15 yıl sonra İsrail'e kritik ziyarette tarihi Filistin mesajı: Barış için tek yol var

Son dakika haberine göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 yıl aradan sonra resmi ziyarette bulunulan İsrail'de önemli açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, konuşmasında bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunduklarını açıklarken "Farklı mekanizmaları oluşturmada hemfikir olduk" dedi. Çavuşoğlu ayrıca İsrail - Filistin meselesine de değinirken, "İki devletli çözümün kalıcı barış için tek çözüm olduğuna inanıyoruz." dedi. Çavuşoğlu, İsrail ile karşılıklı büyükelçi atanması konusunu Lapid’in Türkiye ziyaretinde değerlerdirme kararı aldık" dedi.

Giriş Tarihi 25 Mayıs 2022, 11:59 Güncelleme 25 Mayıs 2022, 19:16
15 yıl sonra İsrail’e kritik ziyarette tarihi Filistin mesajı: Barış için tek yol var

İÇİNDEKİLER

Türkiye ve Filistin arasında 15 yıl sonra bir ilk gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Bakan Çavuşoğlu'nu taşıyan uçak, İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı'na indi. Çavuşoğlu, burada İsrailli yetkililer tarafından karşılandı.

TİCARET AÇIKLAMASI
Bugün ise Bakan Çavuşoğlu, Batı Kudüs'te İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile ortak basın toplantısı düzenledi. Tarihi görüşmede Bakan Çavuşoğlu açıklama yaptı. Bakan Çavuşoğlu'nın açıklamaları şöyle: "Coğrafi anlamda yakınlığımız ve birbirini tamamlar nitelikteki İsrail'i doğal ticaret ortamını haline getiriyor. Türkiye ve İsrail karşılıklı olarak birbirleriyle ticaret yapan en büyük 10 ülke arasında. Bu senenin ilk çeyreğinin rakamlarına bakıldığında ihracat rekoru var. Dolayısıyla bizler ticaret hacmini ve ekonomik iş birliği artırmaya kararlıyız."

"POZİTİF GÜNDEMLE ANLAŞMAZLIKLARI ÇÖZECEĞİMİZE İNANIYORUM"
İsrail'den bahseden Bakan Çavuşoğlu, "Pozitif bir gündem üzerinde çalışmak anlaşmazlıkları da yapıcı şekilde ele almamıza yardımcı olabilir. Bizler birçok alandaki ilişkilerimize yeni enerji kazandırmaya ve bundan sonra farklı mekanizmaları oluşturmada hemfikir olduk" sözlerine yer verdi.

"BARIŞ İÇİN TEK BİR YOL VAR"
İsrail-Filistin meselesinden bahseden Çavuşoğlu barış için tek bir yolun olduğunu söyleyerek, "Farklılıklarımıza rağmen sürdürülebilir diyalog faydalı olacaktır. Biz şuna inanıyoruz BM parametreli içinde iki devletli çözümün kalıcı barış için tek çözüm olduğuna inanıyoruz. Görmek istediğimiz kalıcı barış" dedi.

İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN AÇIKLAMA
İsrail Dışişleri Bakanı da açıklamalarda bulunarak, "Türk Dışişleri Bakanı'nın 15 yıl sonra ilk ziyareti sonrası sadece diplomatik ve güvenlikte değil, ekonomik ilişkilerimizde de gelişme bekliyoruz. Sayın Bakan'la (Mevlüt Çavuşoğlu) görüşmemizin ardından, karşılıklı ortak (Türkiye-İsrail) ekonomik komisyon girişimini yeniden başlatmak için anlaştık" sözlerine yer verdi.

BASIN TOPLANTISINA KEBAP DİYALOĞU DAMGA VURDU
Açıklamasının sonunda İsrailli mevkidaşını Türkiye'ye davet eden Çavuşoğlu'na Lapid'in verdiği "Döner kebap olacaksa geliyorum" cevabı salondaki herkesin gülüşmesine neden oldu. Çavuşoğlu da mevkidaşının cevabı nedeniyle gülümseyerek, kebap talebini kabul etti.


SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞTI
İsrail'de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail Turizm Bakanı Yoel Razvozov ve Bölgesel İşbirliği Bakanı Esawi Frej ile bir araya geldi.

Görüşmeye dair sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bakan Çavuşoğlu, "İsrail Turizm Bakanı Yoel Razvozov ve Bölgesel İşbirliği Bakanı Esawi Frej ile çalışma yemeğinde bir araya geldik" ifadelerini kullandı.