TAYFUN ER

TAYFUN ER

Tarihi 12 Ocak 2018

Cenk’in Hatırlattığı Santrfor

Her gün yurtdışından transfer edilen futbolculara dair haberler okuyoruz. Milyon Eurolar adeta havada uçuyor. Bizden yurtdışına giden ise çok az. Böyle dengesiz bir yapı daha ne kadar sürdürülebilir bilinmiyor.
Beşiktaş'ın santrforu Cenk Tosun, Türkiye için rekor bir fiyatla İngiltere'ye transfer oldu da şu ara transfer döneminde tek örnek olsa da yine de güzel bir gelişme yaşandı.

ÖNCE KALECİYDİ
Oysa o bir zamanlar Fenerbahçe'nin ve A Milli Futbol Takımı'nın santraforu da tıpkı Cenk gibi transfer olmuştu.
Üstelik o yıllarda yurtdışında en uzun süre oynayan futbolcuydu.
Feridun Buğeker, hukukçu bir ailenin oğlu olarak 1933'te İstanbul'da doğdu.
Babası İcra Dairesi Hakimi Feridun Derviş Kuntman, dedesi ise Avukat Abdurrahman Hulusi Kuntman'dı.
Futbola 14 yaşında kaleci olarak başladı. Beyoğluspor'da oynamaya başladığında 16 yaşındaydı. Sarı saçları, hızlı ve cesur yapısıyla dikkat çekiyordu; boyu uzun olmamasına rağmen zamanlamasıyla kafa golleri atıyordu.

SPRİNTER ATLETTİ
Hızlı dediysek laf olsun diye değil, çünkü Feridun İsmail aynı zamanda sprinter olan bir atletti. 100 metreyi 11,3 saniyede koşuyordu.
Bu sarışın genç futbolcunun yıldızı parlamaya başladığı zaman 1952'de Muhtar Sencer tarafından Fenerbahçe'ye transfer oldu. Feridun, 17 Mart 1954'te Roma'da oynanan Türkiye-İspanya 1954 Dünya Kupası eleme maçında Almanlar'ın dikkatini çekti. 120 dakika süren ve 2-2 biten maçtan sonra Alman kulüplerinden Stuttgart, Bonn ve Münih'ten teklif aldı.
Sanat Okulu Motor Bölümü mezunu olan Feridun'a Almanya'da mühendislik tahsili ve bir fabrikada yüksek ücretle iş de teklif edilmişti.
Ailesi de yüksek tahsil yapmasını istiyordu, sonunda 1955 yazında Stuttgart Kickers'e transfer oldu. Almanya öncesi Fenerbahçe'de 16 gol, Milli Takım'da 5 gol atmış, 1954'te Dünya Kupası'na katılan takım kadrosu içinde yer almıştı.
Feridun Buğeker beklenin aksine Almanya'da Makine Mühendisliği değil, İnşaat Mühendisliği okudu. Stuttgart'a giderken de tatillerde Fenerbahçe'de oynamak koşuyla sözleşme imzaladı.
Nitekim Türkiye'ye geldiği zamanlarda Fenerbahçe'de oynuyordu.
9 Ağustos 1955 günü Almanya'ya gitti, havaalanında Stutgart'lı yöneticiler ve basın tarafından karşılandı. Almanya'da oynayacak olan ikinci Türk futbolcuydu, kendisine büyük ilgi gösteriliyordu.
Mart 1956'da omzu kırıldı.
O sezonu öyle kapadı. Ertesi sezon Eylül 1956'da Hamburg maçında gol atarken ayağı kırıl ve yine sahalardan uzak kaldı. Şubat 1957'de Türkiye'ye döndüğünde Fenerbahçe'de dört maça çıktı ve tekrar Almanya'ya döndü. O yılın yazında Fransız Racing'den çok cazip bir teklif aldı ama tahsili nedeniyle gitmedi. 1968'de Karagümrük istedi ama o okulunu bitirince F.Bahçe'ye döneceğine söz vermişti, o yüzden bu teklifi de kabul etmedi.

ANTRENÖR OLDU
Feridun Buğeker, Aralık 1962'de Almanya'dan tahsilini bitirmiş ve antrenörlük diploması almış bir şekilde döndü.
Tekrar Fenerbahçe'de oynamaya başladı. İki sezon sonra 1964'te Göztepe'ye transfer oldu, o sezon sonunda futbolu bıraktı. 1965'te Yeşildirek Teknik Direktörlüğü futbol camiasındaki son görevi oldu.
Stuttgart, eski futbolcusunu hiç unutmadı ve 2010 yılında kutladığı 111. kuruluş törenlerine Feridun Buğeker'i de davet etti. Feridun Buğaker, 6 Ekim 2014'te vefat etti.