Menopozda mutluluk | Nafiz Karagözoğlu'na sorulan sorular (21 Eylül 2019)

Kadınlarda 50'li yaşlardan sonra yumurtlama fonksiyonlarının sona ermesi, menopoz olarak adlandırılıyor. Bu süreçte kadınlık hormonu östrojenin üretimi azalıyor. Cinsel isteksizlik ve ilişkide ağrı sorunları bu dönemde ortaya çıkıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu cinsel sorunlarınıza en sağlıklı cevapları vermeye devam ediyor. İşte Nafiz Karagözoğlu'nun 21 Eylül 2019 tarihli Takvim gazetesi yazısında okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Eylül 2019 Güncelleme 21 Eylül 2019, 08:01
Menopozda mutluluk | Nafiz Karagözoğlu’na sorulan sorular 21 Eylül 2019

İÇİNDEKİLER

Kadınlarda 50'li yaşlardan sonra yumurtlama fonksiyonlarının sona ermesi, menopoz olarak adlandırılıyor. Bu süreçte kadınlık hormonu östrojenin üretimi azalıyor. Cinsel isteksizlik ve ilişkide ağrı sorunları bu dönemde ortaya çıkıyor. İç Hastalıkları Uzmanı M. Nafiz Karagözoğlu, doktor kontrolüyle bu şikayetlerin azalabileceğini belirtiyor.
ÜZÜLMESİN İSTİYORUM
4 aydır evliyim. İlişkide sürekli ağrım oluyor. Eşim üzülmesin diye bir şey demedim ama dayanmak da zor geliyor. Apandisitten ameliyat olmuştum. Bununla ilgisi olabilir mi?

Anlattığınız konu oldukça önemli bir hastalığı gösteriyor olabilir. Kadın hastalıkları uzmanının muayene etmesi şart. Kadınların neredeyse yarısı ilişki sırasında ağrı sorunu yaşayabilir. İlk ilişkiden itibaren ağrı olabilir. Sonradan oluşan ağrılar, kadının ruhsal yapısındaki değişimden, jinekolojik hastalıklardan veya daha önce geçirdiği cerrahi işlemlerden kaynaklanıyor olabilir. Muayene sonrası bir sıkıntı bulunmazsa psikologa gidin derim.
ANDROPOZ OLMUŞUM
55 yaşındayım. 2 aydır ilişki sırasında sertleşme sıkıntım başladı. Ne yaptıysam tık yok. "Andropoz oldun" deyip gülüyorlar. Bu yaşta erkeklik biter mi?

Panik yok. Kontrol var. Bu yaşta andropoz beklenmez. Ancak yine de hormonlarına baktırmalısın. 50 yaşın üzerindeki sertleşme sorunu olan erkeklerin yaklaşık üçte birinde hipogonadizm yani testosteron hormon eksikliği vardır. Tiroit yetmezliğinde, prolaktin hormon fazlalığında ve tiroit hormon fazlalığında sertleşme sorunu olabilir. Şeker hastaları da bu sıkıntıyla karşılaşır. FSH, LH, testosteron, prolaktin ve şeker yükleme testi yaptır.
ÇOK İSTEKLİ
Eşimin karaciğerinde kanser çıktı. Tedavi görüyor. İşi de bıraktı. Şimdi sürekli ilişkiye girmek istiyor. Tabi ne zamandır yapmıyoruz. Ben de menopozdayım. Bize ne önerirsiniz?

Öncelikle erişkin bireylerin ilişki isteği doğal bir istektir. Hastalık ne olursa olsun ilişki isteğini azaltabilir. Bu nedenle eşinizdeki bu istek yaşama isteği ve kendine güveni işaret eder. Takip eden doktorlarından bedensel performansı ile ilgili bilgi almalısın.
MEMNUN EDEMIYORUM
Altı aylık evliyiz. Eşimle aramızda sorun yok. Ama o, cinsel açıdan rahatlayamadığını söylüyor. Ne yapacağımı şaşırdım.

Eşlerin, ilişkide bedensel ve ruhsal olarak keyif alması gerekir. Rahatlamak, kişiden kişiye değişebilen bir durumdur. Birliktelik sonucu mutlu, yorgun ve keyifli bir haliniz varsa orgazm oldunuz demektir. Bunun eşlerin her ikisi için de gerçekleşmesi gereklidir. İlişkiden önce daha uzun süre birbirinize vakit ayırarak haz duyma durumunuzu hazırlayın.
BOŞUNA DERT ETME
3 ay önce menopoza girdim. Şikayetlerim çok arttı. Arkadaşlarım östrojenli menopoz ilacı kullanmamı tavsiye etti. Bunun bir sakıncası var mı?

Boşuna sıkıntıya girmeyin. Şikayetlerinizi kadın hastalıkları uzmanı ile paylaşın. Bazı hastalığı olanlara bu ilaçları vermeyiz. Rahim ve menopoz öncesi meme kanseri olanlar, hipofiz adenomu, damar içi pıhtılaşmaya bağlı hastalıklar, karaciğer yetmezliği ve migren hastaları bu ilaçları kullanamazlar. Bu ilaçlar diğer ilaçlar gibi komşu, eş, dost ve teyze reçeteleri ile alınmamalıdır.
MENOPOZ VE AŞK
Yaşım 52. Yaklaşık 6 aydır menopozdayım. Menopoz cinsel ilişkiyi etkiler mi?

Evet. Menopoz, geçirilen son adet kanamasını niteleyen bir kavramdır. Bu dönemde östrojen hormonu azalır. Kadın cinsel organının salgısında azalma olur. Bu ise ilişkide olması gereken kayganlığın azaltır. İlişki ciddi ağrılara hatta kanamalara neden olabilir. Doktor kontrolünde bölgesel hormon kremleri ve düzenli ilişki şikayetleri azaltabilir.
SORUNUM DAMADIM
Kızım 4 aylık evli. Damat yemekten sonra hep uyuyormuş. İştahı da baya açılmış. Kızım "Çocuk olsun mu?" diye soruyormuş. "Sonra bakarız" diyormuş. Ben bu damada ne yapayım?

Yemek sonrası uykusu artan şişman ve çocuk yapma hevesi olmayan genç erkeklerde hastalık ihtimalleri değerlendirilmeli. Şeker düşüklüğü, troid hastalıkları, burun tıkanıklığı ve akciğer hastalıkları söz konusu olabilir. Bütün bunlar cinsel hayatı olumsuz etkileyebilir.
AŞK HAYATIM FELCE UĞRADI
42 yaşında bekar bir erkeğim. 3 hafta önce tansiyonum yükseldi. Doktorum ilaç verdi. Şimdi cinsel hayatım bitti. İlacın yan etkisi olabilir mi?
Olabilir. Bazı tansiyon ilaçları kalp ritmini yavaşlatabilir. Ayrıca cinsel hayatla ilgili heyecan, performans düşüklüğü yapabilir. Kalp koruyuculuk faydaları fazla olsa da bu yan etkiler görüldüğünde ilaç kesilerek farklı bir ilaç başlanır. Beklemeden doktorunuza başvurun. Kendisi gerekli tahlilleri ve tetkikleri yaparak ilacı değiştirebilir. Kalıcı bir sorun olduğunu düşünmüyorum. İçinizi rahat tutun.