yi halletmek suretiyle 2016'da tamamını bitireceğiz" dedi.