Vizesiz Avrupa

AB Komisyonu yetkilisi Avramopoulos,‘Türkiye ile AB arasındaki çipli pasaportlarla vizesiz seyahat konusunda son düzlüğe girdik’ dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Kasım 2017 Güncelleme 29 Kasım 2017, 02:15
Vizesiz Avrupa

İÇİNDEKİLER

Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen 8. Boğaziçi Zirvesi'nin açılışı yapıldı. Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında vizesiz seyahat, zirvenin gündemine geldi. Açılışta konuşan AB Komisyonu Göç, İçişleri ve Vatandaşlık Komiseri Dimitris Avramopoulos, vizesiz seyahat konusunda müjdenin yakında verilebileceğine işaret etti. Avramopoulos, "Türkiye ile AB arasındaki çipli pasaportlarla vizesiz seyahat konusunda son düzlüğe girdiğimizi müjdelemek istiyorum. Bu işin sorumlu ismi olarak bunu açıkladığımızda dünyanın en mutlu insanı olacağım" dedi. "Türkiye ile müşterek bir hedef doğrultusunda çalışıyoruz" ifadesini kullanan Avramopoulos, şöyle devam etti: "Vizelerin kalkması gerçekleştiğinde insanların daha çok temas halinde olması sağlanacak, ortaklığımızı daha da güçlendirecek."

SÜREÇ NE ZAMAN BAŞLADI?
Türkiye vatandaşlarının Schengen üyesi AB ülkelerinde vizeye gerek duymadan seyahat edilmesini öngören vize serbestisi (muafiyeti) için ilk adım 16 Aralık 2013'te atılmıştı. Vize serbestisi konusu, mültecilerin geri kabulü şartıyla 'Türkiye-AB Ortak Eylem Planı'yla ikinci kez masaya gelmişti.

450 LİRA CEPTE KALACAK
Avrupa ülkelerine seyahat sigortası ve vize bedeli ortalama 450 lirayı buluyor. Vize serbestisi ile bu ücret vatandaşın cebinde kalacak. Vizesiz Avrupa için altyapı çalışmalarını tamamlayan turizmciler, vizelerin kalkması ile Avrupa seyahatlerinin yüzde 50 civarında artacağını belirtti. Tur operatörleri, özellikle hafta sonu ve kısa süreli gidiş gelişlerin artacağını vurguladı. Vizesiz Avrupa sonrası özel indirimler de gelecek.

ÇİPLİ PASAPORT 214 LİRA
Çipli pasaport, eski tip pasaportların kimlik sayfalarında bulunan kişisel kimlik ve pasaport bilgilerinin yanı sıra içinde fotoğraf, parmak izi, imza gibi biyometrik verilerin saklanabildiği pasaportlar. 2017 yılı için 6 aylık pasaportun harç ve defter fiyatıyla masrafı toplam 214 lira. 1 yıllık pasaportun masrafı 270, 2 yıllık bir pasaportun masrafı ise 380,4 lira.