Yüzyılın kârı

Ziraat Bankası 2009'da 3.5 milyar lira net kâr sağladı. Üst üste 6'ncı kez sektörün kâr şampiyonu olan Banka’nın Genel Müdürü Çağlar, ‘Yüzyılın kârını elde ettik’ dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Mart 2010 Güncelleme 05 Mart 2010, 01:32
Yüzyılın kârı

İÇİNDEKİLER

Ziraat Bankası üst üste 6'ncı kez sektörün kâr şampiyonu oldu. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, 2009 yılında 3 milyar 511 milyon lira net kâra imza atarak 'yüzyılın kârını' elde ettiklerini söyledi. Banka, geçen yılı 4.4 milyar lira brüt kârla kapatırken, devlete de 906 milyon lira vergi verecek. Ziraat Bankası'nın 2009 yılı faaliyet sonuçlarını açıklayan Çağlar, 2009'da net kârı 2008'e göre yüzde 65 artırdıklarını kaydetti. Geçen yıl sektörün üzerinde bir büyüme performansı gösterdiklerini anlatan Çağlar, aktif büyüklüğün 125 milyar liraya ulaştığını belirtti. Çağlar, kârın yüzde 40'ının kredilerden kaynaklandığını, menkul kıymetlerden elde edilen faiz gelirinin ise yüzde 58 olduğunu ifade etti. Menkul kıymet stokunun yüzde 21 arttığını söyleyen Çağlar, bu kalemde sektördeki artışın yüzde 36 olduğuna değindi. Çağlar, sektör mevduatının yüzde 25'inin Ziraat bünyesinde olduğunu vurgulayarak, "Her 4 kişiden 1'i parasını yatırmak için Ziraat'i tercih ediyor" dedi. Toplam kredilerin 35 milyar 792 milyon liraya çıktığını anlatan Çağlar, haftalık kredi ortalamasının ise 1 milyar liranın altına düşmediğini belirtti. Çağlar, Ziraat'in sektörün en çok kredi veren bankası olduğunu söyledi. Banka geçen yıl 172 bin 600 kişinin 2.7 milyar liralık borcunu yapılandırdı.

Selanik ve İskeçe'ye şube
Ziraat Bankası'nın 2009 yılı faaliyetlerinin yanı sıra 2015 yılı hedeflerini de anlatan Genel Müdür Çağlar, bölgesel güç haline gelmeyi amaçladıklarını vurguladı. Çağlar, şöyle konuştu: "Suriye hariç tüm komşularla iştirak ve temsilciliklerle ağ oluşturuyoruz. Türk işadamlarının gittiği her ülkede var olmak istiyoruz. Suriye'de banka kurma stratejisinin yanı sıra Selanik ve İskeçe'ye şube açma çalışmalarımız sürüyor. Balkanlar'a önem veriyoruz. Yunan ve Avusturyalı bankaların boşluğunu doldurmayı hedefliyoruz."


EV SAHİPLERİ DİKKAT

YÜZYILIN KÂRI

MCDONALDS BİN KİŞİ ALACAK

BU FABRİKADA İŞLER "GÖRMEDEN" YAPILIYOR