İYİ Parti'de Mansur Yavaş depremi! Yüksel Arslan ve Atila Çelik istifa etti... Akşener'e "pazarlıktan haberin vardı" salvosu! Peş peşe görevden almalar

CHP ile İyi Parti arasında yaşanan krizler sonrası peş peşe istifalar gelmeye devam ediyor. İstanbul'da yaşanan istifaların arkasında Ekrem İmamoğlu olduğu konuşulurken bu kez Ankara Milletvekili Yüksel Arslan istifa etti. ABB Başkanı Mansur Yavaş ile pazarlıkları yürüttüğü iddia edilen Yüksel Arslan görüşmelerden Akşener'in haberi olduğunu işaret ederek, "Sayın Genel Başkanımızın Uşak'ta yaptığı toplantıda kullandığı ifadeler sonrasında Ankara ile ilgili de seçim iş birliği zeminin ortadan kalktığı kanaatine vardım. Benim özel gayretlerimin "partime zarar vermek, kumpas kurmak, operasyon çekmek" şeklinde itham edilmesi üzüntü vericidir. " dedi. Öte yandan İYİ Parti ABB Meclis Üyesi Atila Çelik, partisinden istifasını sosyal medya platformu X üzerinden duyurdu.

Giriş Tarihi 21 Aralık 2023, 11:13 Güncelleme 22 Aralık 2023, 08:53
İYİ Parti’de Mansur Yavaş depremi! Yüksel Arslan ve Atila Çelik istifa etti... Akşener’e pazarlıktan haberin vardı salvosu! Peş peşe görevden almalar

İÇİNDEKİLER

CHP ve İyi Parti arasında patlayan kriz sonrası Mansur Yavaş'a yakınlığıyla bilinen Ankara Milletvekili Yüksel Arslan da istifa etti.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in her ilde aday çıkaracaklarını açıklamasının ardından peş peşe istifalar yaşanırken takvim.com.tr kaosun arka planında Ekrem İmamoğlu'nun olduğuna dikkat çekti.

İBRAHİM ÖZKAN İŞARET ETMİŞTİ: ANKARA'DA PAZARLIKLARI YÜRÜTEN İSİM YÜKSEL ARSLAN
Son olarak disipline sevk edilen ve daha sonra partiden istifa eden İyi Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, "Ekrem İmamoğlu ile arka kapı diplomasisis yürttüm. Ankara'da da benzer bir süreç yönetiliyor. Meral Akşener'in bilgisi dahilinde Yüksel Arslan yürütüyor." diyerek hem kirli pazarlığı hem de Ekrem İmamoğlu'nun İyi Parti'yi karıştıran el olduğunu itiraf etmiş oldu.

AKŞENER SERT ÇIKTI: SAVAŞ OLARAK KABUL EDİYORUM
Gelişmeler üzerine konuşan Akşener, "Partimize yönelik kurumsal bir operasyon olduğu ortaya çıktı" diyerek CHP'yi ve Ekrem İmamoğlu'nu işaret etti.

Akşener şunları söyledi:

"Hem Ankara'da hem İstanbul'da pazarlıklar yapılmış, arka kapı diplomasisi yapılmış... Benim bilgim yok, teşkilat başkanı beyefendinin bilgisi yok, yerel yönetimler başkanının bilgisi yok, neye göre yapılmış? Bir başka soru daha var. Ben böyle komplo işlerine pek inanmam da ilk defa partimize yönelik kurumsal bir operasyon olduğu ortaya çıktı dün. En ilginci bu. Çünkü ben bu diplomasiyi yapan arkadaşımızın yaptığı diplomasiden haberdar değilim. Nasıl oluyor bu iş? Genel Başkanın haberi yok, belediye meclis üyesi diplomasi yapıyor parti adına. Mesela Ankara'yı paylaşmışlar, İstanbul'u bilmiyorum. İsimlerine kadar, mesela Polatlı'ya eski Ankara İl Başkanımız Yetkin Öztürk gelecekmiş. Ama bunlar CHP'den aday olacakmış. Daha ilginci Gölbaşı'na da Yakup Odabaşı gelecekmiş. Hiçbirinden haberim yok. Bu ne demek biliyor musunuz? Bir siyasi partinin iç işlerine karışmak demektir. Biz bunu 1997'de Doğru Yol Partisinde yaşadık. Dolayısıyla ben bu konuda idmanlıyım, şu an itibarıyla bir savaş ilanı olarak kabul ediyorum. Varım buyursunlar."

AKŞENER İMAMOĞLU VE YAVAŞ'A YÜKLENDİ: KORKAKLAR
Daha sonra Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ı açıktan hedef alan Akşener "Korkaklar" diye yüklendi.

İBB Başkanı İmamoğlu aynı gün İYİ Parti lideri Akşener'e üstü kapalı yanıt vererek "Haddini aşıyor" derken Mansur Yavaş yapılan pazarlıklardan Akşener'in haberdar olduğunu ima ederek "Korkak değilim. Aday olmamızı istiyorsa önümüzü açabilirdi" dedi.

Yavaş, "Ben Allah'tan başka kimseden korkmuyorum. Her şeyin bir usulü vardır. Eğer 6'lı masa aday gösterirse aday olacağımı söyledim. Daha bundan net bir şey söylenemez. Bunu kurgulamak 6'lı masadaki liderlere aitti. Bunun sorumlusu ben değilim" dedi.

'SAVAŞ KELİMESİ ÇOK AĞIR KAÇTI'
İYİ Parti'nin, Ankara ve İstanbul büyükşehir belediye başkanlıkları için kendi adaylarını çıkarma kararını değerlendiren Yavaş, şöyle konuştu:
"Bu bizi etkilemez. Aşağı yukarı 4 milyon 400 bin seçmenimiz var. Ben en az yüzde 60'a yakın oy alacağıma inanıyorum. Anketler de onu gösteriyor. Ben herkesin oyuna talibim. Takdir milletindir. Onun önüne hiç kimse geçemez. Dolayısıyla biz 5 yıldır yaptığımız hizmetlerle Ankara halkının önüne çıkacağız. Onlar da takdir edecek. Biz, başka bir siyasi partinin işine hiçbir zaman karışmıyoruz. Şunu rahat bir şekilde söyleyebilirim; ben 28 Mayıs'tan sonra Sayın Akşener ile hem Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun hem de Özgür Özel'in bilgisiyle birkaç defa konuştum. Burada konuştuğumuz konu bir muhalefet partisi olarak ne yapılırsa muhalefetin daha güçlü olacağıydı. Tabii bu arada İYİ Parti'nin de daha nasıl güçlü olabileceği konusunda da birçok senaryo ve fikir konuştuk kendileriyle. Ta ki 26 Ağustos'a kadar. Şimdi de dün bahsedilen isimlere ilişkin konuşmak gerekirse, biz ne Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel'in ne de Sayın Meral Akşener'in bilgisi dahilinde bir faaliyet yapma durumunda değiliz. Hepsi kendileri ile görüşülerek yapıldı. Taslak istenilmiştir, taslak sunulmuştur. Asla bir partinin işine karışmak, operasyon yapmak benim tarzıma uygun bir şey değildir. Dolayısıyla ortada bir operasyon varsa o operasyon içinde biz yokuz. Kim operasyon yapıyor ben bunu da anlamış değilim. Bu bir yerel seçim, 'savaş' kelimesi de çok ağır kaçmıştır. Partiler arasında rekabet olur sadece."

"AKŞENER ÖNÜMÜZÜ AÇABİLİRDİ"
Akşener'e bir kırgınlığının olup olmadığı sorulan Yavaş, "Ben o konulara girmek istemiyorum; ama 'korkak' kelimesini asla kabul etmiyorum. Hiçbir zaman korkmadım. Korkan zaten Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne aday olmaz. Elimizi taşın altına koymamız gerekirse de koyarız. Ama bunun yolu, yordamı, usulü bellidir. Beni daha önce de başka siyasi parti genel başkanı, 'Aday ol' diye çağırmıştır. Bu genel başkanların 'Hadi çık ortaya' demesi ile yapılacak şey değildir. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olacağına dair Akşener'in çok söylemeleri olmuştur. 'Biz noter değiliz, 6'lı Masa karar verecek' demiştir. Keşke bunu son ana bırakmadan, bir şekilde daha önce görüşüp farklı bir karar alınsaydı, daha düzgün olurdu. Belki de o zaman eğer ille de benim aday olmamı istiyorsa o şekilde de önümü açabilirdi. Ben bu konulara çok giren birisi değilim; ama açıkçası gerçekten korkaklıkla suçlanmak zoruma gidiyor. Korkak falan değiliz. Eğer milletimiz için usulüne uygun bir şekilde yol açılırsa her şeye de aday oluruz; ama önceliğimiz kesinlikle ve kesinlikle Ankara'dır" diye konuştu.

YAVAŞ'IN SÖZLERİNİN ARDINDAN YÜKSEL ARSLAN İSTİFA ETTİ
Yavaş'ın açıklamaları sonrası ABB Başkanı Mansur Yavaş ile pazarlıkları yürüttüğü iddia edilen Yüksel Arslan istifa etti.

Görüşmelerden Akşener'in haberi olduğunu işaret eden Arslan "Sayın Genel Başkanımızın Uşak'ta yaptığı toplantıda kullandığı ifadeler sonrasında Ankara ile ilgili de seçim iş birliği zeminin ortadan kalktığı kanaatine vardım. Benim özel gayretlerimin "partime zarar vermek, kumpas kurmak, operasyon çekmek" şeklinde itham edilmesi üzüntü vericidir. " dedi.

Arslan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"İYİ Parti, Türk siyasetinde ortaya çıkan derin boşluğu doldurmak, seçmenin iradesinin en doğru şekilde parlamentoya yansımasını sağlamak amacıyla kurulmuştur. Ülkemizde demokrasinin kökleşip kurumsallaşmasını ve kamu kaynaklarının etkin, verimli bir şekilde kullanılıp devletimizin daha güçlü olmasını, hizmetlerin herkese eşit, adil bir şekilde ulaşmasını isteyen insanlarımızın sesi, sözü olmak amacıyla siyaset sahnesinde güçlü bir şekilde yerini almıştır. Emperyalist istila ve işgale karşı 100 yıl önce verdiğimiz İstiklal mücadelesini zaferle sonuçlandırarak Türk milletinin yeniden tarihin öznesi olmasını sağlayan Türk milliyetçilerinin Türkiye Büyük Millet Meclisinde etkin, aktif bir şekilde temsil edilmelerini sağlayan İYİ Parti; tabanından en üst kademesine kadar vatansever, samimi, dürüst, çalışkan ve sorumluluk sahibi insanların partisidir. Benim de İYİ Parti'de bulunma nedenim budur.

14 Mayıs 2023 seçimi sürecinde yapılan ön seçim; gençlerin siyaset yapmasına, partimizin demokratik usullerle aday göstermesine öncülük yaptı. Bizleri daha gayretli çalışmamız hususunda motive ederek halkımızla kaynaşmamızı sağladı. Bu sebeple İYİ Parti'nin siyasi varlığını devam ettirmesi en büyük arzumdur. 14 Mayıs seçimi sonuçları üzerinden başlayan siyasi ittifak tartışmaları, yaklaşan 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde partilerin tutumları ve gösterecekleri adaylar üzerinden devam etmektedir. Seçimlerde iktidar medyasının kara propagandası adaylarımızı, yöneticilerimizi olumsuz yönde etkilemiştir. Seçim sürecinde yaşanan olumsuzlukları değerlendirmeye alan İYİ Parti 31 Mart 2024 yerel seçimlerine ittifaksız girme yönünde bir irade beyan etmiştir. Partimiz iradesini beyan etmesine rağmen ben mevcut siyasi ve sosyal gerçeklikten hareketle sürecin başından itibaren Ankara özelinde partimizin tabanının iradesini, beklentilerini karşılayacak sağduyulu bir kararın alınması için çaba sarf ettim. Partimizin yetkili organları ve Genel Başkanım Sayın Akşener'in bilgisi dâhilinde partimizin kazanımlarını koruyacak şekilde Ankara'da iş birliğinin devam ettirilmesi gerektiğini, Ankara'nın diğer illerden farklı olduğunu anlatarak alınacak kararın Ankara için olumlu sonuçlanması için samimi bir şekilde çaba gösterdim. Görüş ve düşüncelerimi paylaşırken Ankara Büyükşehir Belediyesinin de 5 yıldır Millet İttifakı'nın belediyesi gibi çalıştığını, bu süreçte İYİ Parti Ankara İl Başkanlığımızın ve 21 ilçe başkanımızın Sayın Mansur Yavaş'ı desteklediklerini anlattım. Aynı zamanda 14 Mayıs seçimleri sırasında Genel Başkanım Sayın Akşener'in miting yaptığı 42 vilayette kürsüye Sayın Mansur Yavaş ile çıktığını ve "namuslu, dürüst, çalışkan belediye başkanı" diye övgü ile bahsettiğini hatırlattım.

AKŞENER'İN ONAYIYLA PAZARLIK YAPTIM İTİRAFI
Öyle ki partimizin 6 Aralık 2023 tarihinde yapılan TBMM Grup Toplantısı sonrasında Genel Başkanım Sayın Meral Akşener ile yaptığım görüşmede Sayın Akşener'in, "CHP'den somut bir teklifle gelinmediğini ve Mansur Bey'e karşı menfi bir tutum içinde olmadığını…" söylemesi üzerine, kendilerine "Konunun taraflarıyla bu diyaloğu paylaşabilir miyim?" diye sordum. Onay vermeleri üzerine yaptığımız konuşmayı ilgili taraflarla paylaştım ve atmaları gereken adımlar hususunda oluşan görüşlerimi ifade ettim. Sayın Genel Başkanımızın Uşak'ta yaptığı toplantıda kullandığı ifadeler sonrasında Ankara ile ilgili de seçim iş birliği zeminin ortadan kalktığı kanaatine vardım. Benim özel gayretlerimin "partime zarar vermek, kumpas kurmak, operasyon çekmek" şeklinde itham edilmesi üzüntü vericidir. Ayrıca partimize hizmet etmek için yaptığım samimi gayretler, bizlere güvenerek oy veren kardeşlerimin yanı sıra teşkilat yöneticilerimiz, milletvekillerimiz ve Sayın Genel Başkanımız tarafından da bilinmektedir."

SENİ KİM SATIN ALDI?
İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, İYİ Parti Genel İdare Kurulu'nun, CHP'nin işbirliği teklifini reddetmesinin ardından istifa etmişti. Yüksel Arslan, Yanıkömeroğlu'nun istifa haberine "İmamoğlu satın aldı" yorumu yapmıştı.

Yüksel Arslan'ın istifası sonrasında ise paylaşımının altına "Seni kim satın aldı" yorumları yapıldı.

BİR İSTİFA DAHA
Arslan'ın istifasının ardından İYİ Parti ABB Meclis Üyesi Atila Çelik, partisinden istifasını sosyal medya platformu X üzerinden duyurdu. Çelik, "Türk milliyetçisi ve Ankara sevdalısı Mansur Yavaş'ın 2024 seçimlerden de zaferle çıkması için inançla mücadele edeceğim" ifadelerini kullandı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"İYİ Parti Genel İdare Kurulu'nun 2024 Yerel Seçimlerine işbirliği ve ittifak olmaksızın kendi adaylarıyla girme kararı, Sayın Meral Akşener'in son açıklamalarıyla kesinlik kazandı.

31 Mart 2019 seçimindeki zorlu süreçte Ankara'da İYİ Parti'nin güçlenmesi ve tabanın kökleşmesi için gece gündüz demeden çalıştık. Nitekim seçim sonuçları da gösterdi ki mücadelemiz zaferle taçlandı.

ABB Başkanı Sayın Mansur Yavaş'ın Ankara'da bugüne kadar yaptıkları başta İYİ Partililer olmak üzere herkesin takdirini topladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi İYİ Parti Meclis Üyesi olarak seçildiğim ilk günden bu yana partinin yetkili organları ve Genel Başkanın çizdiği yol haritasına uygun olarak çalışmalarıma devam ettim.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı çalışmalara, parti tabanımızın ve vatandaşlarımızın bakışının olumlu olduğunu her fırsatta gördüm. Mansur Yavaş'ın elde ettiği yüksek başarı, Ankara siyasetinin içinde olan herkesin hemfikir olduğu tek konu olmuştur.

Mansur Yavaş'ın üstün gayret ve mücadeleyle Ankara için çalışıp, çok başarılı işlerin altına imza attığını taraflı tarafsız herkes bilir. Kuruluşun ve kurtuluşun şehri, Mustafa Kemal Atatürk'ün emaneti Ankara, Türk milliyetçisi ve demokrat kimliğiyle Mansur Yavaş'ın yönetiminde parlayan bir yıldıza dönüşmüştür.

Sayın Meral Akşener başta olmak üzere İYİ Partili tüm yöneticilerin bu başarı ve güzellikleri takdir edip, Mansur Yavaş'a her seferinde teşekkür ettiğine defalarca kez şahit oldum. Bu gözlemlerim ve aldığımız olumlu tepkiler, Allah rızası ve Türk milletine hizmet gayesiyle yaptığım görevi şevkle yapmama vesile oldu.

İYİ Parti'yi ve dava arkadaşlarımı en iyi şekilde temsil etmeye çalıştım.

Bir süredir çeşitli çevrelerin etki ve yönlendirmesi sonucu Mansur Yavaş'ın şahsına yönelik ağır ve haksız bir kampanya başlatıldığını görüyorum. İlkeli ve samimi bir siyaset anlayışı, Cumhurbaşkanlığına layık görülen Mansur Yavaş'ı hedef alanlarla aynı safta yer almayı değil Ankara'nın tekrar kazanılması için inançla çalışmayı gerektirirdi. Bu görüşümüzü defalarca partimizin yetkili makamlarına iletmemize rağmen kabul görmedi.

2019 seçimlerinde olduğu gibi Türk milliyetçisi ve Ankara sevdalısı Mansur Yavaş'ın 2024 seçimlerden de zaferle çıkması için inançla mücadele edeceğim.

Başkentimiz Ankara'ya ve hemşehrilerime karşı duyduğum sorumluluk duygusu nedeniyle; iyi niyet, özveri ve gururla sürdürdüğüm İYİ Parti üyeliğimden istifa ediyorum."

4 İLÇE BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI
Yaşananlar sonrası Ankara'da 4 ilçe başkanı görevden alındı.

İYİ Parti Ankara İl Başkanı Yener Yıldırım yaptığı açıklamada, "Akyurt, Çubuk, Haymana ve Beypazarı İlçe başkanlarımız görevden alınmıştır." dedi.

İYİ PARTİ'DE İSTİFALAR BİTMEDİ
İyi Parti'de son dönemde istifaların ardı arkası kesilmedi.

Genel seçimlerin ardından eski milletvekilleri Aydın Adnan Sezgin, Durmuş Yılmaz ve Hasan Subaşı ile GİK üyesi Bahadır Erdem istifa etti.

Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu ve Ankara Milletvekili Adnan Beker'in istifaları öne çıkarken Sakarya milletvekili Ümit Dikbayır ise partiden ihraç edildi.

İttifakı savunan İyi Parti Toplumsal Politikalar Başkanı ve Genel İdare Kurulu üyesi Ece Güner istifa etti. İyi Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Ahmet Zeki Üçok ise görevden alındı.

İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu İBB Grup Başkanvekili İbrahim Özkan da 2024 yerel seçimlerine ittifak yapılmadığından dolayı istifa edenler arasında yer aldı.

İstanbul Milletvekili Salim Ensarioğlu ise "Şeyh Said" tartışmaları sonrası parti ile bağını kopardı.. Son olarak ise Ankara Milletvekili Yüksel Arslan'ın istifasıyla İyi Parti'nin vekil sayısı 38'e düştü.