Önce oluşturup ardından çeşitli mecralarda yayıyorlar! İşte sosyal medyada yalanın inşası ve paylaşılması

A Haber ekranlarında yayınlanan Gece Ajansı programında 'Sosyal medyada yalan terörü' üzerine çarpıcı gerçekler aktarıldı. AK Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Ömer Arvas ve Sabah Gazetesi Haber Koordinatörü Kenan Kıran dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 08 Şubat 2022, 23:20 Güncelleme 09 Şubat 2022, 00:52
Önce oluşturup ardından çeşitli mecralarda yayıyorlar! İşte sosyal medyada yalanın inşası ve paylaşılması

İÇİNDEKİLER

A Haber ekranlarında yayınlanan Gece Ajansı programında 'Sosyal medyada yalan terörü' üzerine çarpıcı gerçekler aktarıldı.

TÜRKİYE YALAN VE AGILARDA BİRİNCİ SIRADA
AK Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Ömer Arvas, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sosyal medya hayatımızda önemli bir hale geldiğini belirterek, İsviçre'de yapılan araştırmada Türkiye sosyal medyada yalan ve algıların yapıldığı ülkeler sıralamasında birinci sırada çıktığını ifade etti.

YALAN HABERLER 8 KAT DAHA HIZLI YAYILIYOR
Ömer Arvas, "Bunu sağlayan sosyal medya şirketleri var. Facebook'ta yalanla mücadelede çalışan bir kişi bu konulara müdahale etmediklerini belirtti. Sosyal medyada yalan haberler gerçek haberlere göre 8 kat hızlı yayılıyor. Çok daha fazla ilgi görüyor." ifadelerini kullandı.

TWITTER FACEBOOK INSTAGRAM YA DA YOUTUBE GİBİ HESAPLARDA PAYLAŞILIYOR
Sosyal medya paylaşım araçlarından olan Twitter, Facebook, Instagram ya da Youtube gibi yerlerden kendilerine gazeteci, yazar, akademisyen diyen kişiler tarafından bir yalan oluşturuluyor ve ortaya atılıyor.

Konuya ilişkin Kenan Kıran şunları aktardı:

"Geçmişte de yalan haberler vardı. Yalan haberlerle partiler kapatılıyordu. Bu mecra, yazılı medyada güç odaklarının güç kaybetmesinin ardından sosyal medyaya yansıdı. Sosyal medya üzerinden yalan haberler kamuoyuna dağıtılıyor.

İlk başta bir yalan tespit ediliyor. Gazeteci, yazar veya akademisyen yalanı oluşturuyor. Bu ağın başında bulunuyorlar. Toplumun büyük çoğunluğu gazetecilere televizyonculara güveniyor. Uğur Dündarlar, Yılmaz Özdiller, Dinç Bilgin dönemindeki gazetecileri ve Fatih Altaylılar o dönemde parti kapatma davasının bir bakıma en önemli aktörleriydi.

ORGANİZE BİR ÇALIŞMA VAR
Kıran, ortaya atılan yalanın haber siteleri, Ekşi Sözlük, Trend Topic, Onedio ve fenomenler aracılığı ile yayıldığına vurgu yaptı. Kıran sözlerine şöyle devam etti:

Aynı anda sanki düğmeye basılmış gibi dijital mecralara gidiyor ondan sonra da Cumhuriye, Kara, Birgün, T24 ve Sözcü gibi ana akım medya gidiyor ve dağıtılıyor.

HALKI KIŞKIRTMAYA YÖNELİK YAPILAN SOKAK RÖPORTAJLARI
Son günlerde halkı kışkırtan gazetecilik sıfatı olmayan kişilerin vatandaşları tahrik etmek için o yalanı manipülasyonları sokak ropörtajlarına taşıyorlar.

SİYASİLER DE DEVREYE GİRİYOR
Tüm bu yaşananların ardından siyasiler devreye giriyor. Genel başkan düzeyinde. Bunlar yalanı yaymak ve kamuoyunda ikna gücünü oluşturabilmek için.

TELEVİZYON KANALLARI DA İŞİN İÇİNDE
Oluşturulan yalanları daha da yaymak dağıtmak için bu sefer de devreye televizyonlar giriyor. Halk Tv, Tele 1, KRT, FOX ve Artı 1 gibi. Bunun peşinden çeşitli troller, bot hesaplar ve yorumcular da devreye giriyor.

İŞTE TROL HABERCİLİĞİN KÜRESEL AYAĞI
22 Ağustos 2021 Saat: 19.41 BBC Türkçe; İngiltere Savunma Bakanı Wallace'ın Mail on Sunday gazetesi için kaleme aldığı makaleyi haberleştirdi ve "Türkiye ve Pakistan gibi ülkelerde mülteci merkezleri planlıyoruz" başlığı ile paylaşımda bulundu.

22 Ağustos 2021 Saat: 22.21 İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: "Koltuğu kurtarmak için şimdi de İngilizlerin mi taşeronu oluyorsun Sayın Recep Tayyip Erdoğan?

22 Ağustos 2021 Saat: 22.55 Meral Akşener, İngilizce bir paylaşım daha yaparak İngiltere Başbakanı Boris Johnson'u etiketledi ve "Sayın Başbakan Boris Johnson. Afgan mültecilerle ilgili bu tür anlaşmalar Türk halkının iradesine aykırıdır ve bu nedenle bizim açımızdan gayri meşrudur. Bir sonraki seçimden sonra Sayın Erdoğan gittiğinde topraklarımızda bu tür kamplara izin vermeyeceğiz. Dikkatli olun" iddiasında bulundu.

22 Ağustos 2021 Saat: 23.11: Uluslararası haber kanalı Euronews'in Türkçe servisi Euronews Türkçe, "İngiltere Savunma Bakanı Wallace: Türkiye ve Pakistan gibi ülkelerde mülteci merkezleri planlıyoruz" başlıklı haber servis etti.

22 Ağustos 2021 Saat: 23.39 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: "Millet İttifakı karşı çıkmasa ülke çıkarlarını korumak aklınızdan dahi geçmiyor. Biz sesimizi çıkarıyoruz, yarım saat sonra siz uyanıyorsunuz. Antetli A4 Bakanlığı'na dönüştünüz. Yüzlerce yıllık hariciye geleneğimize yazık."

23 Ağustos 2021 Saat: 16.16 BBC Türkçe: BBC Türkçe haberi çarpıttığını kabul ederek okuyucularından özür diledi. Açıklamada, şöyle denildi:
"BBC Türkçe zaman zaman İngiltere medyasında çıkan Türkiye ile ilgili haberleri özetleyerek okuyucularına aktarır. Pazar günü de Mail on Sunday gazetesi İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace'ın Afganistan'dan çıkarılmaya çalışılan Afgan mültecilerle ilgili bir makalesini yayımlamış, buna ek olarak da Savunma Bakanı'nın makalesindeki bazı sözlerini de içeren ayrı bir haber yapmıştır.

Bu haberde Savunma Bakanı'nın sözlerine ek olarak, İngiltere Savunma Bakanlığına atfen Afgan mülteciler için geçici işlem merkezleri kurulması amacıyla Türkiye ve Pakistan'ın düşünüldüğü de belirtilmiştir.

23 Ağustos 2021 Habertürk yazarı Fatih Altaylı:

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, "İyi ki varsınız sevgili dostlar" başlıklı köşe yazısında; "İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace olmasa Afgan mültecilere Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerde 'kamp' kurulacağını ve Batı ülkelerinin buradan mülteci seçeceğini ve geri kalanını da burada bırakacağını nereden bilecektik" iddiasında bulundu.

23 Ağustos 2021 Saat:15.44: Uluslararası haber kanalı Euronews'in Türkçe servisi Euronews Türkçe, "İngiltere Savunma Bakanı Wallace: Türkiye ve Pakistan gibi ülkelerde mülteci merkezleri planlıyoruz" başlıklı haberle ilgili düzeltme yayınladı.
Açıklamada şöyle denildi:

"DÜZELTME: İngiltere Savunma Bakanı makalesinde doğrudan Türkiye'nin adını kullanmıyor. Ancak İngiliz basını Bakanlık yetkililerine dayandırdıkları haberlerde söz konusu ülkeler arasında Türkiye ve Pakistan'ın da yer aldığını bildirdi" ifadelerini kullandı.

WALLECE: "HABERİN HİÇBİR TEMELİ YOK"

24 Ağustos 2021 Saat:01.50

İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace, İngiltere'nin Türkiye'de bir mülteci merkezi kuracağına ilişkin haberlerin medyanın spekülasyonu olduğunu açıkladı.

İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace, Times gazetesinde yer alan "Türkiye'nin tepkisi nedeniyle İngiltere'nin Taliban'dan kaçan Afganlar için bölgesel merkezler kurma planlarından vazgeçtiği, mültecileri komşu ülkelerden getireceği" şeklindeki haberine Twitter üzerinden cevap verdi.
İngiltere'nin plandan vazgeçmediğini kaydeden Ben Wallace, "Haberin hiçbir temeli yok, tamamen spekülasyon. Bölge genelinde bir dizi işleme merkezi kuracağımızı söyledik. Bunu, bölgesel merkezin Türkiye'de olacağı şekline siz getirdiniz" ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin plandan vazgeçmediğini kaydeden Ben Wallace, "Haberin hiçbir temeli yok, tamamen spekülasyon. Bölge genelinde bir dizi işleme merkezi kuracağımızı söyledik. Bunu, bölgesel merkezin Türkiye'de olacağı şekline siz getirdiniz" ifadelerini kullandı.

CHP'NİN TROL YAPILANMASI : "KATARLI ÖĞRENCİLER SINAVSIZ TIP OKUYABİLECEK" YALANI
25 Haziran 2021 saat 09.20: T24 adlı internet sitesi; Yükseköğretim Kurumları Sınavı'ndan bir gün önce (25 Haziran) harekete geçti ve saat 09.20'de "Katarlı gençler, Türkiye'de sınavsız tıp okuyabilecek" başlıklı haber yayınladı.

25 Haziran 2021 saat 09.56 Sözcü Gazetesi: "Katarlı gençlere Türkiye'de sınavsız tıp eğitimi hakkı verildi"

25 Haziran 2021 saat 10.01 Cumhuriyet Gazetesi: "Katarlı gençler, Türkiye'de sınavsız tıp eğitimi alacak"

25 Haziran 2021 saat 10.17

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol: "Buna katlanmayız Benim hastanemde temizlik işlerinde çalışanların çoğu bendem ileti yaşta Çocuklarını okutmak için ağır işlerde çalışıyorlar En azından ben tek satır bile anlatmam. Protokol onaylandı: Katarlı gençler, Türkiye'de sınavsız tıp okuyabilecek"

25 Haziran 2021 saat 10.43 Yol TV: "Katarlı gençler, Türkiye'de sınavsız tıp eğitimi alacak"



25 Haziran 2021 saat 12.01

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, T24'ün söz konusu haberini alıntıladı ve "Aranızda biriniz çıkıp da bu adaletsizdir diyemedi mi? Bizim çocuklar o okullara girebilmek için bütün gençliklerini heba ediyorlar!" iddiasında bulundu. Kılıçdaroğlu, söz konusu paylaşımını aynı gün saat 12.01'de gerçekleştirdi.

25 Haziran 2021 saat 13.19

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Zafer Arapkirli: "Görev onurlu hocalara düşüyor. Eğre bu karar AYM'den dönmez de uygulama başlarsa, o Katarlı gençler derse girdiğinde, ben akademisyen olsam, bütün öğrencileri toplar sınıftan dışarı çıkardım. Bu kibre, dingilliğe ve küstahlığa en anlamlı yanıt öyle verilirdi"

25 Haziran 2021 saat 14.17

Sanatçı Orhan Aydın: "Yoruma gerek yok.. "Protokol onaylandı: Katarlı gençler, Türkiye'de sınavsız tıp okuyabilecek."

25 Haziran 2021 saat 21.11

Profesorfacia: "Benim çocuğum yıllarca dirsek çürütecek, Katarlı'nın çocuğu sınava girmeden tıp fakültesine girecek öyle mi? Artık bu millet düşmanlığınız #TakDediCanımıza !!!"

26 Haziran 2021: Yükseköğretim Kurumları Sınavı gerçekleştirildi

26 Haziran 2021 saat 12.43: T24 adlı internet sitesi, 26 Haziran'da gerçekleşen sınavın ilk oturumunun ardından, haberinin gerçeğini yansıtmadığını açıkladı ve saat 12.43'te özür yayınladı.

Açıklamada; "T24'TEN ÖZÜR: T24'teki ilk yayınında "Protokol onaylandı, Katarlı gençler Türkiye'de sınavsız tıp okuyabilecek" başlığıyla verilen haberi düzeltir; T24'e güvenerek referans veren okurlarımızdan ve haberin muhataplarından özür dileriz" ifadeleri yer aldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, söz konusu yalan paylaşımını silmedi.

CHP'NİN TROL GAZETECİLERİ, TELEVİZYONCULARI VE SİYASETÇİLERİ İLE FAZİLET DURAĞI YALANI YAYILDI
1- CHP'NİN TROL GAZETECİLERİ 29 Mart 2020 saat: 17:50

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun: "Değerli İstanbullular. Lütfen dikkatle okuyun ve paylaşın. Bu, İBB başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik organize kötülüğün fotoğrafıdır. Bugün önce troll hesapların sonra da bazı basın organlarının paylaştığı "dolu otobüs" fotoğraflarındaki olağanüstü durumu yakından araştırdık."

"30 duraklı 62 No'lu Kağıthane-Kabataş Hattımıza 15 Mart Pazar günü toplamda 41 yolcu, 22 Mart Pazar günü toplamda 1 yolcu, 29 Mart Pazar günü toplamda 71 yolcu, sabah 06.00'da Fazilet Durağı'ndan şoförün uyarısına rağmen araca bir anda 47 yolcu binmiştir."



29 Mart 2020 saat: 17:58 Gazeteci İsmail Saymaz: "'Otobüs dolu' diye fotoğraf çeken, tescilli trol. Yayan, AKP ilçe başkanı"

29 Mart 2020 saat:18.01: Gazeteci İsmail Saymaz: "Parayla tutulmuş troller sırf CHP'li belediyeleri ve özellikle Ekrem İmamoğlu'nu başarısız göstermek için sabahın köründe topluca otobüse binip 'Bakın otobüste dip dibeyiz' diye fotoğraf çekerek paylaşıyorlar. İnsan kendi memleketine bu kötülüğü yapmaz"

29 Mart 2020 saat:18.16: İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: "Siyaset asla organize kötülük sahası olmamalı. Hele hele, ülke olarak bu kadar zor bir dönemde el ele olmalı ve çok dikkatli davranmalıyız. Tüm siyasilere çağrım, karanlık kalplilerin organize kötülüklerine birlikte karşı çıkalım. Birlikte başaracağız"

29 Mart 2020 Saat.18.46: Oda TV: "İmamoğlu'na yönelik organize kötülüğün fotoğrafı"



29 Mart 2020 Saat:19.00: Oda TV: "Kim bu 'organize kötülük' ekibi..."

29 Mart 2020 saat:22.51: BirGün Gazetesi: "İBB'den troll hesapların paylaştığı fotoğrafa ilişkin açıklama: Organize kötülük!"

29 Mart 2020 saat:22.52: Sol Haber Portalı: "Trol-eybüs: AKP'liler sabahın 6'sında otobüslere yığılıp fotoğraf çektirmişler"



29 Mart 2020 saat:23.25: Gazeteci İsmail Saymaz: "İBB'yi zora sokmak için bu pazar saat 6'da kimsenin binmediği bir saatte İETT otobüsüne onlarca kişi halinde binip 'Koronavirüs günlerinde tıklım tıklım' diye tweet atmak için kumpas kurmuşlar"

30 Mart 2020 saat: 02.15: Cumhuriyet Gazetesi: "Yolcular trol çıktı. Sahte yolcular otobüse bindi, trol hesaplar sosyal medyaya servis etti"

2- CHP'NİN TROL TELEVİZYONCULARI
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu:
"Bu süreci araştırdık. Maç yok. Maç yok ki deplasmana giderler de, sabah erkenden toplanmışlardır. Ki maça giderler gibi zaten. Otobüse biniş görüntülerini izledim ben. Kanım dondu ya. Bilinçli, nerede duracak falan böyle bir kafayla. Sabah namazına gidilmiyor çünkü cemaatle namaz kılmak yasaklandı. Desek ki toplandılar, namaza gidiyorlar. O da değil. Ya başka bir şey de değil. İş güç de yok, çalışma ortamı yok. Toplanmışlar.. Derler ya kanım dondu. Eğer siyaset buysa, lanet olsun siyasete.. Kanım dondu, mücadele edeceğiz"



FOX TV Ana Haber Sunucusu Fatih Portakal: "Bakın. Bu nasıl yapılabilir diye düşünüyorsunuz? Artık bu siyaset de değil. Öyle bir militanlaşma var ki? Koronavirüs salgının da dahi militanlaşma var. Öyle bir karalama kampanyası var ki. Bugün bir görüntü sosyal medyada çok konuşuldu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni kötülemek için yapılan bir videoydu. Videoyu izleyince diyorsunuz ki: 'Allah bunlara akıl fikir versin'"

FOX TV sunucusu İsmail Küçükkaya: "Ya başkan (Ekrem İmamoğlu'na söylüyor) inanmak istemiyorum ya. (Troller) saldırıyor. Ben ismini söylemeyeceğim. Bakın Atatürk'e geçmişte hakaret eden birisi de var. Ama ismini söyleyerek anmak istemiyorum"

Tele 1 Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ: Millet can derdinde, millet koronayla mücadele derdinde, AKP'liler provokasyon derdinde. 41 kişi birden aynı otobüse binip bunun videosunu çekip sosyal medyaya koyuyorlar. Nedeni ne? 'CHP'li belediyelerin otobüslerinde insanlar dip dibe tıkış tıkışa biniyorlar' yalanını yaymak için"

Tele 1 Sunucusu ve Tele 1 Televizyonu Yayın Kurulu Üyesi Can Ataklı: "Bir anda bir duraktan 40 kişiye yakın zorla otobüse biniyor. Belediye otobüsü şoförü 'Hayır' diyor, 'Gitmem' falan... O arada içeriden birileri fotoğraf çekiyorlar, sosyal medyaya atıyorlar. İşte diyorlar 'İmamoğlu'nun otobüsleri bu halde, bu adam virüsü yaymak için uğraşıyor.' Amaç hükümeti zora düşürmek... Böyle bir kafa! Böyle ahmaklar var. Ya da kimin adamları bunlar? Hangi alçaklar, hangi hainler?"

Gazeteci İsmail Saymaz: "Böyle bir kötülük olabilir mi kardeşim? İstanbul'un iki ayrı otobüs hattında, üstelik koronavirüs günlerinde sokağa çıkma yasağı varken 47 kişi sabah saat 6'da İstanbul'un yolcu geçmeyen yerinde otobüse binip ve hep birlikte dip dibeyiz demek için fotoğraf çekip sosyal medyada yayımlıyorlar. Düşünebiliyor musunuz tezgah nasıl işliyor?"


CNN Türk Eski Sunucusu Nevşin Mengü: "Bir de otobüse binen troller meselesi var. Geçen pazar günü bir duraktan İETT otobüsüne 47 kişi biniyor. Ve buna ilişkin işte otobüslerin kalabalıklığına ilişkin fotoğraflar sosyal medyaya yansıdı"

Halk TV sunucusu Ayşenur Arslan: "Tek tek kamera kayıtlarıyla incelemişler ve bunun bir troll, bir tuzak olduğunu ortaya çıkartmışlar. Ben de çok şaşırmıştım, sabahın köründe bir otobüs tıklım tıklım dolu. Bu bir tuzak"

Halk TV sunucusu Özlem Gürses: "Bir kesim var ki, bütün mahallelerin radikalleri onlar gene yapacaklarını yapmaya devam ediyorlar. Şimdi de bu siyasi kutuplaşma iklimini Ekrem İmamoğlu üzerinden yeniden inşa etmeye çalışıyorlar. Ya arkadaş niye yapıyorsun bunu? Otobüse sabahın köründe insanları bindirmişler bir Pazar sabahı. Fotoğraflar ve videolar çekmişler. 'İşte siz böyle mi yönetiyorsunuz? Şöyle mi ediyorsunuz? Bu ne biçim belediye yönetmek' filan.. Korkunç..."


***
YALANA DESTEK VEREN SİYASİLER VE SANATÇILAR!
29 Mart 2020 saat: 18:46 Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık: "AKP siyasi parti kılığına girmiş bir mafya, organize kötülük örgütüdür"

29 Mart 2020 saat: 19:21 Oyuncu Levent Üzümcü: "Organize suç örgütü yine çakallık peşinde.. Utanmaz, arlanmaz, bir yığın yılışık çakalsınız; sadece o kadarsınız."

29 Mart 2020 saat: 22:10 Kronos Haber: "Sahte yolcular ve trol hesaplar 'evde kal'madı, otobüse bindi"

30 Mart 2020 saat: 00:41 CHP Kadın Kolları Başkanı ve Parti Meclisi Üyesi Aylin Nazlıaka: "Sırf Ekrem İmamoğluna çamur atmak için #koronavirüs salgınının olduğu bir dönemde 40-50 kişilik guruplar halinde otobüse binmek hangi aklın ürünüdür? Halk can derdindeyken, bunlar kötülük peşinde. Üstelik kendi canlarını da tehlikeye atmışlar. Bu kafayla başetmek virüsten zor!"