ABD'deki Türkevi'ne terör destekçilerinden saldırı! Türkiye'den ABD'ye çağrı: "Faili bulun"

Son dakika haberi! Türkiye'nin New York Bankonsolosluğunun da bulunduğu ve Türk vatandaşlarının 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur seçimlerinde oy kullandığı Türkevi'ne terör destekçileri tarafından saldırı düzenlendi. Saldırıda binanın camlarından bazıları kırıldı. New York Polisi'yle temasa geçildi. New York Polis Departmanı (NYPD), Türkevi'ne yönelik saldırıya ilişkin şüphelinin görüntülerini yayınladı. Görüntülerde, elinde demir çubuk olan bir kişinin metro istasyonundan çıkışı kameralara yansıyor. NYPD paylaşımında, kişiyi görenlerin ihbar hattını araması istendi.

Giriş Tarihi 22 Mayıs 2023, 15:33 Güncelleme 23 Mayıs 2023, 10:22
ABD’deki Türkevi’ne terör destekçilerinden saldırı! Türkiye’den ABD’ye çağrı: Faili bulun

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ile New York Başkonsolosluğunun bulunduğu Türkevi binası saldırıya uğradı.

ABD'DEKİ TÜRKEVİ'NE TERÖR DESTEKÇİLERİNDEN SALDIRI | VİDEO İZLE


ELİNDE DEMİR LEVYEYLE SALDIRDI
Edinilen bilgiye göre, saat 03.14'te kimliği bilinmeyen bir kişi, elinde demir levyeyle binanın alt katındaki bazı camları kırdı.

TÜRKEVİ'NE TERÖR DESTEKÇİLERİNDEN SALDIRI I VİDEO İZLE

SORUŞTURMA BAŞLATILDI
New York Polisi'yle temasa geçildi. Türkevi'nin etrafına güvenlik şeridi çeken New York Polisi, olaya ilişkin soruşturma başlattı.

New York Polis Departmanı (NYPD), Türkevi'ne yönelik saldırıya ilişkin şüphelinin görüntülerini yayınladı. Görüntülerde, elinde demir çubuk olan bir kişinin metro istasyonundan çıkışı kameralara yansıyor. NYPD paylaşımında, kişiyi görenlerin ihbar hattını araması istendi.

YARALANAN YOK
Türkiye'nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, sabaha karşı Türkevi'ne yönelik saldırıda sadece hasar meydana geldiğini, yaralanan olmadığını bildirdi.

Özgür, Türkevi'ne yönelik saldırıya ilişkin açıklamada bulundu.

Başkonsolos Özgür, olayın yerel saatle 03.14'te gerçekleştiğini, kimliği bilinmeyen bir kişinin Türkevi'nin 46. Sokak üzerinde bulunan cephesine yaklaşarak elinde bulunan demir levyeyle Türkevi'nin Konsolosluk giriş kapıları ve camlarına vurma suretiyle zarar verdiğini kaydetti.

Saldırı sonucu Konsolosluk kapısının iki camı ve 10 adet cephe camı olmak üzere toplam 12 camın hasar gördüğünü aktaran Özgür, "Olay anında New York Polis Teşkilatına anında haber verilmiş ve polis ekibinin olay mahalline gelmesi sağlanmıştır. Kimliği belirsiz fail, saldırıda kullandığı demir levyeyi arkasında bırakarak uzaklaşmıştır. Failin belirlenerek yakalanmasının beklendiğini yerel makamlara aktardık. " ifadelerini kullandı.

Özgür, olayda yaralanan olmadığı bilgisini paylaştı.

"OY VERME İŞLEMİ ETKİLENMEYECEK"
Başkonsolosluğun yerel makamlar ile işbirliğinin devam ettiğini dile getiren Özgür, söz konusu saldırının Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için oy verme işlemini etkilemeyeceğini söyledi.

Türkevi'ndeki sandıkların 24 Mayıs'a kadar açık olacağını ifade eden Özgür, "Türkevi'ndeki sandıklar bugün olağan şekilde saat 08.00 itibarıyla açılmış ve vatandaşlarımız oylarını kullanmaya devam etmektedirler." diye konuştu.

"GÜVENLİK KULÜBESİ TAHSİS EDİLMESİNİ TALEP ETMİŞTİK"
Özgür, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Türkevi binası yeni hizmete girdikten sonra binanın güvenliğine yönelik tehditler konusunda New York Polis Teşkilatından sürekli bir güvenlik kulübesi tahsis edilmesi talebinde bulunmuştuk. Talebimize bugüne kadar olumlu yanıt verilmemişti. Bugün gerçekleşen olay, söz konusu güvenlik endişelerimizin ne kadar haklı ve geçerli olduğunu ortaya koymuştur."

Türkevi'nde Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ile New York Başkonsolosluğu bulunuyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'den New York'taki Türkevi'ne yönelik saldırının faillerini süratle tespit etmesini ve ev sahibi ülke olarak Türkiye'nin diplomatik temsilciliklerine gerekli korumayı sağlamasını beklediklerini bildirdi.

Çavuşoğlu, Twitter hesabından New York'taki Türkevi'ne yönelik saldırıyla ilgili açıklamada bulundu.

Türkevi'nin giriş katındaki camların tahrip edildiği alçakça bir saldırı yapıldığını anlatan Çavuşoğlu, "ABD'den, saldırının faillerini süratle tespit etmesini ve ev sahibi ülke olarak diplomatik temsilciliklerimize gerekli korumayı sağlamasını bekliyoruz. Seçim süreci başta olmak üzere, vatandaşlarımıza her türlü hizmeti özveriyle sağlayan meslektaşlarıma geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." ifadelerini kullandı.

Kimliği bilinmeyen bir saldırgan, New York'taki Türkevi'nin 46. Sokak üzerinde bulunan cephesine yaklaşarak demir levyeyle konsolosluğun giriş kapılarına ve camlarına zarar vermişti.


NEW YORK BELEDİYE BAŞKANI ERİC ADAMS, SALDIRININ ARDINDAN TÜRKEVİ'Nİ ZİYARET ETTİ
Türkevi'ne yönelik saldırının ardından New York Belediye Başkanı Eric Adams, olay yerini ziyaret etti. Türkiye'nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür ile olay yerini dolaşan Adams, saldırı hakkında bilgi aldı.

Adams, Türkevi'nde, Türkiye'deki Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için devam eden oy verme işlemini de yerinde inceledi.

Ziyarete ilişkin açıklamada bulunan Başkonsolos Özgür, "Güvenlik önlemlerinin Türkevi'nin etrafında artırılmasını talep ettik. Daha evvel de benzer şeyler oldu. Ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. Eskiden burada bir güvenlik kulübesi vardı. Bunun buraya 24 saat esaslı tekrar yerleştirilmesini talep ediyoruz. Türkevi'nin güvenliği konusunda daha duyarlı olmalarını istedik." diye konuştu.

Konunun Ankara'da en üst düzeyde takip edildiğini Adams'a aktardığını ifade eden Özgür, "Kendileri de konuyu en üst düzeyde takip edeceklerini söyledi." açıklamasında bulundu.

Türkevi'nde Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ile New York Başkonsolosluğu bulunuyor. Birleşmiş Milletler binasının tam karşısında yer alan Türkevi'nin bulunduğu bölgede ABD dahil birçok ülkenin Daimi Temsilciliği ve Başkonsolosluğu bulunuyor.

BM, TÜRKEVİ'NE YÖNELİK SALDIRIYI KINAYARAK KAPSAMLI ARAŞTIRMA TALEP ETTİ
Birleşmiş Milletler (BM), Türkevi'ne düzenlenen saldırıyı kınayarak New York'taki ilgili makamların olayı kapsamlı bir şekilde araştırmasını talep etti.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, "Dün akşam hem Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği hem de New York Başkonsolosluğu'nun bulunduğu Türkevi'ne bir saldırı düzenlendi. Türkevi, BM binasının tam karşısında yer alıyor. Bu saldırıya ilişkin tepkiniz nedir?" sorusuna yazılı cevap verdi.

Haq, "Tüm diplomatik yerleşkelere yönelik saldırıları kınıyor, New York'taki ilgili makamların olayı kapsamlı bir şekilde araştırmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

TERÖR ÖRGÜTÜ PKK'DAN BİR SALDIRI DA ALMANYA'DA
Almanya'nın Osnabrück kenti yakınlarındaki Bad Bentheim kentinde bulunan camiye, bölücü terör örgütü PKK sempatizanlarınca saldırı düzenlendi.

Terör örgütü PKK sempatizanları, 20 Mayıs'ta Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı Bad Bentheim Camisinin duvarlarına örgüt ve elebaşının isimlerini yazdı.

Bad Bentheim Cami Derneği Başkanı Hakkı Gümüşkuşak, "Camimize terör örgütü PKK ve örgüt liderinin adı yazılarak zarar verilmiştir." dedi.

Gümüşkuşak, dernek olarak faaliyet ve çalışmalarına devam edeceklerini belirterek, "Yerel yönetim ve yerel siyasetçilerle, komşularımızla iyi ilişkiler içerisindeyiz. Beldemizde huzur ve güven ortamının bu şekilde zarar görmesine müsaade etmeyeceğiz. Olayın resmi makamlar tarafından en kısa zamanda çözüleceğini umut ediyoruz." diye konuştu.

Polis, saldırıyla ilgili soruşturma başlattı.

OLAĞAN ŞÜPHELİ KILIÇDAROĞLU'NUN ABD'DEKİ DOSTLARI
Bilindiği gibi listelerinde FETÖ'nün tetikçi gazetesi Taraf'ın yazarı Yüksel Taşkın'ı aday gösteren 7'li koalisyonun cumhurbaşkanı adayı CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu terörün siyasi ayağı HDP ile kol kola seçimlere girmişti.

(Haberi okumak için lütfen görsele tıklayınız)

Geçtiğimiz aylarda adaylığı için ABD ve Londra kapılarında icazet yoklayan, ABD'den danışman ithal ederek vizyon açıklayan Kılıçdaroğlu seçimden yaklaşık 1 ay önce ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake ile bir araya gelmişti. Masada koalisyonun Ortak Politikalar Metni de vardı. Bu durum "Kılıçdaroğlu onay makamı olarak ABD'yi görüyor" yorumlarına sebep olmuştu.


CIA DE TOPA MÜDAHİL OLDU: "VERDİĞİ SÖZLERİN YARISINI YAPSIN ABD İLE İLİŞKİLER DÜZELİR"
Seçimlere giderayak bariz bir şekilde vuku bulan CHP - ABD işbirliğine CIA de müdahil oldu. CIA Ajanı Henri Barkey, Kılıçdaroğlu'na verdiği sözleri tutması için çağrı yaptı.



Barkey, "Eğer Kılıçdaroğlu verdiği sözlerin yarsını yapsa büyük bir aşamadan geçmiş olacak Türkiye. Bu açıdan ilişkilerin (Türkiye - ABD) düzeleceğini tahmin ediyorum" ifadelerini kullanmıştı.



KILIÇDAROĞLU'NDAN YÜZ BULAN PKK'DAN PROVOKASYON
CHP-ABD hattındaki seçim pazarlığı tüm hızıyla devam ederken 7'li koalisyona selam çakan PKK, Kemal Kılıçdaroğlu'ndan adeta yüz buldu. Kılıçdaroğlu'nun Türkevi'ni hedef göstermesinin ardından Kılıçdaroğlu'na seçimlerde destek vereceğini açıklayan PKK'da harekete geçmişti. Teröristbaşı Öcalan'ın görüntülerinin ve PKK terör örgütü flamasının gösterildiği bir kamyon New York'ta Türkevi'nin önünde park etmişti.

Kılıçdaroğlu eleştirileri sonrası PKK'nın bu açıklamalardan yüz bulup böyle bir eylem gerçekleştirmesi tepkilere neden oldu.



BAŞKAN ERDOĞAN AÇILIŞINDA KONUŞMUŞTU
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ile New York Başkonsolosluğunun yer alacağı yeni Türkevi binası 2021 yılında açıldı.
Başkan Erdoğan düzenlenen açılış töreninde "Ülkemizde de sık sık tekrarladığım bir atasözümüzü burada paylaşmak istiyorum. Atalarımız 'şerefü'l mekan bi'l mekin' yani 'bir mekana şeref katan oradaki insanlardır' diyor. Türkevi'nin de içinde çalışacak, yaşayacak, ziyarete gelecek insanların samimiyetle sahiplenmesiyle, kullanmasıyla, hakkını vermesiyle arzu ettiğimiz konumuna geleceğini düşünüyorum. İşte bunun için Türkevi binamızın kapılarının herkese açık olduğunun altını tekrar çiziyorum. Dışişleri Bakanlığımızın da binamızın işletmesini bu kucaklayıcı anlayışla yürüteceğinden şüphe duymuyorum. New York'un örnek binalarından biri olacak yeni Türkevi'nin devletimize, milletimize, Türk-Amerikan toplumuna, Dışişleri Bakanlığımıza, Birleşmiş Milletler'e ve New York'a hayırlı olmasını diliyorum. Her aşamasını yakından takip ettiğim bu binanın inşasında emeği geçen tüm kurumlarımızı, yüklenici firmaları, mimarından mühendisine, işçisine herkesi tebrik ediyorum." ifadelerini kullanmıştır.



DÜNYA LİDERLERİNİ AĞIRLAMIŞTI
New York'ta açıldığı ilk günden bu yana çekim merkezi haline gelen Türkevi, bu yıl 77'ncisi düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Görüşmeleri haftasında dünya liderlerini ağırlıyor.



KILIÇDAROĞLU RAHATSIZ OLUP HEDEF GÖSTERDİ
ABD gezisinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Türk Evi'nin önüne giderek yapılan binayı hedef almıştı. Kılıçdaroğlu "Burası New York, Manhattan. ABD'nin en pahalı iş muhiti… Tanıdığım bir ailenin gökdelenine 'hayırlı olsuna' geldim. Erdoğan kim, anayasa, aile kim... Onunla ne aile konuşulur ne anayasa. Bu konu kapanmıştır" ifadelerini kullanmıştı.



ERDOĞAN DAVA AÇTI
Başkan Erdoğan, TÜRKEN Vakfı binasına ilişkin iddiaları için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na dava açacağını bildirdi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN