Bu görüşmede Amerika, Ortadoğu stratejini değiştirdi. Görüşmenin ardından, "Ortak bir sorunumuz var" diyen Başkan Bush, PKK'yı yalnızca Türkiye'nin değil, Irak'ın ve ABD'nin de düşmanı olarak ilan ediyordu. Operasyonlara destek için anlık istihbarat paylaşılması kararı çıktı. Görüşmede terörist kamplarının dağıtılmasından lider kadrosunun yakalanmasına ve lojistik desteğin engellenmesine kadar gereken adımlar değerlendirilmişti.
24 Nisan MGK kararı
Erdoğan-Bush zirvesinden sonra ortaya çıkan PKK ile ortak mücadele zemini, yeni bir dönemi haber verdi. 24 Nisan 2008 günü MGK (Milli Güvenlik Kurulu) Irak için tarihi kararını aldı. "Ülkemizin tüm Irak'lı grup ve oluşumlarla istişarelerinin yararlı olacağı mütalaa edilmiştir." Yapılan iki taraflı görüşmelerde alınan kararlar "Kürt gruplar PKK ile aralarına mesafe koyduğunu gösterecek, PKK izole edilecek!" şeklinde açıklandı.
Demokratik açılım
Aslında, 24 Nisan 2008 MGK kararı ile devlet projesi devreye girdi. Kürt açılımı-demokratik açılım o gün resmen başladı. 2009 Haziran ayında Başbakan demokratik açılım düğmesine bastı.
7 Aralık 2009
7 Aralık 2009 Erdoğan-Obama görüşmesinin kodlarını okuyalım.
Bu görüşme şunu sağlayacak? "Ankara-Bağdat-Erbil ocağında, PKK'nın eritilmesi sağlanacaktır. Amerika, 5 Kasım 2007'de verdiği sözleri yerine getirdiği taktirde Türkiye, Ortadoğu'da tarihi rolünü oynayacak. İran dengelerine girecek, Kafkasya-Ermenistan konularına yakın ilgi gösterme gücünü bulacaktır.
Afganistan
Afganistan, İran ve Pakistan ve kuzeyde Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan'la olan sınırları nedeniyle Avrasya'nın kontrol merkezidir. Afganistan bu özelliği nedeniyle, tarihler boyu, bir jeopolitik ve jeo ekonomik güzergâh olarak da kullanılmıştır.
Başbakan, Pakistan-Afganistan'a dost ve kardeş gözüyle bakıyor. Türkiye'nin Afganistan, Pakistan ve Türk cumhuriyetleri ile tarihi bağları ve ilişkileri vardır. Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi üyesi olan ve 2010'dan itibaren "Terörle Mücadele Komitesi"nin ve "Afganistan Komitesi"nin başkanlığını üstlenecek Türkiye'nin Başbakanı olarak masaya oturdu.
İçte ve dışta tüm engelleme çabalarına karşın Türkiye, 7 yıl gibi kısa sürede bölgesel ve uluslararası alanda çok önemli adımlar atarak mutlak saygınlık ve saygınlık kazandı. Türkiye çok zor olan bu çabalarını sürdürdükçe kendi ulusal çıkarlarının yanı sıra önce komşuları sonra da tüm bölgenin barış ve esenliğinin yolunu açacaktır.