İtikaf ruhu dinlendiriyor

İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, ''İtikaf, insanın zihnini arındırırken ruhunu dinlendiriyor. Kul Rabb'i ile baş başa kalıyor'' dedi.

Giriş Tarihi 13 Ağustos 2012, 00:00 Güncelleme 18 Aralık 2012, 15:32
İtikaf ruhu dinlendiriyor

İÇİNDEKİLER

Hazreti Muhammed'in ramazan ayında yaptığı itikaf ibadetini yerine getirmek isteyenler İstanbul Müftülüğü'nce belirlenen camilerde itikafa girmeye başladı. Yaran, itikafı, bir camide, mescitte Allah rızası için ibadet niyetiyle bir müddet kalmak, oturmak veya beklemek şeklinde tanımladı.

İtikafın süresinin değişebildiğini anlatan Yaran, kişinin namaz sonrası istirahat amacıyla oturmasının itikaf olmadığını ancak ibadet niyetiyle oturulduğunda itikaf olabileceğini kaydetti.
Hazreti Peygamber'in genellikle ramazanın son 10 gününde Mescid-i Nebevi'de itikafa girdiğini dile getiren Yaran, itikaf sayesinde günün bütün saatlerinin ibadetle geçirildiği aktardı.

Yaran, şöyle devam etti: ''Bu esnada, ibadet edilir, zikir çekilir, hayat gözden geçirilir. Yani Allah için bir şeylerin yapılması tavsiye edilir. Konuşmak yasak değildir. Kişi, abdest veya tuvalet ihtiyacı için dışarı çıkabilir ancak hemen geri dönmelidir. Bu çıkışlar zarar vermez. Mesela cuma namazı kılınmayan küçük bir mescitte itikafa giren birisi cuma namazı için en yakın camiye gider ve hemen geri dönebilir. Bir de vacip olan itikaf vardır. Bu da kişinin itikafı adak olarak adamasıyla olur.

En az bir gün oruçlu olarak girilen itikaftır. Kadınların camide itikafa girmesi konusu merak edilir. Kadınlar için tercih edilen yerler evleridir. Aslında kitaplarda namaz ve diğer ibadetler için tahsis edilen odalar bulunmalı diye geçer. Ancak şimdiki zamanlarda pek yok. Biz seccadeleri seyyar mescit yapmışız. Kadınlar bu odalarda itikafa girmelidir. İstanbul'da itikafa müsait olan ve izin verilen cami sayımız 120'dir. İsteyen vatandaşlarımız bulunduğu yere yakın olan camiyi müftülüğümüzün sitesinden öğrenerek camideki görevli kişilere başvurabilir. İtikaf süresince insan bir yılın muhasebesini yapar. İşlediği günahları düşünerek tövbe eder. İtikafa giren kişi 10 gün boyunca dünyevi şeylerden uzaklaşır. İtikaf, insanın zihnini arındırırken ruhunu dinlendiriyor. Kul, Rabb'i ile baş başa kalıyor.''
İtikafa giren kişinin yani mütekifin iftar yapmasına da değinen Yaran, mütekiflerin yemeğini yanlarında getirmesinin sünnet olduğunu söyledi.

İtikaftan çıktığımda kuş gibi hafifliyorum''

Fatih Nişancı Mehmet Paşa Camisi'nde itikafa giren Muhittin Ödemiş, ramazan ayının tamamen Allah'a ve Kur'an-ı Kerim'e ayırmaya çalıştığını belirtti. Ödemiş, son 10 günün, bir yıl boyunca işlenen günahlardan ve kötülüklerden arınmaya ayrılması gerektiğini ve kendisinin de uzun yıllardır itikafa girdiğini söyledi.

Günahların affolunmasıyla birlikte bayram sabahına temiz bir şekilde çıkılacağına inandığını kaydeden Ödemiş, ''İtikafın neticesi önemlidir. Ancak Peygamberimiz'in sünnetlerindendir. İtikaf süresinde Kadir Gecesi'ni yakalamak imkanımız da oluyor. Namazları cemaatle kılmak çok ayrı bir haz veriyor. 2003'ten beri bu camide ben itikafda giriyorum. İtikaf, müthiş bir zevk veriyor. İtikaftan çıktığım gün kuş gibi hafifliyorum. Gönül dünyamda bir şeyler olduğunu anlıyorum'' diye konuştu.