EYT kıl payı kaçtı diye üzülene SGK uzmanı müjdeyi verdi! 1999-2000-2005 sonrası kısmi emeklilik tablosu yenilendi

Kısmi emeklilik hakkından yararlanabilmek için en az 15 yıl sigortalı olma süresini tamamlamış olmanız gerekmektedir. Bu süre, sigortalı olarak çalıştığınız yılların toplamını ifade eder. 3600 günlük prim ödemesini yapmış olmanız gerekmektedir. Bu, çalıştığınız süre boyunca prim ödeme yükümlülüğünüzü gösterir.

Giriş Tarihi 02 Eylül 2023, 09:38 Güncelleme 02 Eylül 2023, 09:38
EYT kıl payı kaçtı diye üzülene SGK uzmanı müjdeyi verdi! 1999-2000-2005 sonrası kısmi emeklilik tablosu yenilendi

İÇİNDEKİLER

EYT düzenlemesinden yararlanamayanlar için umut ışığı yanıyor: Kısmi Emeklilik Formülü. İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre EYT kapsamında olup da prim gün sayısı yetersiz olanlar, kısmi emeklilik hakkından yararlanabilecekler. Kısmi emeklilik, EYT düzenlemesinden yararlanamayan ancak emeklilik hayali kuran kişiler için önemli bir alternatif sunuyor. Bu formül sayesinde, 15 yıl sigortalılık süresini ve 3600 günlük prim ödemesini tamamlayanlar, daha fazla çalışmadan emekli olabilecekler.

EYT KISMİ EMEKLİLİK NEDİR?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu, bir süredir Türkiye'nin gündeminde önemli bir yer tutuyor. Pek çok çalışan, yaş şartını yerine getirmelerine rağmen prim gün sayısını tamamlamadıkları için emekli olamıyor. Ancak son dönemde yapılan düzenlemelerle birlikte EYT hakkına sahip olan ancak prim gün sayısı eksik olan kişiler için yeni bir umut doğdu: Kısmi Emeklilik.

Kısmi emeklilik, EYT hakkını kazanan ancak prim gün sayısını tamamlayamayan kişilere yönelik bir çözüm olarak geliştirildi. İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu kuralları doğrultusunda bu formül uygulanarak, emeklilik hakkı yaklaşık olarak elde edilebiliyor.

EYT hakkına sahip olan ancak prim gün sayısını tamamlamakta zorlanan kişiler için kısmi emeklilik, önemli bir alternatif sunuyor. Bu formül sayesinde, yaş şartı konusunda getirilen esneklik dışında yaş şartının tamamen kaldırılması, daha fazla kişinin kısmi emeklilik hakkını elde etmesini sağladı.

Kısmi emeklilik hakkından yararlanabilmek için, en az 15 yıl sigortalı olma süresini ve 3600 günlük prim sayısını tamamlamış olmak gerekiyor. 8 Eylül 1999 tarihinde sigortası başlayanlara göre emekli olma yaşı kadınlarda 50, erkeklerde ise 55 idi. Ancak Mayıs 2014'ten itibaren getirilen kademeli yaş sınırı kuralıyla kadınlar için yaş sınırı 58, erkekler için ise 60 olarak belirlendi. Kısmi emeklilik sayesinde ise bu yaş sınırları daha erişilebilir hale geldi.

EYT hakkına sahip olan ve kısmi emeklilik için gerekli şartları yerine getiren kişiler, prim gün sayılarını tamamlayamamış olsalar bile emeklilik hakkına daha yakın bir şekilde emekli olma imkanına kavuşmuş oluyorlar. Bu düzenleme, birçok çalışanın geleceğe dair emeklilik planlarını daha umutlu bir şekilde yapmalarına yardımcı oluyor.

Kısmi emeklilik, EYT konusunda yaşanan sorunlara bir çözüm sunarken, emeklilik sisteminin daha adaletli hale gelmesine de katkı sağlıyor. Bu nedenle, EYT hakkına sahip olan ve kısmi emeklilik şartlarını yerine getiren kişilerin bu yeni fırsattan yararlanmaları önem arz ediyor.

EYT şartları nedir?

EYT emeklilik şartları sigorta süresinin başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 tarihinden itibaren ve bu tarihin öncesinde bir tarihte olan kişileri kapsar. Yaş engeli nedeni ile emeklilik hakkını kazanamayan çalışanlar EYT adı altında yapılan düzenlemeler sonucunda emekli olabilirler. Emeklilikte Yaşa Takılanlar kapsamına giren kişiler, yetkili kurum ve kuruluşlara başvuru yaparak emeklilik haklarını alabilirler. Kişilerin emekli olabilmeleri için eğer EYT kapsamında kabul ediliyorlarsa şu şartlara uygun olmalıdırlar:

8 Eylül 1999 tarihinden önceki bir tarihte sigorta kaydının başlatılmış olması
Kadınlar için 20 yıl erkekler için ise 25 yıllık sigorta süresinin tamamlanmış olması
5000 gün olan prim ödemesinin tam olarak yapılmış olması



EYT'den kimler yararlanabilir?
Bir çalışan emekli olabilmek için eğer gerekli şartlara sahipse ve emeklilikte yaşa takılanlardan sayılıyorsa başvuru yapabilir. Başvuru yapabilmek için belirtilen şartları yerine getirmiş olması yeterlidir. Sigortalılık süresi de başvuru yapabilmek için önemli bir koşuldur. Bu süre kadınlarda ve erkeklerde farklı olarak belirlenmiştir. Kadın çalışanlar emekli olabilmek ve EYT'den yararlanabilmek için yirmi yıllık bir sigorta süresine sahip olmalıdırlar. Erkekler içinse bu süre yirmi beş yıldır. Çalışanların sigorta başlangıç tarihleri EYT kapsamına girip girmedikleri konusundaki en önemli etkendir.