Çek mağdurunun gözü Meclis'te

Geçen dönemden kalan Çek Yasa Tasarısı 1 ay içinde çıkacak... Yasa karşılıksız çekte hapis cezasını kaldıran hükümler içeriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ekim 2009 Güncelleme 02 Ekim 2009, 03:08

İÇİNDEKİLER

Meclisin açılması ile gözler komisyonda bekleyen yasa tasarılarına çevrildi. Yeni dönemde 190 tasarı komisyonlarda beklerken, 82 tasarı ise Genel Kurul gündeminde bulunuyor. Yaklaşık 100 bin kişiyi ilgilendiren Çek Yasası Tasarısı da, kurulun en dikkat çeken gündem maddeleri arasında bulunuyor. Karşılıksız çekten dolayı mağdur olan binlerce kişinin gözü de Meclis'e çevrilmiş durumda. Geçtimiz dönem Meclis'e sunulan Çek Yasası Tasarısı ile karşılıksız çekten dolayı verilen hapis cezaları kalkıyor. Bu yüzden binlerce mahkum dört gözle yasanın çıkmasını bekliyor. Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, bu yıl komisyonların yenilenme zamanı olduğunu belirterek, "Bu seçimler yapılmadan yasalar görüşülemiyor" diye konuştu.

1 AY İÇİNDE GÖRÜŞÜLECEK

Seçim sonrasında komisyonların gündemlerindeki işleri sonuçlandıracaklarını anlatan İyimaya, "Çek Yasası Tasarısı da komisyonun varolan gündeminin bir parçası" dedi. Ayrıca, kulislerde Çek Yasa Tasarı'nın 1 ay içerisinde görüşülebileceği düşünülüyor. Hükümettin, olumlu tavrını sergilemesinin ardından, görüşmelerin gündeme geleceği öngörülüyor.

TASARI NELER GETİRİYOR?
Çek Yasa Tasarısı'ndan bazı önemli başlıklar şöyle:
Karşılıksız çek kesenler para cezasını öderse, daha önceden benzer bir suç işlemiş olsa bile hapse girmeyecek.
Karşılıksız çek verenlere 150 bin lira para cezası kesilecek.
Çek karşılıksız çıkarsa, çek hesabı açan banka, alacaklıya her çek yaprağı için 474 lira ödeyecek.
Bankalar çekin karşılığını zamanında ödemezse, her gün için binde 3 faiz ödeyecek.
Çekler, tacir ve tacir olmayan kişilerin çekleri olmak üzere ikiye ayrılacak.
Karşılıksız çek verenler kara listeye alınarak, Merkez Bankası tarafından internetten teşhir edilecek.