Prof. Dr. Mehmet Ceyhan uyardı! Klimalar virüs mü saçıyor?

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda virüs bulaşında aktivitenin etkisi, virüs bulaşında klima etkisi ve virüs yayılımında en riskli aktivitelere ilişkin bilgileri aktardı. Detaylar haberimizde.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüsle mücadele konusunda son günlerde gündem sıkça meşgul eden konulara ilişkin önemli paylaşımlarda bulundu. Ceyhan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda virüs bulaşında aktivitenin etkisi, virüs bulaşında klima etkisi ve virüs yayılımında en riskli aktiviteler hakkında bilgi verdi. Ayrıca A Haber canlı yayınına da katılan Ceyhan, paylaşımlarına ilişkin detayları aktardı.

CİDDİ RİSK TAŞIYORLAR
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan; düğün, cenaze, konferans, toplantı ve toplu ibadetler gibi durumların coronavirüsün yayılması noktasında halen ciddi riskler taşıdığını belirtti.

"BU AKTİVİTELERE İZİN VERİLECEKSE BİLE..."
Ceyhan "Doğum günü partileri, düğünler gibi aktiviteler, bunlara izin verilecekse sosyal mesafeye dikkat edilip maskenin ne kadar olduğunun öneminin anlaşılması ile konuşulabilir. Ortak miktofon kullanılamaz, yüz yüze bakılmadan konuşulması, camiiler açılacak yakında, tabi uzak doğudaki ayinler gibi yüksek bulaşa neden olan bir durum değil bizim ibadetlerimiz. Ancak yine sosyal mesafe ve maske kullanımı tedbirleri kaldırırken bize yol gösterecek olan ana etkenler" dedi.

Ceyhan ayrıca fizikçilerin gerçekleştirdiği coronavirüs bulaşma risk alanı, mesafesi ve dakikasını ve paylaştı. İşte Ceyhan'ın paylaştığı son dakika verileri ve ayrıntılar;

SICAK HAVA KONUSUNDAKİ EZBER BOŞ BİR EZBER
Sıcak havaların etkisi belki çok minimum noktada var ancak bu henüz böyle bir veri net olarak var diyemeyiz. Sadece coronavirüsün de grip virüsü gibi soğuk ortamda daha fazla canlı kalmasına yönelik bir tespit var. Yoksa sıcak havalarda bulaşmaz, soğuk yerde bulaşır ya da tam tersi gibi bir veri yok. Yazın görülmesi azalacak mı bana sorarsanız azalacak. Ama bunun nedeni havalar değil alınan tedbirler olacak.

İSTANBUL'DA 250 BİN TAŞIYICI OLMA RİSKİ VAR
Ceyhan ayrıca "Açıklanan vakaların yüzde 60'ı İstanbul'daydı, dolayısıyla bu hastalığının taşıyıcılarının 250 bini İstanbul'da... Bunu İstanbul nüfusuna böldüğümüz zaman her 100 kişiden 1 buçuğu bu virüsü bilmeden taşıyor. AVM'yi düşünürseniz, 500 kişi olsa en az 7-8 tanesi bu virüsü taşıyor ve taşıdığından haberi yok. Bir de maske takmamış, ya da maskeyi düzgün takmamışsa siz düzgün taksanız bile yüzde 30 koruyor" dedi

TÜRKİYE'DE SON DURUM
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Twitter hesabından paylaştığı tabloya göre; dün 35 bin 369 test yapıldı, 1368 yeni koronavirüs vakası tespit edildi.




44 kişi vefat ederken, 1825 kişi de iyileşti. Bugünkü verilerle, toplam test sayısı 1 milyon 624 bin 994, toplam vaka sayısı 149 bin 435, toplam vefat sayısı 4 bin 140, toplam yoğun bakım hasta sayısı 914, toplam entübe hasta sayısı 468, toplam iyileşen hasta sayısı ise 109 bin 962 oldu.

Bunlar da Var
Bursa İznik’te define kazısında gazdan zehirlenen 3 kişi öldü 02:30
3 kişi hayatını kaybetti!
18.04.2024Perşembe
CANLI YAYIN