44 yaşındayım. 6 aydır da şekerle mücadele ediyorum. Stres ve sıkıntının şekeri yükselttiği söyleniyor. Bu doğru mu? Bunu nasıl anlayabilirim?Baskı altındayken, sıkıntılı durumda vücut adrenalin ve kortizon adı verilen stres hormonlarını salgılayarak reaksiyon gösterir. Bu hormonlar karaciğerden kana şeker salgılanmasını sağlar. Ayrıca gerçekte stres, kan şekerinizin yükselmesine neden olurken, siz kan şekerinizi düşmüş gibi hissedebilirsiniz. Çünkü adrenalin düşük kan şekeri belirtilerinin birçoğuna yol açar. Kan şekerinizin yükseldiğini veya düştüğünü bilemiyorsanız, hemen ölçmelisiniz. Böylelikle en doğru tedavi yöntemini uygulayabilirsiniz.
Doktor bey 8 aylık hamileyim. Yaptırmam gereken tahliller var mı? Varsa nelerdir?Üçüncü üç ay (28 haftadan doğuma kadar yaklaşık 40. haftalar) veya 3. trimester dediğimiz döneme gelmişsiniz. Bu haftalardaki laboratuvar testleri birincil olarak sağlıklı bir bebeğin doğumunu hazırlamaya yöneliktir. İdrarda glukoz ve/ veya protein tarama testi, idrarda bakteri varlığını saptamak için idrar kültürü (tekrarlanabilir), Grup B streptokok, Hemoglobin ve trombosit sayımı doktor kontrolünde istenebilir. Size has olarak sizi takip eden doktorun isteyecekleri testler olursa da ihmal etmeyin.
40 yaşındayım. Göğsümde kanser illeti çıktı. Kızım 16 yaşında. O da kanser olur mu? Sizce risk var mı?Hastalar ve yakınları biz 'risk var' dediğimizde 'mutlaka olacak' gibi anlıyor. Risk demek; gerekenleri yapmazsa karşılaşabileceği durum demektir.
Anne, teyze ve kız kardeşlerde memede menopoz öncesinde kanser ortaya çıkmışsa kızlarında hastalığın ortaya çıkma oranı 4 kat, her iki memede görülmüşse 8 kat artabilir. Kadının çocuk doğurmaması, geç yaşta çocuk doğurması, geç menopoza girilmesi, erken yaşta adet görülmesi, sigara içmek, kilolu olmak, stresli kişilik yapısı, yağlı gıdalarla beslenme durumları bu riskleri arttırır.