
Milyonlarca çalışan vatandaş için emeklilik şartları ve yaş hesaplaması büyük önem kazandı. Emekli olma yaşı nasıl hesaplanır? sorusu ise olmazsa olmazlar arasındadır. Bilindiği gibi emeklilik hesaplaması yaparken 4A, 4B, 4C çalışma süresi, prim günleri ve işe başlama tarihi gibi koşullar ön plana çıkar.
Emeklilik Yaşı Hesaplaması
Emeklilik yaşını hesaplarken dikkat edilmesi gereken birçok önemli faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerin ilki ilk işe giriş tarihi ve çalıştığınız kurumdur. Türkiye'de çalışanların sigorta sistemi 4A, 4B ve 4C olmak üzere üç farklı gruba ayrılmaktadır. Emeklilik yaşı ve şartları bu sistemlerden hangisine bağlı olduğunuza göre değişmektedir.
4A (SSK): Özel sektörde çalışan sigortalı kişiler bu gruba dahildir. 4A altındaki çalışanların emeklilik yaşı sigorta başlangıç tarihi ve prim gün sayısına göre belirlenmektedir.
4B (Bağkur): Serbest meslek sahipleri ve kendi işini kuranlar Bağkur sigortalıdır. Bu gruptaki bireyler için emeklilik hesaplamasında ödenen prim gün sayısı ve yaş önemli rol oynar.
4C (Emekli Sandığı): Bu grupta memurlar yer alır. 4C kapsamındaki çalışanların emeklilik şartları da işe başlama tarihine ve doldurulan prim gün sayısına göre değişmektedir.