Tarihi 23 Mayıs 2012

İMKB 58 bini ne zaman aşar?

Yunanistan'da yeniden yapılacak seçimler ve Avrupa'da devam eden politik riskler piyasaların yönünü belirlemeye devam ediyor. Yunanistan'ın eurodan çıkarılmasına ilişkin tartışmalar, İrlanda'da yapılacak referandum ve Fransa-Almanya arasındaki görüş ayrılıkları diğer belirleyici riskler. Yunanistan'ın yeniden seçime gitmesinin ardından başta hisse senedi ve döviz piyasalarında sert dalgalanmalar görülmüştü. Küresel finans sistemindeki zayıflığın devam ediyor olması, İMKB'de bankacılık sektörü hisselerini, genel endeksi baskı altında tutmaya devam edecektir. Piyasalarda tepki alımları nedeniyle 58.000'lere doğru toparlanma ihtimalinin ise zayıf olduğu görülüyor.

Dolarda yükseliş devam edecek mi?
Avrupa
'da krizin yeniden derinleşmesi ile riskten kaçış sürüyor. Geçen hafta ruble ve zloti gibi gelişen ülke para birimlerinde yüzde 4'ü aşan düşüşler yaşanırken, diğer para birimleri de değer kaybetti. Son aylarda güçlü pozisyonunu koruyan TL, son 2 haftada haftalık bazda yüzde 3 değer kaybıyla son 4 ayın en düşük seviyelerine geriledi.
Merkez Bankası'nın, Avrupa kaynaklı risklerin olası etkilerini sınırlandırmayı hedeflediğini söyleyebiliriz.
Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi doğrultusunda, TL'nin değerinin korunması politika önceliği olarak devam edecektir. Dolar kuru için yeni bant aralığı 1.80-1.86, sepet kurun ise 2.05-2.10 aralığında gerçekleşmesi beklenebilir.

Altın fiyatlarında artış olacak mı?
Altının ons fiyatı geçtiğimiz hafta son 5 ayın en düşük düzeyi olan 1.530 dolara geriledi. Bu seviyeden gelen tepki alımları 1.595 dolara kadar toparlandı.
Son 2 ayda yüzde 3.5 değer kaybeden altının toparlanmasında teknik alımların yanı sıra ABD'de açıklanan olumsuz veriler etkili oldu.
Dünya Altın Konseyi'nin açıklanan verilerine göre, ilk çeyrekte küresel altın talebinde yıllık bazda yüzde 5 gerileme yaşandı. Aynı dönemde altın talebinde yüzde 10 artış kaydeden Çin, Hindistan'ı geçerek dünyanın en büyük altın pazarı haline geldi. Altın fiyatlarında kısa vadede küresel risk iştahındaki düşüş ve dolarda yaşanan değerleme baskı yaratıyor. Öte yandan ABD'den gelen olumsuz veriler fiyatları destekliyor. Mevcut şartlarda geçtiğimiz hafta yaşanan alım dalgasının ivme kaybetmesi bekleniyor. Altının 1.630 dolar direncini koruması beklenirken, aşağı yönde ise 1.530 dolar güçlü destek noktası.