Tarihi 23 Nisan 2015

Üreten iş-aş veren Türkiye

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, reformlar korunup yeni hikaye yazılacağını belirterek, 'Üretim, KOBİ ve istihdam öncelikli' dedi...

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile dün uzun bir ekonomi sohbeti yapma imkanı bulduk. Hem bugüne kadar yapılanları hem de seçim sonrası ekonomideki yeni yol haritasını dinledik. Kurtulmuş'un ısrarla tekrarladığı şu cümle dikkat çekiciydi: "Yeni dönemin ana sloganı, 'Makro istikrardan, mikro başarılara yönelmek olmalıdır." Numan Kurtulmuş, bu şifreyi şöyle detaylandırdı: "Türkiye yapmış olduğu bütün reformları koruyarak, yeni dönemin şartlarını da bilerek, yeni hikayeler ile üretim eksenli güçlü bir Türkiye ekonomisi kuracaktır. AK Parti hükümetlerinin tedbirleri sayesinde bütçe açığı disipline edildi, işsizlik, enflasyon gibi makro göstergeler istikrara kavuşturuldu. Türkiye daha güçlü bir üretim yapısına geçmek durumundadır."

İŞSİZLİĞE ÇARE KOBİ
Sözlerinin devamı şöyle geldi: "Daha fazla üreten, daha fazla ihracat yapan ve yüksek katma değerli ürünlerde küresel anlamda rekabet edebilen bir Türkiye'nin oluşmasını istiyoruz. İhmal edemeyeceğimiz diğer bir konu da orta direğin güçlenmesidir. Ekonominin ekonomik büyüklük olarak yüzde 65'ini ve istihdam büyüklüğünün de yüzde 80'ini KOBİ'ler oluşturuyor. KOBİ'lerin daha güçlü ve daha atak olması, işsizliğin azaltılması ve Türkiye'nin etkin yatırım alanlarına geçmesi açısından önemlidir."

CHP FAİZCİYE ÇALIŞACAK
Numan Kurtulmuş, CHP'nin vaatleriyle ilgili soruları da cevapladı. Bu konuda "Çok ciddiye almamak gerek" cümlesi dikkat çekiciydi. Israrlı sorular üzerine de "Bir taraftan Türkiye'de tasarruf açığımız var diyorsunuz, doğru. Bu tasarruflar için ya kamu yatırımlarından vazgeçeceksiniz, ya yüksek faiz ile yeni bir dönem başlatacaksınız. O da elinde para olanın kazanacağı bir sistemdir. Yani fakirin, fukarasının kazanacağı bir şey değil. Üçüncü bir yol olarak yüksek vergiler koyacaksınız, tüketimi kısacaksınız" ifadelerini kullandı.