The Economist: Enerji piyasaları sonsuza dek değişti

The Economist: Enerji piyasaları sonsuza dek değişti

ABD, İsrail ve İran arasındaki savaşın gölgesinde Hürmüz Boğazı'nın fiilen kapanmasıyla küresel petrol arzının yaklaşık yüzde 15'i devre dışı kalırken İngiliz dergisi The Economist dünyanın yeni bir enerji güvensizliği dönemine girdiğini ilan etti. "Hürmüz Boğazı'nda ne olursa olsun enerji piyasaları sonsuza dek değişti." diyen dergi, küresel enerji düzeninin kökten dönüştüğünü vurguladı. İşte krizin perde arkası…

ABD, İsrail ve İran arasındaki savaş, Orta Doğu'da arz krizine yol açarken küresel petrol piyasasında ise baskı yaratıyor. İngiliz The Economist, "Hürmüz Boğazı'nda ne olursa olsun enerji piyasaları sonsuza dek değişti."Dedi

KÜRESEL PİYASALARDA ALARM

İran'ın Hürmüz Boğazı'nı fiilen kapatmasının küresel petrol arzının yaklaşık yüzde 15'ini bloke ettiğini belirten The Economist,"Ara seçimlerle ve enflasyondan bıkmış seçmenlerle karşı karşıya olan Trump, tıpkı geçen bahar piyasalar çöktüğünde ticaret savaşından geri çekildiği gibi bu maliyetlere katlanamayacağının sinyalini veriyor."dedi.

The Economist kapağı, Fotoğraflar: Takvim, AA, Reuters

THE ECONOMIST: DÜNYA ENERJİ GÜVENSİZLİĞİ ÇAĞINA GİRİYOR

Savaşın yarattığı şokun öngörülenden daha fazla olabileceğini belirten The Economist, "Ticaret savaşını azaltmak aşağı yukarı onun elinde olsa da eski enerji piyasasını geri getiremiyor. Ne olursa olsun, dünya yeni bir enerji güvensizliği çağına giriyor."İfadelerini kullandı.

PETROL PİYASASINDA BASKI

Orta Doğu'da yaşanan arz krizi küresel petrol piyasasında baskı yaratırken, bu bölgeden ham petrol tedarikine yüksek oranda bağımlı olan Hindistan'ın Rusya'dan ham petrol alımı 1-12 Mart arasında günlük ortalama 1,5 milyon varile yükseldi. Böylece, Hindistan'ın Rusya'dan ham petrol alımı ocaktaki seviyeye göre yüzde 41, şubattaki seviyeye göre ise yüzde 45 arttı.

ABD ve İsrail'in İran'a yönelik başlattığı ortak saldırılar ve İran'ın misilleme saldırıları kapsamında küresel petrol ticareti için stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı özellikle bu ülkelerle bağlantılı gemilere fiilen kapatıldı.

Hürmüz Boğazı'nda vurulan Tayland bayraklı gemi

HÜRMÜZ KAPATILDI 10 MİLYON VARİL DEVRE DIŞI KALDI

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) tahminlerine göre, günde yaklaşık 20 milyon varil ham petrol ve petrol ürününün taşındığı Hürmüz Boğazı'ndan akışın neredeyse tamamen durması nedeniyle petrol piyasası tarihinde en büyük arz kesintisi yaşanıyor.

Bu kapsamda IEA, Körfez ülkelerinin toplam üretimlerinden bu ay 10 milyon varilin devre dışı kaldığını tahmin ediyor.

Hindistan, Orta Doğu'nun petrol üretimine bağımlılığı olan ülkelerin başında geliyor ve buradaki arz kaybı ülkedeki özellikle birçok sanayi tesisi için baskı oluşturuyor.

S&P Global verilerine göre, Hindistan'ın ham petrol ve petrol ürünleri kapsamındaki stratejik rezervleri 74 günlük toplam net ithalatı karşılayabilecek seviyede bulunuyor.

Hindistan günlük yaklaşık 5 milyon varil seviyesindeki ham petrol ihtiyacının yüzde 52'sini Irak, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Katar başta olmak üzere Orta Doğu ülkelerinden karşılıyordu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen yıl ağustosta Hindistan'ın Rus petrolü almaya devam etmesi halinde yüzde 25 ilave gümrük tarifesi uygulayacağını açıklaması ve geçen ay Yeni Delhi'nin "Rus petrolü alımını durdurmayı kabul etmesi" sonrasında, ülkenin Hürmüz Boğazı üzerinden petrol tedariki artış göstermişti.

Ancak Orta Doğu'da yaklaşık son 2 haftadır devam eden gerilimin petrol arzını büyük ölçüde sekteye uğratmasının ardından ABD, rafinerilerinin üretiminin sürdürülebilmesi için Hindistan'ın Rusya'dan ham petrol satın almasına izin veren 30 günlük bir muafiyet yayımladı.

Hürmüz Boğazı

RUSYA'DAN HAM PETROL İTHALATI ARTIYOR

Uluslararası veri analitik şirketi Vortexa'ya göre, Hindistan'ın bu yıl ocakta Rusya'dan ham petrol ithalatı günlük 1,06 milyon varil olurken, bu miktar şubatta günlük 1,03 milyon varil oldu.

Hindistan'ın Rusya'dan ham petrol alımı Orta Doğu'daki arz kriziyle 1-12 Mart arasında günlük ortalama 1,5 milyon varile yükseldi.

Böylece, Hindistan'ın Rusya'dan ham petrol alımı ocaktaki seviyeye göre yüzde 41, şubattaki seviyeye göre ise yüzde 45 artış gösterdi.

Öte yandan ABD, dün aldığı yeni karar kapsamında, mevcut petrol arzını artırmak amacıyla tankerlerde yüklü halde denizlerde bulunan Rus petrolünün satın alınmasına 11 Nisan'a kadar izin verdi.

Halihazırda Rusya'nın denizlerdeki ham petrolünün 130 milyon varili bulduğu hesaplanıyor. Bu miktar ocakta 160 milyon varil seviyesine kadar çıkmıştı.

Hürmüz'de vurulan bir gemi

"ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DAHA DA YÜKSELECEK"

Hindistan'ın Rusya'dan tedarik ettiği ham petrolün kısa vadeli bir lojistik tampon sağlasa da Hürmüz Boğazı yoluyla Orta Doğu'dan gelen günlük yaklaşık 2,7 milyon varillik ham petrolü tamamen karşılamayacağı belirtiliyor.

Vortexa'nın Asya-Pasifik Analiz Başkanı Ivan Mathews, Hindistan'ın Rusya'dan ham petrol ithalatının 1-12 Mart arasında günlük ortalama 1,5 milyon varili bulduğunu belirterek,"Hindistan'ın Rus ham petrolü ithalatına devam etmesini bekliyoruz çünkü rafineriler, bölgedeki mevcut çatışmalar nedeniyle Orta Doğu'dan gelen ham petrol miktarındaki azalmayı telafi edecek yeni sevkiyat arıyor. ABD'nin 30 günlük muafiyeti, halihazırda denizde bulunan Rus ham petrolünün spot alımlarını artıracak ve önümüzdeki haftalarda Hindistan'ın Rus ham petrolü alımı daha da yükselecektir." ifadelerini kullandı.

Mathews, Hindistan'ın artan Rus ham petrolü sevkiyatlarının Orta Doğu petrolündeki azalmayı telafi etmede yetersiz olacağı uyarısında bulundu.

Hindistan'ın toplam ham petrol ithalatının martta aylık bazda düşmesinin beklendiğini kaydeden Mathews, bu durumun rafinerilerin çalışmasını sürdürebilmesi için stoklardan petrol kullanılmasına yol açabileceğini sözlerine ekledi.

Bunlar da Var

CANLI YAYIN

ATV Canlı Yayın İzle AHaber Canlı Yayın İzle ASpor Canlı Yayın İzle APara Canlı Yayın İzle A2Tv Canlı Yayın İzle ANews Canlı Yayın İzle VavTv Canlı Yayın İzle MinikaGo Canlı Yayın İzle Minika Çocuk Canlı Yayın İzle