Tarihi 23 Eylül 2015

Kadın bankacılığı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) araştırmasına göre, Türkiye'deki kadın girişimcilerin ortalama yaşı 38. İş kurma öncesi statülerinde yüzde 36 ile ilk sırayı alan 'ev kadını'nı, yüzde 35 ile 'çalışan' statüsü izliyor. Kadınların yüzde 40'ı finansal kararlarını 'tek başına' alıyor. Girişimci olan kadınların yüzde 62'si bu işe 'kendi tasarrufları' ile, yüzde 18'i banka kredisi ile başlıyor. Kendi işini kurmak isteyen ya da işini büyütmek isteyen çok sayıda kadın var.
Fakat birçok kadın bankalarda kendilerine yeterince saygı gösterilmediğini düşünüyor. Kadın bankacılığı; kadın KOBİ ve girişimcileri desteklemek ve iş hayatındaki varlıklarını güçlendirmek amacıyla gelişen yeni bir alan.
Kadınlara yönelik ürünler aslında hep vardı. Bugün ise hizmetlerin kapsamı ve çeşitliliği artıyor.

ÜRÜNLER GELİŞTİRİLİYOR
Global Banking Alliance for Women (GBA), küçük ve orta ölçekli işletme sahibi kadınlara hizmet veren bankaları bir araya getiren en büyük küresel ağ. 2013 yılında kadınların iş hayatına katılımının önemini irdelemek amacıyla Kadın Bankacılığı Zirvesi'ni İstanbul'da gerçekleştirmişti. Zirveden çıkan sonuçlar bankalara ilham verdi. Birçok banka kadınlara yönelik ürün ve hizmetleri geliştiriyor. Türkiye Ekonomi Bankası (TEB): Girişim Bankacılığı altında kadınlara yönelik yatırım ve destek kredisi veriyor.
Girişimcilere yönelik finansal olmayan hizmetleri TEB Girişim Evi çatısı altında sunuyor. TEB Girişim Evi, yüksek katma değer üreten kadın girişimcilerin projelerinin geliştirilmesini sağlamak amacıyla kurulmuş bir iş geliştirme merkezi. Garanti Bankası: Her türlü ihtiyaca yönelik olarak, 60 aya varan vadelerle kadın girişimcilere özel faiz oranlı Kadın Girişimci Destek Kredisi'ni kullandırıyor. Kadın girişimcilerin kredi kullanırken yaşadığı teminat sıkıntısına çözüm getirmek amacıyla, Kredi Garanti Fonu'yla (KGF) imzalanan 'Garantili Kadın Girişimcilerin Kredilendirilmesine İlişkin Kefalet Desteği Protokolü' ile en fazla 1 yıldır faaliyet gösteren, hisse oranı en az yüzde 51'i kadın ortağa ait olan işletmeler ihtiyaçları olan finansmana KGF desteğiyle ulaşabiliyor. Finansbank: Kadın girişimcilerin sermaye ihtiyacının karşılanması amacıyla, EBRD, Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu tarafından başlatılan Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı çerçevesinde 50 milyon euroluk fonu kadın müşterilerine sunuyor.