Yerleştirmeye Esas Puan YEP nedir? LGS YEP taban puanları açıklandı mı?

YEP nedir? Yerleştirmeye Esas Puan nedir sorusuna LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından yanıt aranıyor. LGS YEP taban puanları açıklandı mı? YEP taban puanları sınava giren öğrenciler tarafından sorgulanıyor. Sonuçlarının açıklanmasının ardından Yerleştirmeye Esas Puan olarak bilinen YEP puanlarının açıklanıp açıklanmayacağı merak ediliyor. Tercih kılavuzunun açıklanmasıyla birlikte adaylar bulundukları illerdeki liselerin taban puanları ve YEP puanlarını görüntüleyebilecek. Peki, LGS YEP taban puanları açıklandı mı?

Giriş Tarihi 16 Temmuz 2020, 11:46 Güncelleme 16 Temmuz 2020, 11:46
Yerleştirmeye Esas Puan YEP nedir? LGS YEP taban puanları açıklandı mı?

İÇİNDEKİLER

LGS YEP taban puanları açıklandı mı? Yerleştirmeye Esas Puan YEP nedir? 2020 LGS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler lise LGS YEP taban puanları açıklandı mı sorusuna çevrildi. TEOG sistemi ile birlikte çıkan YEP puanı sistemi, öğrencilerin sınav ile kayıt isteyen liselere girmeleri için lazım olan puan sistemine denir. Peki, LGS YEP taban puanları açıklandı mı? Yerleştirmeye Esas Puan YEP nedir?

YEP NEDİR?

YEP, Yerleştirmeye Esas Puanın kısaltımıdır. TEOG sisteminde çıkan YEP puan sistemi, öğrencilerin liselere girişini kolaylaştırmak için çıkarılmıştır. TEOG yeni sisteminde, öğrencilerin sınav ile kayıt isteyen liselere girmeleri için kullanması gereken puana türüne Yerleştirmeye Esas Puan yani YEP denilir.

TEOG sisteminde bulunan YEP puanı, öğrencilerin okullara girmesini kolaylaştırmaktadır. Merkezi sınav puanı ile beraber okulun not ortalaması birleştirilme sonucu ile ortaya çıkmaktadır. Çıkan bu sonucu ikiye bölerseniz Yerleştirmeye Esas Puanı bulunmuş olunur. Bu puan ile liselere girilebilir. Kayıt sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı yerleştirme ve tercih sürecin 3 farklı döneme ayırmıştır. Bu üç farklı dönem;

*Özel okullara ön kayıt dönemi

*Devlet okullarına kayıt dönemi

*Nakil dönemi şeklindedir.

Bu dönemler belirli aralıklarda olup, YEP puan türüne göre kayıt işlemleri yapılmaktadır.

YEP NASIL ÖĞRENİLİR?

Yerleştirmeye Esas Puan, okul not ortalaması ile merkezi sınavın puanın toplanıp ikiye bölünmesi sonucuyla öğrenilir. Bunu öğrenmek için ilk olarak 6, 7 ve 8. Sınıf yıl sonu başarı puanınızı toplamalısınız. Daha sonra merkezi sınav sonucu olan puan ile toplayarak çıkan sonucu ikiye bölmeniz sonucunda Yerleştirmeye Esas Puan yani YEP puanınızı öğrenmiş olursunuz. Bu puanı öğrenmek için yıl sonu başarı puanlarınızı bilmiyorsanız okuduğunuz okulun öğrenci işlerine gidebilir ve öğrenebilirsiniz. YEP puanınızı da aynı şekilde öğrenci işlerinden yardım alarak öğrenebilirsiniz.

YEP NASIL HESAPLANIR?

YEP puanı, öğrencinin okuduğu okul notlarının ortalaması ile beraber Merkezi Sınav Puanı birleştirilerek oluşturulur. Merkezi puan 700'lük şeklinde sisteme dönüştürülerek, ortaokul sınıflarının Yıl Sonu Başarı Puanlarıyla beraber toplanır ve ikiye bölünür.

Kısaca anlatmak gerekirse, bütün notları örneğin 100 olan bir öğrenci, 300 puan okuldan almışsa ve merkezi sınavlardan da 700 puan almışsa toplamı 1000 puan olup bu ikiye bölünerek YEP puanı bulunmuş olur. Bu hesaplama sonucu itibariyle öğrenci, 500 üzerinden hesaplanan puanın %30 okul, %70 merkezden olacak şekilde gelmektedir. Bu sayede bulduğunuz YEP puanı hesaplama sonucu hangi liselere gideceğinizi hesap edebilir ve tercihlerinizi yapabilirsiniz.

YEP TABAN PUANLARI AÇIKLANDI MI?

Sınav sonuçlarını öğrenen öğrenciler, aynı gün yayımlanacak Tercih Kılavuzu'nda yer alan kurallara göre tercih işlemlerine başlayabilecek. Tercih işlemi kılavuzda belirtilen tarihler arasında öğrenci ve velisi tarafından https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecektir. Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacaktır.

MEB üzerinden açıklanması beklenen taban puanlar ve yüzdelik dilimler henüz duyurulmadı.