Tarihi 20 Eylül 2015

Altın senaryoları

Son birkaç aydır merak edilen tek bir soru var: Fed'in faizleri ne zaman artıracak? Eylül ayı pas geçildi. Önümüzde Ekim toplantısı var. 2006'dan bu yana federal fonlama faizini 0-0,25 seviyesinde tutan banka, ABD ekonomisinin faiz artışını kaldıracak kadar güçlenip güçlenmediğini söylemiş olacak.
Ancak ne piyasa ne ekonomistler ne de Fed üyeleri kararın ne zaman çıkacağı konusunda fikir birliğine varmış değil.
Peki artırımda kimler kazanır, kimler kaybeder? Dolar, altın hisse senetleri nasıl etkilenir? Fed'in faiz artışına Ekim toplantısında gideceğini düşünmüyorum. Fakat, Fed süpriz yapar faizi bu toplantı da artrırsa dolar karşısında her para biriminde tepki satışları görülecektir. Söz konusu TL olunca bazı yorumcular felaket senaryoları yazıyor. Bu satışların ne kadar olacağı ise Açık Piyasa Komitesi'nin açıklamalarına bağlı. Ayrıca Fed faiz artışına başlasa bile, sıkılaşma kademeli olacak. Bu da kısa vadede Türk Lirası üzerindeki satış baskısının azalmasına yardımcı olacaktır. Fed sıkılaşmayı gelecek yıla ertelerse kısa dönemde Türk Lirası üzerinde etki sınırlı olacak. Dolar/TL için kısa vadeli yapılan abartılı tahminler spekülasyon ortamın yardımcı oluyor.

Olumsuz olabilir

Faizlerin artması kısa vadede küresel hisse senedi ve tahvil piyasasını olumsuz etkileyecektir. Faizlerin artması güvenli varlıklara yönelimi hızlandıracaktır. Hisse senetleri piyasasında faiz arttırımı sonrası bir satış dalgası yaşanması muhtemel görünüyor.
Fakat faiz oranlarını sıfırda tutmanın artırmaktan daha büyük riskler teşkil ettiğini söyleyebiliriz. Bu satış dalgasına kriz demek yerine bir düzeltme hareketi olacağını söylemememiz yanlış olmaz.
Esas süpriz altında yaşanabilir. Altınında dahil olduğu kıymetli metaller de finans piyasaları bu hafta Fed'e odaklanmış durumda. Faiz arttırımının altın fiyatlarını olumsuz etkileyecek yönünde senaryolar hakim. Kısa vadede altın olumsuz etkilenebilir ancak faiz artırım kararının ortadan kalkmasının ardından altın için temeller iyileşme gösteriyor. Fiyatlar yıl sonunda ons başına yaklaşık 1,200 dolar ve 2016'da 1,400 dolara gelebilir.