Son dakika! MSB'den F-35 ve Yunanistan açıklaması

Gelen son dakika haberine göre Yunanistan'ın Adalar'da 229 ihlal yaptığını duyuran MSB, "Ocak ayında tüm hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 28’i terörist 296 şahıs yakalandı. 33 bin 397 kişi hududu geçemeden engellendi." açıklamasında bulundu. Ayrıca "ABD'den F-35 görüşmeleriyle ilgili ikinci toplantı için davet bekliyoruz" denildi.

Giriş Tarihi 10 Şubat 2022, 13:04 Güncelleme 10 Şubat 2022, 14:17
Son dakika! MSB’den F-35 ve Yunanistan açıklaması

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberleri... Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Yunanistan, 2022'de askeri deniz ve hava araçları ile Gayri Askeri Statüdeki Adalar'a yönelik 229 ihlal gerçekleştirmiştir." denildi. Ayrıca "ABD'den F-35 görüşmeleriyle ilgili ikinci toplantı için davet bekliyoruz" ifadesi kullanıldı.

Milli Savunma Bakanlığından Kış Kartalı Harekatı ve ABD ile devam eden F-35 ile F-16 görüşmeleri hakkında bir açıklama geldi.

296 KİŞİ SINIRDA YAKALANDI

Duyuruda terör örgütleri ve yakalanan teröristlere ilişkin, "Ocak ayında tüm hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 28'i terörist 296 şahıs yakalandı. 33 bin 397 kişi hududu geçemeden engellendi. 2022 yılında İran sınırında 2 bin 831 şahıs engellenmiş, 94 şahıs yakalanmıştır. Alınan ilave ve etkin tedbirler sayesinde ocak ayında tüm hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 296 şahıs yakalanmıştır. Bu şahıslardan 12'si FETÖ mensubu olmak üzere 28'i teröristtir. 33 bin 397 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir." ifadeleri yer aldı.

"HAREKATIN SONUÇLARI TERÖRİSTLERİ RAHATSIZ EDECEK DÜZEYDE"

Kış Kartalı Harekatı kapsamında uçakların, sınırdan 165 kilometre derinlikteki Karacak ve 85 kilometre derinlikteki Sincar ile 9 kilometre derinlikteki Derik'teki hedefleri eş zamanlı olarak tam isabetle vurduğunu vurgulayan kaynaklar şunları söyledi:

"Harekat sonucunda terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu. Bu PKK/YPG'nin son dönemde yapmaya çalıştığı saldırılardan da anlaşılıyor. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin operasyonlarında tarihi ve kültürel dokular başta olmak üzere çevrenin korunmasına da azami dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz için sivil halk, çevre, tarihi, dini ve kültürel yapılar dokunulmazdır. Harekatların hem planlama aşamasında hem icrasında hem de sonuçların değerlendirmesinde büyük bir hassasiyetle davranıyoruz. Bu kadar büyük bir harekatın değerlendirme süreçleri devam ediyor. Aranan teröristler listesindeki her renkten çok sayıda terörist harekat sonucunda etkisiz hale getirildi. Harekatın sonuçları hem terör örgütünü hem de onların destekçilerini rahatsız edecek düzeyde."

"F-35 TOPLANTISI İÇİN DAVET BEKLİYORUZ"

ABD ile devam eden "F-35 görüşmelerinin" takvimine ilişkin soruya da kaynaklar, "İlk toplantı Ankara'da 27 Ekim'de yapıldı. İkinci toplantı için ABD tarafından bu ay içinde davet bekliyoruz" yanıtını verdi.

F-16 tedariki ve modernizasyonuna ilişkin çalışmaların da devam ettiğini aktaran kaynaklar, Türkiye ve ABD Savunma Bakanlıkları arasındaki Yüksek Düzeyli Savunma Grup Toplantısı'nın ikincisinin de planlama aşamasında olduğunu söyledi.

BAKAN AKAR'IN SAĞLIK DURUMU

Koronavirüse yakalanan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın sağlık durumuna ilişkin soru üzerine de kaynaklar, "Sağlık durumu çok iyi, hafif semptomlarla hastalığı atlatıyor. Şu anda gerekli tedbirler alınarak faaliyetlerini uzaktan sürdürüyor" yanıtını verdi. Kaynaklar, Akar'ın gelecek hafta Brüksel'de yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na katılmasının planlandığı da kaydetti.

"TÜRKİYE, UKRAYNA-RUSYA GERİLİMİNDE SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRİYOR"

Ukrayna-Rusya arasındaki gerilimin sorulması üzerine Bakanlık kaynakları, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak Karadeniz'de kıyıdaş ülkelerin barış, huzur, refah içinde yaşamasına yönelik duruşumuzu her zaman ortaya koyuyoruz. Bunun sağlanmasına yönelik Montrö de önemli bir anlaşma olarak yer alıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Türkiye sorunların diyalog ve barışçıl yöntemlerle çözümüne yönelik iradesini ortaya koydu. Bu konuda da Türkiye Cumhuriyeti üzerine düşeni yaptı, bundan sonra da yapmaya devam edecek. Hem Ukrayna hem Rusya ile iyi ilişkilere sahip Türkiye, NATO üyesi olarak da sorumluluklarını yerine getiriyor. Sayın Bakanımız da geçen haftalarda askeri gerginliğin artırılmasının kimseye fayda getirmeyeceği ve bundan kaçınılması gerektiğini ifade etmişti."

"AB, YUNANİSTAN'IN İHLALLERİNİ GÖRMEZDEN GELİYOR"

Yunanistan'ın geri itmelerine de değinen kaynaklar, "İpsala bölgesinde Yunan Sınır Birlikleri tarafından geri itilen 19 göçmenin donarak hayatını kaybetmesi Yunan yöneticilerin insanlık dışı uygulamalarının son örneği olmuştur. Yunanistan'ın AB değerlerini ve İnsan Hakları Beyannamesi'ndeki kuralları ihlal etmesine AB sessiz kalmakta ve görmezden gelmektedir" ifadelerini kullandı.

AFGANİSTAN'DAKİ HAVAALANLARININ İŞLETİLMESİ

Afganistan'da havalimanının işletilmesine yönelik gelinen son noktaya ilişkin soru üzerine kaynaklar, hem diplomatik faaliyetlerin yürütülmesi hem de uluslararası yardımların ulaştırılmasına yönelik havaalanlarının önemine işaret etti. Katar ve Türkiye'nin bu konudaki ortak çalışmasını hatırlatan kaynaklar, çalışmanın nihayete ulaşmasıyla Kabil başta olmak üzere Mezar-ı Şerif, Kandahar ve Herat'ta havaalanlarının işletilmesinin planlandığını bildirdi.