Bu planın, anayasa değişikliğini sağlamak için referandum kararının Meclis'te görüşülmesinden beri devreye sokulduğu anlaşılıyor. Planın, ana başlığı, anayasa değişikliğini engellemek, sonrasında da seçime kadar siyasi dengeleri değiştirmek olduğu seziliyordu.
Üç kritik maddenin geçmemesi için Nisan ayından beri perde gerisindeki güçler büyük çaba sarf ediyordu. Parti kapatma maddesinde bu perde gerisi güçler emellerine nail oldular ama anayasa mahkemesi ve Hsyk maddelerinde hezimete uğradılar.
Bu hezimetin sonucu ortaya çıkarken, Deniz Baykal kaseti ile siyaseti dizayn çalışmalarına hız verdiler.
Cumhuriyet Halk Partisi'nde patlayan kaset olayı sonrası yaşanan Genel Başkan Deniz Baykal'ın istifasının hemen akabinde Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin başına geçmesiyle başlayan süreç, Gazze'ye yardım gemisine İsrail'in yaptığı kanlı baskın ile boyut değiştirdi.
İki ülkeyi krize tartışmaları sürerken Türkiye, ard arda başlayan kanlı terör saldırılarından gelen şehit haberleriyle yeni bir şoka girdi.
Meclis'teki gergin oturumlar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın önemli uyarıları, kıyıda köşede kalmış grup ve terör örgütlerini sahaya sürülmesi, Karadeniz'de DHKP/C, Güneydoğu'da PKK'nın harekete geçirilmesi dikkatleri çekiyordu. Anayasa mahkemesi önümüzdeki günlerde çok kritik bir karar verecek. Bu kararın, iptal yönünde olması, karanlık plancıları, sinsi güçleri daha da azdıracaktır.
İddialara göre; Ankara da yeni siyasi hesaplar yapılmaya başlandı. Buna bağlı olarak AK Parti'den milletvekili istifalarıyla siyasi kaos yaratmaya çalışılıyor. Referandum görüşmelerinde planlı olarak ortaya atılan milletvekili listesi üzerinden dizayna gidilmek istendiği seziliyor. Murat Başesgioğlu'nun istifasını bu açıdan bir kez daha düşünmekte yarar var Derin güçler, referandum yaptırmak istemiyor, erken seçimi zorluyor. Terör ile vatandaşlarımızı bunalma noktasına sürüklemek istiyor.
Türkiye çok önemli bir süreçten geçiyor. Anayasa değişiklikleri, demokratik açılım, Ergenekon davaları ve cunta soruşturmaları nedeniyle gündem yoğun. Bazı dikkati çeken tahliyeleri de bu planın içine yerleştirmek, olayları daya iyi analiz etmemizi sağlayacaktır.
* * *
ANKARA'YA GÖNDERİLEN BÜYÜKELÇİLERİN ŞİFRELERİ
ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey Bağdat'a atanıyor.
Yerine Ankara'ya Kabil Büyükelçi Yardımcısı Francis Joseph Ricciardone geliyor.
Bu iki tayinin şifrelerini okursak, Türkiye'nin jeostratejik önemini bir kez daha hatırlatmış oluruz.
Yeni ABD Büyükelçisi Türkiye'yi yakından tanıyor, Türkiye'de bir kaç kez görev yaptı, iyi derecede Türkçe biliyor.
Kariyerine Ankara ve Adana'da başladı Körfez savaşında oluşturulan Çekiç Güç'ün İncirlik üssünde Türk ve Amerikalı komutanlara siyasi danışmanlık yapmak var. Mısır Büyükelçiliği'nde, Bağdat Büyükelçiliği'nin oluşturulmasında görev almış.
Amerikan'ın eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın Irak özel temsilcisi olmuş.
Gelen bilgilere göre, Saddam Hüseyin'e karşı faaliyetleri koordine etmiş. Yapılan görevlere bakınca, işi okumak mümkün.
Ankara'dan Bağdat'a gidecek Büyükelçi'nin eski görevlerine bakalım. ''Ankara'ya gelmeden önce Ulusal Güvenlik Konseyi'nde ABD Başkanı'nın yardımcısı, Dışişleri Bakanının Kıdemli Irak Danışmanı olarak görev yapmış, Irak'taki ABD Büyükelçiliğini vekâleten yönetmiş, Bağdat'ta Baş müsteşar olarak çalışmış, Vietnam ordusunda görev... Kuveyt ve Bosna'da yüksek düzey görevler...'' Dünyanın en büyük gücü Amerikan'ın Ankara'ya göreve gelen ve giden elçilerine bakarak, Türkiye'nin oynadığı tarihi rolü daha iyi görürüz.
* * *
İNGİLTERE ESKİ GÜÇ
Bundan birkaç yıl önce Ankara'da görev yapan İngiltere Büyükelçisi Peter Westmacott, Türkiye'de çok başarılı bir kariyer dönemi geçirdikten sonra ülkesi tarafından Paris Büyükelçisi olarak görevlendirildi.
Bir önceki büyükelçi Nick Baird 2009 yılı içinde ülkesine döndükten sonra Dışişleri Bakanlığı'nın en etkili isimlerinden biri oldu. Şimdiki Büyükelçi David Reddaway eylül ayında güven mektubunu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunarak resmen görevine başladı.
David Reddaway, daha önce Kanada, Afganistan, Hindistan, Arjantin, İran ve İrlanda'da görev yapmış çok parlak bir diplomat.
Kıbrıs, Avrupa Birliği ve Cebelitarık gibi zorlu konularda uzmanlığı var.
Reddaway'in 2002 yılında İran'a büyükelçi olarak atanmak istenmesi Tahran ile Londra ilişkilerinin gerilmesine neden olmuş. İran hükümeti, Reddaway'ın Yahudi ve İngiliz Dış İstihbarat Servisi MI6 ajanı olduğu gibi fantastik bir iddia ortaya atarak büyükelçilik talebini reddetmiş.
Bu atamaların şifresini iyi okuyalım.
Kuveyt'te Başmüsteşarlık James Jeffrey, ABD İNGİLTERE...