Asgari ücrete zam jesti var mı? TBMM'ye geldi! Asgari ücretin 2 bin 787 lira olması için resmi adım atıldı!

Bilindiği gibi Asgari ücret belirleme toplantısı ardından 2020 yılı asgari ücret 2 bin 324 lira olarak kabul edilmişti. Bunun ardından TBMM'ye yeni bir kanun teklifi verilerek asgari ücretin gelir vergisinden muaf tutulması istendi. Eğer kanun teklifi kabul edilirse maaşlardan kesinti yapılan 463 lira gelir vergisi kesilmeyecek ve asgari ücret 2 bin 787 lira olacak. Kanun teklifinde asgari ücretin gelir vergisinden muaf bırakılması ve maaşların artırılması talep ediliyor. Asgari ücret aldığı beyan edilen çalışanın daha düşük bir ücret alması halinde Vergi Usul Kanunu'na göre işveren muhteviyatı itibari yanıltıcı belge düzenlemiş sayılacak ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecekler.

Giriş Tarihi 16 Mart 2020, 09:51 Güncelleme 16 Mart 2020, 09:51
Asgari ücrete zam jesti var mı? TBMM’ye geldi! Asgari ücretin 2 bin 787 lira olması için resmi adım atıldı!

İÇİNDEKİLER

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bir kanun teklifi verildi. Kanun teklifi ile asgari ücretin gelir vergisinden muaf tutulması istendi. Asgari ücret zammı sonrası asgari ücretli vatandaşların yapmış oldukları vergi ödemeleri de yükseldi. Bu kapsamda asgari ücretle çalışan bir vatandaş aylık 375 TL gelir vergisi ve 22 TL damga vergisi ödemesi yapıyor. Bu ödemelere ilişkin bir düzenleme talebi ise Meclis'e sunuldu. Asgari ücret; Bir insanın, en temel ihtiyaçları olan; beslenme, barınma, giyim, ısınma, ulaşım gibi ihtiyaçlarını karşılamasına yetecek düzeyde düzenlenen bir işçiye verilebilecek maaştır.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

RESMİ GAZETE'DE KARAR YAYIMLANDI

Resmi Gazete'de asgari ücret kararı yayımlanmıştı. Aylık 2 bin 324 lira asgari ücrete ilişkin yayımlanan kararda şu ifadelere yer verildi:

22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 39 uncu maddesi ile Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 522 nci maddesi gereğince, iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin asgari ücretini tespit etmekle görevli Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2/12/2019 tarihinde başladığı çalışmalarını 26/12/2019 tarihine kadar sürdürmüş ve yaptığı dört toplantı sonucunda;

1) Milli seviyede tek asgari ücret tespitine, işçi temsilcilerinin oylamaya katılmamalarına karşılık katılanların oy birliğiyle,

2) işçinin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücretinin 1/1/202031/12/2020 tarihleri arasında (98,10) doksan sekiz lira on kuruş olarak tespitine işçi temsilcilerinin oylamaya katılmamalarına karşılık katılanların oy birliğiyle,

3) İş bu Kararın, 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesine dayanılarak hazırlanan Asgari Ücret Yönetmeliğinin 11 inci maddesi gereğince Resmi Gazete'de yayımlanmasına işçi temsilcilerinin oylamaya katılmamalarına karşılık katılanların oy birliğiyle karar verilmiştir.

ASGARİ ÜCRET 2 BİN 787 LİRA OLACAK MI?

Bilindiği gibi asgari ücretten gelir vergisi adı altında 463 lira kesinti yapılıyor. Bu yıl yapılan asgari ücret zammı hala tartışılırken yeni resmi bir adım geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisine bir kanun teklifi verildi ve asgari ücretten gelir vergisi kesintisi yapılmaması istendi. Komisyonda olan kanun teklifi kabul edilirse 463 lira kesinti yapılmayacak. Buna göre asgari ücrete 463 lira eklenecek ve işçinin eline geçecek tutar 2 bin 787 lira olacak.

ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞANLARA RAMAZAN VE KURBAN BAYRAMI İKRAMİYESİ

Hükümet geçtiğimiz yıllarda emekli vatandaşlar için bir adım atmış ve her emekliye koşulsuz 1000 TL emekli ikramiyesi ödeneceğini duyurmuştu. Bu çerçevede emekli vatandaşlara yılda iki defa Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nda 1000 TL ikramiye ödeniyor.

Asgari ücretle çalışan işçiler ise bu ödemelerin kendilerine de yapılmasını talep ediyorlar. Ekonomi, enflasyon gelişmelerinin yanında yılda bir defa zam aldıklarını ifade eden asgari ücretlilerin hükümetin bayramlarda ikramiye ödemesine ilişkin bir karar alınması durumunda nefes alacaklarını ifade ediyorlar.

ASGARİ ÜCRET NEDİR?

Bir insanın, en temel ihtiyaçları olan; beslenme, barınma, giyim, ısınma, ulaşım gibi ihtiyaçlarını karşılamasına yetecek düzeyde düzenlenen bir işçiye verilebilecek;

EN DÜŞÜK MAAŞI temsil etmektedir.

ASGARİ ÜCRETİ ÖDEMEYEN İŞVERENE CEZA VAR MIDIR?

İşçiye asgari ücretten daha düşük bir maaş vermesi YASAKTIR. Dolayısıyla asgari ücretten daha düşük maaş ödenmesi işveren açısından cezai yaptırımlar içermektedir.

Asgari Ücretten Düşük Maaş Verilmesi Cezası 289 TL'dir.

2020 yılı itibariyle İş Kanuna göre bir işçiye asgari ücretten daha düşük maaş verilmesi İŞÇİ BAŞINA HER AY 289,00 TL idari para cezası uygulanmasına neden olur.

Asgari Ücretin Altında Maaş Verilmesi İşçi İçin Haklı Fesih Nedeni Sayılmaktadır.

Asgari ücret altında maaş ödenmesi halinde işçi iş akdini haklı nedenle fesih edebilir. Çalışan en az 1 yıldır çalışıyorsa kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

Aradaki Maaş Farkı Geri Alınabilir.

Çalışan kendisine ödenmiş olan ücret ile asgari ücret arasındaki maaş farkını geri alabilir.

İşveren 1-3 yıl arası hapis cezası alabilir.

Asgari ücret aldığı beyan edilen çalışanın daha düşük bir ücret alması halinde Vergi Usul Kanunu'na göre işveren muhteviyatı itibari yanıltıcı belge düzenlemiş sayılacak ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecekler.