AB'ye enerji resti

Başbakan Davutoğlu, Davos'ta enerji resti çekti: AB ve diğer ükleler bizimle çalışmak istiyorlarsa ciddi olmalı. Enerjinin 16'ncı faslını hemen açmalı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ocak 2015 Güncelleme 24 Ocak 2015, 01:56
AB’ye enerji resti

İÇİNDEKİLER

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya'nın, iptal ettiği Güney Akım hattının yerine, aynı miktarda gazı Türkiye üzerinden geçirecek olmasına tepki gösteren Avrupa ülkelerine, resti çekti. Davutoğlu, "Avrupa Nabucco'yu desteklemeli, enerji faslını açmalıydı. Avrupa ülkeleri bizimle çalışmak istiyorsa enerjinin 16'ncı faslını açmalı. Bundan sonra bütün seçenekler masada olacak" dedi. Başbakan Davutoğlu, Dünya Ekonomik Forumu'na katılan iş dünyasının üst düzey temsilcileriyle katıldığı yemekte soruları yanıtladı: ? Azerbaycan ile TANAP projesi var. Kerkük'ten Yumurtalık'a da petrol boru hattımız var. İran ile bir doğalgaz boru hattımız var. Batı ve Mavi Akım var Rusya ile. Gelecekte daha da fazla olacak. 2009'da Nabucco projesini başlattık. AB'nin stratejik bir vizyonu yoktu ve bu projeyi desteklemedi. Ruslar Nabucco'nun kendisini by-pasladığını fark ettiğinde, direkt, doğrudan Bulgaristan'a ulaşmak için Güney Akım'ı başlattı. Biz TANAP projesini başlatmaya karar verdik. Bunun sebebi AB, Nabucco'yu desteklemedi. Şimdi Avrupa TAP olsun diye TANAP ile birleşsin diye bize geliyorlar. Ruslar da aslında Güney Akım'ın yönünü Bulgaristan'dan Türkiye'ye çevirmek için bize geldi. Tüm ülkelere ve her türlü teklife açığız. Alternatif enerji yolları AB için çok önemliyse, Nabucco'yu da desteklemelilerdi. Bugün halen önemliyse bizimle enerji faslını açmalılar. Enerji faslını engelliyorlar. Ama diğer yandan da AB'nin çıkarını düşünmemizi istiyorlar.

KARAR VERECEĞİZ
Ruslar Güney Akım Projesi'ni Türk Akımı olarak adlandırıyor. Biz daha tam olarak kabul etmedik. 'Hayır' da demedik. 'Dikkate alacağız' dedik. Bu projenin etkileri ne olacak, yapılabilir mi, fizibilitesi nasıl? Önce çalışacağız, sonra karar vereceğiz. Ancak AB ve diğer ülkeler bizimle çalışmak istiyorlarsa ciddi olmalı. Türk coğrafyasının öneminin farkına varmalılar. En azından enerjinin 16. faslını açmalılar. Bundan sonra tüm seçenekler masada olacak.

Hazal ATEŞ