LGS kazandıran taktikler TAKVİM’de! Öğrenciler ve veliler dikkat: Uzmanı önemli notları tek tek açıkladı
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Kaynak GAZETE

LGS kazandıran taktikler TAKVİM'de! Öğrenciler ve veliler dikkat: Uzmanı önemli notları tek tek açıkladı

Önümüzdeki ay yapılacak Liselere Geçiş Sınavı için hazırlıklar sürüyor. Yüzbinlerce öğrenci bu sınavda başarılı olmak istiyor. Uzmanlar hem öğrencilere hem de ailelere yol gösteriyor.

Yıl boyu verilen emeklerin karşılığını alma zamanı geldi. 15 Haziran'da yapılacak Liselere Geçiş Sınavı (LGS), sadece bilgiyi değil, stratejiyi, zihinsel dayanıklılığı ve duygusal sağlamlığı da ölçen bir sınav. Bunun için de yıl boyunca hazırlanmak gerekiyor.

Yüzbinlerce öğrencinin gireceği bu sınava ailelerin de hazırlanması önemli. Eğitmen/Sınav ve Öğrenci Koçu Esin Yılmaz, öğrencilerin sınavda başarılı olmalarını sağlayacak bazı püf noktalarını TAKVİM'e anlattı.

RUTİNSİZLİK TEHLİKESİ
Esin Yılmaz öğrenciler için en büyük tehlikenin rutinsizlik olduğunu belirterek, "Beynin en sevdiği şey tekrar ve düzendir; bu yüzden günün her anını planlamak şampiyonluk yolunda atılacak en önemli adımlardan biridir" dedi. Yılmaz bir günde yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı:
Güne zihinsel bir hazırlıkla başlamak, olumlu cümleler kurmak, beyni motive eder ve kortizol seviyesini dengeler.
Kahvaltı sırasında daha önceki bir başarının hatırlanması, dopamin seviyesini yükselterek moral depolar.
Her gün üç farklı dersten kısa tekrarlar yapmak, bilgiyi taze tutar. Bu tekrarlar sırasında el yazısıyla not almak, öğrenme kalıcılığını önemli ölçüde artırır.
Günlük bir branş denemesi çözmek ve sadece yanlışlara değil, kararsız kalınan sorulara da odaklanmak, sınav becerilerini güçlendirir.

DİNLENMEK DE ÖNEMLİ
Esin Yılmaz, sadece çalışmak değil dinlenmenin de önemli olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Dinlenme ve açık hava yürüyüşleri beyne oksijen taşır, öğrenilen bilgilerin yerleşmesini sağlar. Öğrencilerin yaş dönemi itibari ile de kendilerine zaman ayırmaları, spor ve sanatsal faaliyetlerine devam etmeleri çalışma verimin ve odak süresini artırır. Sınav yaklaştıkça evden hiç çıkmadan ders çalışan çocukların daha başarılı olduğuna dair elimizde hiçbir veri yoktur. Serbest zaman mutlaka planlanmalı, ekran süresi kısa ve öğretici içeriklerle sınırlanmalıdır. Gün sonunda öğrenilenleri sesli olarak tekrar etmek, yaptıklarını gözden geçirmek planını tamamlamış hissi verir."

SABIR KAZANDIRIR
Esin yılmaz kazananların sabredenler olduğunu belirterek öğrencilere şu öğütleri verdi: "Her günkü küçük adımlar, büyük zaferlerin habercisidir. LGS yalnızca bir sınav değil, sabrın, azmin ve inancın testidir. Bunu unutma: "Başarının en büyük kanıtı not değil, çabanın istikrarıdır."Şimdi kendine bir söz ver. Bugün başlayacak sın. Bugün, sınav sabahı "hazırım" diyebileceğin bir gün olacak. Unutma, kimse senden kusursuz olmanı istemiyor. Ama sen, her gün biraz daha kendin için çalışmış ve ömür boyu ben yapabiliyorum demiş olacaksın.

SINAV GÜNÜ TAKTİKLERİ
Sınav sabahı kahvaltıda şekerli değil, protein ağırlıklı beslen.
Okula giderken sınavda başarılı olduğun bir soruyu gözünün önüne getir.
Sınıfta otururken sağa sola bakma, zihnini dışa değil içe döndür.
Sorulara odaklanırken nefesini kontrol et. Panik geldiğinde, burnundan 4 saniyede al, 6 saniyede ver. Bu nefes sistemi sınavın gizli süper gücüdür.
Sözel ve sayısal sınavları arasında sınava dair konuşmalardan kaçın. Unutma kimse gerçek cevabı bilmiyor. Molayı dinlenmek için kullan.

ÖĞRENCİYE ÖNEMLİ NOT: BEYİN DOSTU LGS SIRLARI
Esin Yılmaz öğrencilere şu pratik taktikleri verdi:
Denemeleri tam sınav saatinde çöz. Beynin bioritmini eğitmek gerekir.
Her gün aynı saatte otur, aynı saatte kalk. Rutinleri bozma. Beyin kararlı döngülerle verimli çalışır.
Ders çalışma ortamında telefon ve ekran bulundurma. Sadece bildirim sesleri değil, ulaşılabilir olmak da odağı %40 azaltır.
Fosfor ve omega 3 desteği al. Sağlıklı beslen. Ceviz, yumurta ve balık bu dönemde en güçlü beyin gıdalarıdır. Kahvaltı yapmayı ihmal etme çünkü sınav sabahı kahvaltı yapacaksın. Ve vücudunun nasıl tepki vereceğini bilmen gerekir.
Bundan sonra her testi LGS gibi çöz. Sınavda kullanacağın kalemlerden kullan, masan düzenli ve boş olsun aralarda kalma. Vücudunu sınav süresine alıştır.
Her hafta sonu bir "tam prova sınavı" yap. Sınav sabahı gibi giyin, kahvaltı yap ve otur çöz. Beyin prova yapmadığı sahnede panikler.

AİLELERE ÖNEMLİ NOT: SINAVA DEĞİL ÇOCUĞA DESTEK VERİN
Esin Yılmaz, göre ailelerin de yapmaları gerekenleri şöyle sıraladı:
"Çalış artık!" demek yerine "Bugün nasıl yardımcı olabilirim?" deyin.
Çocuğunuzu sürekli gözlemleyin, ama yargılamayın.
Geçirdiği süreyi verdiği emeği değerlendirin. Bu yaşın en büyük duygusal ihtiyacı görülmektir.
Şuana kadar hiç çalışmamış bir öğrenciniz varsa kalan sürede yapacakları ile fark yaratabileceğine inanın ve inanmasını sağlayın.
"Senin için buradayım, sonucun ne olursa olsun seni seviyorum" cümlesi, başarıdan daha güçlü bir ilaçtır.
Sınavdan sonra, birlikte küçük bir kutlama yapın. Çünkü o sınavdan önce zaten en büyük kazanımı edindiniz: Dayanıklılık ve öz disiplin.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN