Çürük İstanbul!

Kentsel dönüşüm kapsamında İstanbul'daki binaların betonu incelendi. Binalarda deniz kumu kullanıldığı anlaşıldı. Betonlarda gömlek düğmesi bile çıktı. Uzmanlar, 600 bin binanın yıkılması gerektiğini söyledi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Nisan 2013 Güncelleme 25 Nisan 2013, 02:11
Çürük İstanbul!

İÇİNDEKİLER

Kentsel dönüşüm atağının başladığı ülkemizde, bunun gerekliliği bir kez daha gözler önüne serildi. İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya, İstanbul'da şu ana kadar 300 bina için deprem risk raporu hazırladıklarını belirterek, "Çok üzücü sonuçlarla karşılaştık. İstanbul'da 600 bin binanın yenilenmesi gerekiyor. Binaların yüzde 80'i riskli" dedi.

BİR EVİN ÖMRÜ EN FAZLA 50 YIL
Binaların betonlarında denizde ne varsa bulunduğunu söyleyen Çatalkaya, şunları kaydetti: "Deniz kumu, deniz kabuğu, hatta kalfaların düğmesi bile var. Yakında balık iskeleti bulacağıma da inanıyorum. Numunelerden çıkan bu ilginç şeyleri biriktiriyorum, yakında bir sergi açmayı da düşünüyorum." Çatalkaya, yeni yapılan bir binanın malzeme iyiyse ekonomik ömrünün 50 yıl, malzeme kötüyse 20 yıl olduğunu vurguladı. İstanbul'un yanısıra İzmir'de de deprem risk raporu için çalışma yaptıklarını anlatan Çatalkaya, İzmir'deki durumun İstanbul'dan daha kötü olduğunu ifade etti.

DEDEM SAĞLAM YAPAR
İstanbul' da yapılan tespitler sırasında çok ilginç olaylara da rastlanıyor. Vatandaşların birçoğu kentsel dönüşümü desteklerken; bazıları da canını hiçe sayabiliyor. Yetkililer; bazı vatandaşların "Depremde evime bir şey olmadı. Artık yıkılmaz" diye karşı çıktığını belirtirken, bazılarının ise "Bu evi benim dedem yaptı. Dedem dürüst adamdır, malzemeden çalmaz. O sağlam yapmıştır" diyerek kendilerini avuttuğunu ifade etti.

iLÇE iLÇE TARANIYOR
Hakan Çatalkaya, bina risk raporu almak için daha çok talebin Kadıköy, Bahçelievler, Nişantaşı, Şişli ve Bakırköy gibi eski yerleşim yerlerinden geldiğini kaydetti. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında İstanbul'un Bağcılar, Ataşehir, Bayrampaşa, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sarıyer, Silivri gibi birçok ilçesinde riskli binaların tespiti yapılmıştı. Kentsel dönüşüm için ilk yıkım da Esenler ilçesinde başlatılmıştı.