DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tansiyon ilacı cinsel hayatı etkiler mi?

Eklenme Tarihi 3 Ekim 2017
24 yaşındayım. Sağ tarafımda ağrı vardı. Ultrasonda safra kesesinde taş var dediler. Yanlışlık olabilir mi?
Anlaşılan huzursuz olmuşsun. Güven duyduğun bir yerde tekrar ultrason çektir.
Safra kese taşı ailesel, diyet, hormon, kan-karaciğer hastalığı, alkol, kullanılan ilaçlar gibi birçok konudan etkilenebilir.
Erken yaşta da görülebilir. Ayrıca hızlı kilo verenlerde de safra taşı oluşabilir. Yakın zamanlarda hızla kilo verecek uygulamalar yaptıysan sebep bu olabilir. İç hastalıkları uzmanı ve gerektiğinde genel cerrahi uzmanının tavsiyelerine kulak ver.

41 yaşındayım. Babam gibi benim de tansiyonum yüksek. Doktor tansiyon ilacı verdi. Bu sefer de cinsel hayatım allak bullak oldu. Onu yeme, bunu yeme. İlacı kesmek istedim. Tansiyonum yükseldi. Moralim bozuk.
Hipertansiyon. Adı üstünde yüksek gerilim demek. Sıkıntı varsa çare de var. Ailesel yatkınlığının üstüne gergin kişiliğin erken yaşta tansiyonunu yükseltmiş. Hipertansiyon cinsel hayatı etkileyebilir. Ancak anladığım kadarıyla ilaçtan sonra cinsel hayatın bozulmuş. Bazı tansiyon ilaçları iktidarsızlık, erektil disfonksiyon yapabilir. Hemen doktoruna git. Başka ilaç versin. Düzenli beslenmek, iyi uyumak, hareket etmek gerekiyor. Hayat şeklini ve alışkanlıklarını değiştir. Yoksa hastalık seni değiştirecek.

İdrarımda koyulaşma, yanma oldu. Kasıklarım çok ağrıdı. Acile gittik. İdrar tahlili yaptılar. Kanama var dediler. Hematüri var dediler. Hematüri ne demek?
İdrarda kan hücreleri (eritrosit, alyuvar) bulunması durumuna hematüri deriz. Çıplak gözle bakıldığında normal görülen idrarın rengi koyulaşabilir. Ama çıplak gözle bakınca kanama olduğu anlaşılmayabilir.
Mikroskop altındaki tahlilinde fazla sayıda kırmızı kan hücresi bulunmasına mikroskopik hematüri denir. Makroskopik hematüride ise idrarda çıplak gözle görülecek kadar belirgin kanama vardır ve idrar çay ya da kola rengindedir.

6 yıllık evli bir çiftiz. 3 çocuğumuz oldu çok şükür. Eşim tüp bağlatalım dedi. Bir zararı var mı?
Kadında yumurtayı taşıyan tüplerin ameliyatla bağlanmasıdır. Uygulandıktan sonra artık gebe kalınması beklenmez.
Tüplerin bağlanması, kadının cinsel isteğinde, adet düzeninde, vücut yapısında herhangi bir değişiklik meydana getirmez, bütün bu olaylar eskisi gibi devam eder.
Zaten erkek açısından da değişen bir durum olmaz.

Doktor bey, sertleşme sorunum var. 51 yaşındayım. Yani yaşlı değilim. 4 aydır şikayetim devam ediyor. Doktor gece sertleşme testinden bahsetti. İyi de bende zaten sertleşme olmuyor. Yanlış anlamış olabilir miyim?
Sertleşme şikayetlerinin çoğu stres, sıkıntı gibi psikolojik kaynaklıdır. Uykuda bunlar ortadan kalkar. Gece uyku dırasında penisin sertleşme oranı ve süresi tespit edilir. Yani sıkıntı-evham kaygı varsa sen uyanıkken penis uyur. Sen uyuyunca penis uyanır. Bunun dışında penis kan akımı ölçümü, Serum testosteron, FSH, LH ve prolaktin hormon düzeyi, açlık kan şekeri veya şeker yükleme testi, kolesterol tiroid hormonları, karaciğer ve böbrek testleri yapılabilir. Doktoruna güven, gerisini merak etme sen.

Sürekli acıkıyorum. Ne yapacağımı bilmiyorum... Bana tatlı ye dediler, az az sık sık ye dediler. Ama sadece kilo alıyorum. Bunun bir tedavisi yok mu?
Var. Tatlı yedikçe aynı şikayetin tekrarlar. Sana özel, diyet uzmanı eşliğinde hazırlanmış diyet listesi tedavinin kendisidir. Diyet uygulamayan kişiler ileri bir tarihte şeker hastası olurlar. Bir uzman tarafından takip edilmen gerekir.
Hipertroidi, parazit bastalığı ve diğer ihtimaller açısından da değerlendirilmen gerekiyor. İnsülin direnci varlığına göre gerekirse ilaç tedaviside başlanır. Bu anlattığın durum kan şeker düşmesi yani hipoglisemi gibi duruyor.

Geçen hafta nezle oldum.Kendim ilaç aldım geçmedi. Doktora gittim. Başka ilaç yazdı. İlaç boğazıma takılıyor şurup yazın dedim. Şeker hastası mısın diye sordu. Şurup, şeker hastalığı yapar mı?
Şurup yüzde 60'dan fazla şeker içeren sıvı ilaç şeklidir. Yüzde 64 şeker içeren şuruba basit şurup (sirop simple) adı verilir. Şeker miktarları yüksek olduğundan içlerinde bakteri veya mantarlar üreyemez. Yalnız şeker hastalarında bu konu dikkate alınarak diyet ayarlanır.
O yüzden şurup yazacağımız hastaların şeker hastası olup olmadığını sorarız.
Şurup, şeker hastalığı yapmaz.