DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 21 Mayıs 2014

Gebelikte demir iğnesi yaptırmayın

2 aylık hamileyim. Kansızlığım var.
Komşum demir iğnesi vurdurmuş. İyi olmuş.
Sende yaptır diyor. Yaptırayım mı?

Kuaför, lokanta, alışveriş mağazası tavsiyelerine karşı çıkmıyoruz. Ama tedavi tavsiyelerine karşı çıkıyoruz. Her beden, her hastalık hastadan hastaya farklılık gösterebilir.
Gebeliğin ilk 3 ayında iğne ile yapılan demir eksikliği tedavisini önermiyoruz. Ayrıca alerjik hastalıklar, ilaçlara duyarlılıklar, karaciğer sirozu ve hepatiti olan hastalar, enfeksiyon (akut ve kronik) hastaları, aktif iltihabi hastalıklar, akut böbrek yetmezliği durumlarında da iğneyle demir eksikliği tedavisini önermiyoruz.

24 yaşında bayanım. 4 aydır sık sık cinsel organımda kaşıntı, akıntı oluyor.
Mantar dediler. İlaç veriyorlar ama nasıl korunmalıyım bilmiyorum? Mantardan nasıl korunabilirim?

Dar değil geniş pantolonları, naylon değil, pamuklu iç çamaşırları tercih edin. İç çamaşırlarınızı yüksek derece kaynattıktan sonra ütüleyerek giyin. Su ya da sabunla vajina içini asla yıkamayın. Cinsel alana tahriş edici maddeler içeren parfümlerin sürmeyin, uygun olmayan vajinal tamponları kullanmayın.
Cinsel ilişkilerde mümkün olduğunca prezervatif kullanın. Eşinizin cinsel organ bölgesinde mantar varsa sizde hastalık tekrarlayabilir.
Vajina dış yüzeyini de sabunla değil yalnızca su ile yıkayın. Hijyenik olmayan tuvalet ve yüzme havuzlarından uzak durun.
Mutlaka kadın hastalıkları uzmanına muayene olun. Yayma testinizin de yapılmasında fayda olacaktır. Ayrıca "mikst enfeksiyon" adın verdiğimiz bazı durumlarda bir kaç mikroorganizma türü bir arada üremiş olabilir. Muayene olmadan eczaneden direkt olarak gidip ilaç almayın. Bu yüzden vajinal akıntı yaşayan hastaların jinekolojik muayene olmaları önerilir.

Doktor ve psikiyatristler genç ve orta yaşlarda çıkan depresyonun yaşam süresini kısalttığını söylüyor. Genç yaşta başlayıp ilerlemiş yaşlara kadar devam eden depresyon iyileşip bittiğinde yaşam süresi uzar mı?

Gelecekten haber veremiyoruz. Tıp geçmişi ve şimdiyi tespit edip yorumlayabilir.
Kimsenin ömür süresini tam olarak bilmediğimizden uzama-kısalma konusunda bilgim yok. Ama depresyondaki insanlarda ortaya çıkan hastalıklar, depresyonu olmayan hastalara göre daha çeşitli ve daha uzun süreli olabilmekte. Keskin sirke küpüne zarar verir mi? Verir.

Şişmanlık diyetle tedavi edilseydi ben zayıflardım. Süper diyet yapıyorum. Ama yerimde sayıyorum.
Önerileriniz var mı?

Sihirli diyet arayanlar huzursuzluk bulurlar.
Ver bir ilaç, ver bir diyet tığ gibi olalım demeyelim. Bu yaşam şekli haline gelmezse anlık diyetler ve ilaçlar çare olmaz. Diyet sadece işin neredeyse yüzde 25'i. Egzersiz, hareket yoksa kalıcı zayıflık olmaz. Araba hareket ederse benzin yakar, beden hareket ederse enerji yakar. Yani depolanmış yağlarımızın yanması, harcanması mümkün olur. Yetişkinlerin her gün ortalama 30 dakika orta şiddette egzersiz yapması önerilmektedir. Bu düzey bir aktivite günlük 200 kalori enerji tüketilmesini sağlar. Enerji harcaması kişinin vücut ağırlığı ve aktivite şiddetine göre değişir. Yürüyüş, günlük yaşam aktivitelerinde artış, direnç egzersizleri tavsiye edilir. Her gün veya en az haftada 5 gün olmalı. Günde 40-60 dakika bir veya iki kerede uygulanabilir. Ayrıca hayat biçimi değişikliği mecburiyettir. Üzüldüğün, kızdığın, kontrolsüz yeme sebeplerini tespit edip düzene sokmak gerekir. Hastalıklara bağlı sebeplerle ortaya çıkan şişmanlıklarda hastalıkları da tedavi etmek gerekir. Diyet uzmanının takibinde kal.