Feride Hilal İmal

FERİDE HİLAL İMAL

hukuk@takvim.com.tr
Tarihi 13 Ekim 2021

Şikayet için 6 ay süre var

Çıkan bir kavga esnasında vücudumda bazı yaralar oluştu. Şikayette bulunmak istiyorum. Ne kadar sürem var? Darp raporu almak avantaj mıdır?
Türk Ceza Kanunu 86/2'de düzenlenen basit yaralama suçu, şikayete bağlı bir olan suçtur. Şikayet süresi fiil ve failin öğrenildiği tarihten başlar; bu süre 6 aydır. Şikayetçi olmak adına bu süreyi aşmamak gereklidir.
Yargılama aşamasında ispat oldukça önemlidir. Darp raporu burada yaralanmanın tespiti aşamasında en önemli delildir. Kamera kayıtları, görüntüler, ses kayıtları, tanıklar gibi deliller de ispat açısından şikayet edene avantaj sağlar.

Sokağımızdaki kedi ve köpeklere su, yemek ve barınak temini yapıyoruz.
Belediye onları alıp götürebilir mi?
Hayvan Hakları Kanunu gereğince belediyeler aşılama, kısırlaştırma, bakım ihtiyaçları dışında hayvanları götüremez ve geri getirmesi zorunludur. Belediyeler sokakta kalan, yardıma muhtaç ve ihtiyaç sahibi olan hayvanlara bakmak zorundadır. Bunu yapmazlarsa şikayet hakkınız da mevcuttur. Topluma karşı yapılacak olan merhamet ve sahiplenme planlarında da yer almaları gereklidir. Burada oldukça duyarlı olmak gerekiyor. Belediyeler kanuna aykırı davranıyor ve sayılan durumlar haricinde hayvanları götürüyorsa, ilgili yerlerden dilekçe yazabilir ve şikayette bulunabilirsiniz.